Lagbanner

Del 3 - Hall eller inte hall i Vetlanda?

I sista intervjun i serien om bandyhallens vara eller inte vara pratar vi med Göran Lindell, kommunalråd i Vetlanda, som har djup insyn i projektet både historiskt och i aktuellt läge, eller?

Som kommunalråd och därmed enda ”proffspolitiker” i Vetlanda kommun borde man se en nära förestående byggnation av en 100-miljoners fritidsanläggning i centralorten som en ganska högt prioriterad fråga på agendan. Särskilt mot bakgrund av att man både befinner sig i en situation när många av kommunens anläggningar befinner sig i akut behov av underhåll och att man dessutom lär få ekonomiskt stöd från näringslivet för uppförande av detta potentiellt nya rekreationscentrum för Vetlandas invånare.

Vardagen har emellertid sett något annorlunda ut för många av Vetlandas ledande politiker och tjänstemän det senaste halvåret. Jag syftar naturligtvis på ”fallet Louise”, vilket väl knappast kan ha undgått någon. Detta har sannolikt tagit oändligt mycket tid i anspråk som annars kanske kunde ha använts till engagemang i betydligt positivare riktning, exempelvis utvecklingen av Tjustkulle. För när jag ringer till Göran framgår det omedelbart att arbetsinsatsen på detta område varit långt ifrån så intensiv som man kunde hoppas.

Hallå där…

Nu har flera månader gått sedan kommunen beslutade sig för att utreda förutsättningarna för en OPP-lösning på Tjustkulle. Hur har den politiska diskussionen gått sedan dess?
- Ärligt talat har jag personligen inte arbetat med denna fråga alls sedan KS i våras. Däremot har vi i arbetsutskottet ett möte på måndag och då tror jag bestämt att Stina skulle informera oss om arbetsläget i projektet.

Man kan tycka att det är en så pass stor sak för kommunen att politikerna borde engagera sig ganska intensivt i frågan?
- Visst är det så och under hösten hoppas jag att frågan åter hamnar högt upp på dagordningen.

Ett mantra som man har hört i snart tre år nu är att kommunen är villig att ta samma ekonomiska ansvar för Tjustkulle i framtiden som man gör idag plus att man naturligtvis skjuter in de pengar i projektet som redan finns avsatta för Tjustkulle. Med den typ av nya anläggningar som vi talar om i det här projektet, så känns det onekligen lite snålt. Ser kommunen inga fördelar med ett modernt och attraktivt Tjustkulle?
- Visst ser vi stora fördelar med det. När det gäller den ekonomiska biten så är det någonting som vi kommer att få anledning att återkomma till. Oavsett om det blir något ”Tjustkulle-projekt” eller ej, så står kommunen inför ökade kostnader för sina idrottsanläggningar, det är något man måste ha klart för sig. Många börjar bli till åren och är i behov av renovering och modernisering.

Det känns som att det är lite vinna eller försvinna för detta ärende nu. Hur uppfattar du den politiska viljan när det gäller en utveckling av Tjustkulle i dagsläget?
- Utan att säga för mycket så känns det som att den politiska viljan nu är att man vill köra på och på allvar testa detta med en OPP-lösning som man röstade igenom i våras. Oavsett om man är för eller emot stora investeringar på Tjustkulle så finns det naturligtvis ingen anledning att ytterligare dra ut på denna fråga.

Ja, det känns ju fint att politikerna kunde rösta igenom detta med en OPP-utredning, men man undrar ju hur motiven bakom rösterna såg ut. Antingen röstade man för att man tror på en OPP-lösning som en bra möjlighet för att åstadkomma något eller så röstade man ja för att man en gång för alla vill avverka samtliga alternativ och därefter kunna lägga ned diskussionen. Man kanske inte alls var intresserad av sakfrågan?
- Det är en intressant frågeställning och visst kan den vara befogad. Jag förstår att allmänheten upplever det som att denna fråga behandlats till leda och då uppkommer naturligtvis gärna dessa tankegångar. Jag kan självklart inte veta vad olika politiker haft för motiv för sitt ställningstagande och alldeles oavsett får vi ju nu förhoppningsvis ett bra underlag att ta ställning till någon gång under vintern.

Under vintern säger du, när tror du att man kan förvänta sig någon form av ställningstagande?
- Framåt januari, februari kanske. Det är svårt att säga.

Enligt Stina Granberg hoppas man på en så kallad avsiktsförklaring i frågan på KS i november. Hur ställer du dig till det?
- Om allt flyter på så är det kanske ingen omöjlighet, men man får ta det för vad det är. En avsiktsförklaring i KS är inte detsamma som ett beslut i fullmäktige. Men det är klart att det ligger nära till hands att det man röstar för i KS även håller i KF.

Jag har tidigare pratat med Stewe Jonsson och Stina Granberg i detta ärende, och jag har bland annat frågat dem vad de anser om en OPP-lösning som plattform för en ny anläggning. Vad har du för åsikt om detta?
- Det var flera politiker som inte var särskilt insatta i vad OPP stod för innan vi drog igång det här i våras. Jag hade haft förmånen att vara på en föreläsning där representanter från Sveriges kommuner och landsting informerade om OPP, eller OPS, och därför hade jag ganska god koll.

- Det var ju emellertid viktigt att alla här skulle veta vad de röstade för eller emot så vi bjöd in en föreläsare till ett av våra sammanträden i våras. Om en del var lite skeptiska på förhand så tror jag faktiskt att många tyckte att det verkade vara ett intressant alternativ efteråt. Så röstade vi ju som bekant senare för att utreda detta alternativ närmare.

- OPP har ju sina fördelar. Utöver själva finansieringen så finns också en fördel i själva upphandlingsförfarandet. Kommuner lyder ju sedan början av 90-talet under lagen om offentlig upphandling. Tanken med denna lag är god men det är ofta en resurskrävande process som inte alltid ger bästa resultat. OPP är lite grann av en tillbakagång till det system vi hade innan LOU, i den meningen att kommunen själv väljer vilket entreprenör man vill anlita. Givetvis måste vi ju i en OPP-process välja någon av de som inkommit med ett anbud, men bland dessa kan vi välja fritt. Vi är alltså inte knutna till det billigaste anbudet på samma sätt som vi är i en offentlig upphandling.

Vi avslutar samtalet och jag önskar Göran lycka till med det fortsatta arbetet under hösten.

Tre intervjuer är genomförda jag funderar över vilket nyhetsvärde de egentligen har? Inte mycket kanske, men jag har i alla fall förvissat mig om att ett arbete pågår inne i och utanför Vetlandas betongfärja. Ett arbete som nu, efter mediadrev och semestrar, går in i en mer aktiv fas än på länge. Jag hoppas att Stina Granbergs tidsplan håller, för då borde allmänheten kunna få lite intressant information om Tjustkulle redan i mitten av september. Då borde man i alla fall kunna informera om huruvida det inkommit något anbud som man intresserat sig av och vad KS sagt om detta i på sitt senaste sammanträde. 

Nu är det tredje gången gillt! Och vem andas inte morgonluft när man surfar in på vetlanda kommuns nya hemsida och får se Uffe E på en stor bild på förstasidan! Och var det inte en gnutta frost på bilen i morse!? Kom igen Samefors, nu spolar vi!

Jens Nilssonandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2007-08-31 19:14:00
Author

Fler artiklar om Vetlanda