Samtliga fakta: Det här är Sapa Arena
Känner du dig osäker på vad Sapa Arena egentligen är? Vad är det för typ av bandyhall och vad kostar allt? Tjustkulle-redaktionen ger dig alla faktan om Sapa Arena.
Klicka på bilderna för större version.
SAPA ARENA
Bandyhall, ishockeyhall, konstgräsplan
Ägare: Vetlanda Arena AB
Markägare: Vetlanda Kommun
Byggstart ishallar: Efter avslutad offentlig upphandling
Byggstart konstgräs: Efter ishallarnas färdigställande
Invigning: Preliminärt till säsongsstart 2010
Publikkapacitet bandy: Ca 3000 (fullt utbyggd)
Total investering: 61 000 000 SEK
Varav banklån: 53 000 000 SEK
Varav aktiekapital m.m: 8 000 000 SEK
Kommunal borgen: 53 000 000 SEK
Årlig kommunal hyra: 6 800 000 SEK
BYGGNADER
Vetlanda Arena AB planerar att bygga en helt ny bandyhall, till höger om nuvarande bandyplan, sett från entrén. Dagens isbana kommer enligt förslaget att byggas om till en konstgräsplan. Längs bandyhallens långsida mot parkeringen kommer en helt ny ishockeyhall att byggas.
Hela projektet utgår ifrån att hela kunna byggas vidare på. Framförallt har man planer på en inbjudande glasentré till de båda hallarna, i vinkeln som skapas där bandy- och ishockeyhall byggs samman. Denna entré byggs i två våningsplan, med möjligheter till ytterligare utbyggnader. Vetlanda Arena planerar att utnyttja det övre våningsplanet för exempelvis en restaurang/cafeteria, men fokuserar först och främst på att färdigställa det idrottsliga. Allt runtomkring kommer senare.
Dessutom planeras en sammanbyggnad mellan nuvarande omklädningsrumsbyggnad och den nya bandyhallen, men det kommer redan från början byggas nya omklädningsrum för ishockeyhallens skull. Även ett nytt ismaskinsgarage finns i planerna, men till att börja med kommer man fortsätta nyttja det gamla.
Bandyhallen kommer att likna den helt nybyggda hallen i Trollhättan, i alla fall sett till konstruktion och funktionalitet, men framförallt ekonomiskt. De kalkyler som Vetlanda Arena AB jobbar efter och som presenteras nedan stämmer i mångt och mycket överens med de kostnader som Slättbergshallen i Trollhättan slutade på. Ett tecken på att man är rätt ute.
Skiss över hallen i färdigt skick.
EKONOMI
Den totala investeringen för hela projektet ligger enligt kalkylerna på 61 miljoner kronor, där konstgräsplanen står för 5 miljoner kronor och ishallarna för resten. För att finansiera den kostnaden behöver Vetlanda Arena AB ta ett banklån på 53 miljoner kronor. En förutsättning för det banklånet är att kommunen går in som borgenär, vilket är det som ska beslutas på Kommunfullmäktige-mötet den 16 december. Vetlanda Kommunstyrelse har godkänt förslaget.
Den övriga investeringen finansieras av aktiekapital, förlagslån och eget arbete. Detta kalkyleras till 8 miljoner kronor.
Vetlanda Arena AB står för driften av Sapa Arena, där den största delen bekostas av en kommunal hyra på 6,8 miljoner kronor. Vetlanda Kommun ska enligt förslaget ingå ett 25-årigt avtal med Arenabolaget, där kommunen sedan ska betala den årliga hyran 6,8 miljoner, med indexhöjning. Utöver borgensfrågan så är det även detta som Kommunfullmäktige ska besluta om, vilket Vetlanda Kommunstyrelse också har godkänt. Avtalet ger Vetlanda Kommun full nyttjanderätt av området, på samma sätt som Tjustkulle i dag kan nyttjas av ALLA kommunens invånare.
Noterbart är att 6,8 miljoner kronor är exakt samma summa som Vetlanda Kommun själva kalkylerar med att ha i driftskostnader för Tjustkulle när kommunens planerade renoveringar är färdigställda. Kommunen har beslutat att bygga en ny utomhusrink för ishockey och att rusta upp nuvarande bandybana, dock inte att bygga en hall. Efter dessa investeringar på 30 miljoner kronor får man alltså en årlig driftskostnad på 6,8 miljoner kronor. Vetlanda Arena AB ger kommunen ett mycket mer attraktivt alternativ till att använda dessa årliga miljoner till.
Den totala driftskostnaden för Sapa Arena blir cirka 8,3 miljoner kronor per år, de övriga 1,5 miljoner bekostas av hyra från föreningar med mera.
Sponsoravtalet med Sapa för arenanamnet är skriviet på 10 år. Hur stort sponsringsbelopp det rör sig om per år är inte offentligt, Vetlanda Arena räknar dock med 1,5 miljoner i årliga sponsointäkter.
Skiss över hur entrén kan komma att se ut i färdigt skick.
NYTTJANDE
Alla bandyintresserade i Sverige vet i dag vad en inomhushall innebär för sporten, både vad det gäller ungdomars möjlighet till bandyutövande eller en elitsatsning som i Vetlanda BK. Utan en bandyhall kommer troligen inte VBK kunna hålla sig kvar i Elitserien inom ett antal säsonger. Det ger också helt nya möjligheter till bättre träning för alla spelare i alla åldrar som är aktiva i Skirö AIK, Skirö-Nävelsjö Bandy eller Vetlanda BK.
En ny ishockeyhall skulle även ge mer isyta och träningstider, något som försvann när den så kallade "månskensrinken" lades ner för ett antal år sedan. Det är till gagn för både bandyn och för ishockeyn, som i dag bedriver verksamheten i Landsbro. Med målsättningen att flytta matcharenan till Vetlanda kommer Boro-VHC förmodligen se ett lyft i sin verksamhet.
Vetlanda Kommun är en av de mest fotbollstätaste kommunerna i regionen, men också en av de kommunerna som saknar en konstgräsplan. Detta är framtiden för försäsongens fotbollsspel och behövs för att någon klubb i Vetlanda ska kunna hävda sig inom fotbollens konkurrens framöver.
Dessutom är en konstgräsplan snart ett krav från Svenska Fotbollsförbundet för att Njudungsgymnasiet i Vetlanda ska få behålla sitt fotbollsgymnasium i framtiden. Skolan har även ett bandygymnasium och ett ishockeygymnasium, som givetvis även de skulle få ett lyft i och med en bandyhall.
Alla fakta är hämtade från sapaarena.se.