Lagbanner

TBT Boltic - VBK 1995: Redaktionen minns

Throwback Thursday: Det är idag 20 år sedan en epok gick i graven. Mellan åren 1986 och 1995 spelade VBK sju av tio finaler. 1995 förlorade så VBK med 2-1 mot Boltic, efter ett sent mål av Pål Hansen. Sedan dess har VBK inte ens varit i semifinal. Redaktionen minns finalen och ställer sig frågan om det var den senaste - eller den sista - SM-finalen för VBK:s vidkommande.

Andreas Söderman, Daniel Engström Stenson och Dennis Josefsson, minns och funderar.

Vad minns du av finalen?
AS: Vid den här tidpunkten var nog min uppfattning att bandy var det som de äldre barnen spelade på skolgården med plastklubbor, så jag har tyvärr inga minnen alls.

DES: Jag minns att Jonas Claesson kvitterade med inte så långt kvar, på frislag upp vänstra krysset. Men med med ännu lite mindre tid kvar strulade VBK-försvaret vid en lyra, Pål Hansen kom fri och gjorde 2-1. Jag minns också att jag (och hela min klass) var besviken över att Mikael Sandberg, då någon form av extralärare på Tomaslundsskolan och nu amerikansk landslagsman, inte var med i truppen. En ung Rolf Hedberg hade tagit hans plats på mittfältet, om jag minns rätt.

DJ: Mycket lite, nästan ingenting. Av någon anledning har jag - lyckligtvis kanske - bara vaga minnen av Vetlandas finalförluster jag fått bevittna live. Och då mest sådant runtomkring: messmörsisen 1988, att behöva stå ut med VSK-supportrarnas firande på Centralen 1989, och de dåliga platserna jag hade finalen 1995. Guldmatcherna jag sett däremot, där finns det fortfarande situationer som jag kan se framför mig än idag.

Tänkte du då att det skulle dröja åtminstone 20 år innan nästa final?
AS: Se ovan och jag har faktiskt inte heller någon uppfattning huruvida det då kändes som att det var en era som tog slut. Det kanske var mer påtagligt året efter, i förlusten i semifinalen mot Ljusdal och när Jonas Claesson sen lämnade? Men jag gissar att det 1995 var få som förutspådde att VBK fyra år senare skulle spela i division 1.

DES: Nej. Jag började följa VBK i en tid då SM-final var det normala. VBK spelade sju av tio finaler 1986-1995. Som trettonåring visste jag lite om alltings förgänglighet. Bara ett år senare åkte VBK ut i kvartsfinal, och fyra år senare åkte VBK ur Elitserien. Och även Boltic var då ett bottenlag.

DJ: Det kan jag inte tänka mig att jag gjorde. Jag hade då gått på bandy i ungefär 10 år, och det var Vetlandas sjunde final under de åren. Det hade nog varit lämpligt att ha någon som berättade för en att laget var dödligt. Visst hade jag sett nyckelspelare försvinna, men nya hade alltid tillkommit.

Tror du att VBK någon gång kommer att spela en ytterligare SM-final?
AS: Ja, det måste en ju givetvis tro, men det går inte heller att glömma bort hur fruktansvärt svårt det är att ta sig till en SM-final, eller ens en semifinal för den delen. Elitserien må ha blivit jämnare de senaste åren, men i slutändan är det ju ändå samma lag som spelar semifinal och SM-final, även om de byter position med varandra ibland. Men tanke på att det bara är tio lag som har spelat SM-final sedan 1982 så är det nästan så att man ska vara glad för att VBK är ett av de få förunnande. Men som supporter tror jag givetvis att VBK kommer spela SM-final igen, men jag kan inte just nu se när det skulle ske. Kanske inte ens i denna kungens tid. 

DES: Det man vet om framtiden är ju att den är svår att föutspå. Men, nej, jag tror tyvärr inte det. VBK har svårt att locka till sig toppspelare från övriga landet och rekryteringsunderlaget i Småland är för litet. Här har VBK en nackdel jämfört med lagen i Västsverige, Mälardalen och Hälsingland. Där finns flera elitserieklubbar vars spelare och tränare enklare kan byta klubb utan att flytta hela sitt liv. Och jag har svårt att se hur VBK ska hitta de ekonomiska resurserna som gör att spelare av landslagsklass ska flytta till Vetlanda. Även om vi sett på senare år hur lag som Bollnäs och Villa med hjälp av stora satsningar tagit sig till final, har ex årets upplaga av Bollnäs, Vänersborg, och även VBK visat hur svårt det är att ta flera kliv framåt. Jag hoppas så innerligt att jag har fel, men jag är glad om VBK någon gång spelar semifinal igen. Även det vore första gången sedan 1995.

DJ: Ja. Men jag kanske hinner bli 75 innan dess. Någon ur fjärde generationen av Einarssons avgör för Vetlanda. 


Vad krävs för att så ska ske?
AS VBK måste till att börja med etablera sig som ett slutspelslag, så då handlar det om att förstärka laget och att behålla nyckelspelarna över en längre period, istället för de många spelarförlusterna vi har sett mellan de senaste säsongerna. Det är vad som krävs på isen till att börja med. Sen tror jag att det framförallt handlar om att växa utanför isen, för VBK är inte nära att vara en förening som kan spela SM-final. VBK måste sätta upp en långsiktig vision om att spela SM-final 2030 eller något sådant och börja arbeta mot det målet, på ett seriöst sätt. Hur ska organisationen växa för att vi ska klara av att spela SM-final? Vilka arbetsuppgifter ska skötas av anställda och vilka kan skötas ideellt? Hur mycket måste föreningen omsätta för att klara det? Vilket eget kapital kan föreningen nå? Hur ska spelartruppen sättas samman med egna spelare kontra värvade spelare? Vilket publiksnitt ska vi ha? Hur kan matcharrangemangen lyftas för att nå dit? Hur ska föreningen kommunicera sitt budskap till supportrar, sponsorer och andra intressenter? Det är några av alla aspekter som behöver utvecklas och lyftas för att hela föreningen ska bli redo att spela SM-final igen.

DES: Det finns ju några mer eller mindre tänkbara scenarier. Ett är att Nässjö åter går upp i serien, att det därmed skapas ett intresse på Höglandet som gör att de ekonomiska förutsättningarna blir bättre, och att det därmed också finns fler bra spelare i närområdet. Den där typen av klustereffekter har ju funnits på andra ställen och i andra idrotter. Ett annat att någon riking bestämmer sig för att göra VBK till ett finallag (alternativt att någon som jag vinner stort på Lotto). VBK är ju i det läge där två eller tre landslagsspelare med sannolikhet innebär semifinal. Men det är inte säkert att ens pengar räcker för att få dessa spelare till Vetlanda. Så därför är ett annat alternativ att VBK får in en ledare som gör VBK spännande för spelare. Något nytt sätt att spela bandy, träna, eller helt enkelt bara väldigt bra på att snacka omkull folk.

Ett tredje alternativ är såklart att ungdomssatsningen också ger SM-guld på seniornivå. Men jag är tveksam till om det går att bygga ett nytt storlag på egna talanger. Jag tror att om VBK redan vore ett finallag, skulle man kunna spela in en junior eller två per år och få en kontinuitet som skulle säkra framgång för många år. Men just nu kommer det upp en massa bra juniorer som i för många fall inte riktigt utvecklas till toppspelare i VBK, eller som flyttar vidare. Ibland undrar jag om det kan vara till nackdel för seniorlaget att juniorlagen är så vana att vinna. När juniorerna, som är vana att vinna allt, kommer upp i seniorlaget som inte vinner lika ofta kan de ha svårare att hantera det. Men samtidigt, det är ju bättre att ha bra än dåligt juniorlag.

DJ: Kontinuitet, att få en möjlighet att behålla de riktigt bra spelarna. Det spelar inte så stor roll hur mycket högkonjunktur det är för Talangfabriken, så länge talangerna inte blir bärande spelare i Vetlandas A-lag så blir det mest en god utbildning för andra lag. Det funkar rätt dåligt att ständigt behöva ersätta flyktade spelare, i stället för att komplettera. För den sortens kontinuitet behöver klubben bli mer professionell och värd att stanna i. 

Vad minns ni?

Daniel Engström Stenson2015-03-19 14:00:00
Author

Fler artiklar om Vetlanda