De vinner junior-VM i hockey
De deltagande nationerna har letat sig fram till Kanada och JVM:s värdstad, Edmonton, och förberedelserna inför turneringen är i full gång. Junior-VM i hockey är en av hockeysäsongens höjdpunkter och stortalangerna från runt om i världen tenderar årligen att bjuda på ett fartfyllt och underhållande spel. Det finns ett par länder som är återkommande favoriter i turneringen, men frågan är vem som kommer att dra det längsta strået den här gången?
Kanada – den evige favoriten
Ishockey är en stor och etablerad sport, men geografiskt sett så utövas den på relativt få platser i världen – mestadels i delar av Europa och i Nordamerika. Av den anledningen så är det också några få nationer som brukar göra upp med varandra under de stora landslagsturneringarna. Länderna i fråga är i första hand Kanada, Ryssland, USA, Sverige och Finland, och granskar du alla odds på Junior-VM så kan du se att de är favoriterna även för den här turneringen.
Sedan mästerskapet började spelas på 1970-talet så är det Kanada och Ryssland (tidigare som Sovjetunionen) som har utmärkt sig mest inom juniorhockeyn. Genom åren har Kanada vunnit turneringen hela 18 gånger och Ryssland/Sovjetunionen vid 13 tillfällen. Finland har mäktat med att stå överst på pallen fem gånger, USA fyra gånger och Sverige två gånger.
Utöver dessa fem lagen är det endast Tjeckien som har lyckats vinna turneringen. Tjeckien har lika många segrar som Sverige och en hel del pallplatser, men sedan landet vann VM-turneringen två år i rad, 2000 och 2001, så har det endast blivit en bronsmedalj.
Inför den kommande turneringen är det föga förvånande just Kanada och Ryssland som är storfavoriterna. Hos spelbolagen är det i regel lägst odds på Kanada, och med tanke på i vilken utsträckning som det landet andas hockey så är det inte konstigt att oddsen talar för dem.
Att Ryssland är den andra favoriten är inte heller förvånande. Majoriteten av juniorerna i det ryska laget spelar nämligen redan i proffsligan KHL, så de är vana vid att tävla på den absolut högsta nivån.
Så ser Sveriges chanser ut
Sverige har prenumererat på andraplatser i JVM de senaste åren – bara sedan 2008 har man lyckats komma tvåa hela fem gånger. Vinsterna har dessvärre varit betydligt färre och senast juniorkronorna vann var 2012, då Ryssland besegrades i finalen. Den gången spelades turneringen bland annat i Edmonton, precis nu.
Även om Sverige är ett av de fem länderna som förväntas slåss om pallplatserna så ser inte spelbolagen det svenska laget som en av de främsta utmanarna om mästerskapssegern. Kanada, Ryssland och USA har på de flesta ställen betydligt lägre odds än Sverige, men Sverige tros dock ha bättre chanser än Finland.
Det som talar för Sverige är att laget, precis som Rysslands, innehåller flertalet spelare med erfarenhet från seniorspel på proffsnivå. De svenska spelarna är huvudsakligen hämtade från SHL med HV71 (5) och Frölunda (4) som de klubbarna som bidragit med flest tillskott till spelartruppen.
Det som talar emot Sverige är att man har placerats i den svårare av de två grupperna. I gruppspelet kommer Sverige att ställas mot både Ryssland, USA och Tjeckien, vilket gör att laget i värsta fall skulle kunna få möta favoriten Kanada redan i kvartsfinal.
Då spelas turneringen
Säsongens JVM-turnering kommer att gå av stapeln mellan 25 december och 5 januari. Turneringen inleds alltså på juldagen och då är det Schweiz mot Slovakien som blir årets premiärmatch.
Sverige inleder sin VM-resa på annandagen då det svenska laget ställs mot Tjeckien. Slutspelet påbörjas sedan den 2 januari och finalen kommer att genomföras 03:30 den 6 januari. Officiellt sett pågår turneringen som sagt till den 5 januari, men eftersom den spelas i Kanada så gör tidsskillnaden att finalen blir av natten till den 6 januari för oss svenskar.
Sverige är inte på något sätt uträknade, men går alltså in i turneringen som underdog i jämförelse med Ryssland och, framför allt, Kanada.