Millwall och männen i svart

Millwall och männen i svart

Det är ingen kvalificerad gissning att Millwalls och dess supportrars rykte inte alltid är till fördel då domaren blåser i sin visselpipa. Men vad är egentligen rimligt?

(Artikeln författades efter förra säsongen men känns allt som oftast aktuell om man följer med Millwall – red)

Det är mer regel än undantag att ett bottenlag länkas samman med mindre smickrande statistik. Och i Millwalls fall handlar det dessutom om lite av en tradition. Spelarna har den här säsongen (alltså förra – red) dragit på sig galna 13 utvisningar, 102 varningar och 6 straffsparkar. Inte heller 685 frisparkar är så värst dåligt pissat. Ett lag med Millwalls disciplinerade rekord spelar som ni förstår sällan med samma startelva två matcher i rad vilket det faktum att vi använt oss av mindre hälsosamma 38 spelare denna säsong bevisar.

Ingen Millwall-supporter kan ha missat klubbens duster med engelska fotbollförbundet (FA) genom åren och konspirationsteorierna om varför Millwall får så många märkliga domslut mot sig är ungefär lika många som de om vem som mördade Palme.

Jag har personligen alltid haft det som ”min grej” att försöka se domarens tuffa uppgift med nyktra ögon, och de som känner mig vet att jag i regel är en av de sista som ställer mig upp och kräver mannen i den fånigt självlysande tröjans huvud på ett fat. Den här säsongen har dock innehållit så många absurda domslut att till och med jag börjat fundera på ifall FA har någon form av hatkampanj mot Millwall?

Nedan är bara ett par hårresande exempel på beslut som, hur ska jag uttrycka det bäst, ja inte riktigt gått Millwalls väg. Och det finns fler.

Ben May-incidenten
I spelartunneln på väg ut till den andra halvleken på Turf Moor i Burnley inträffar säsongens mest absurda utvisning. Unga Ben May, som bytts in i den 44:e minuten för att ersätta skadade Carl Asaba, blir innan han ens nåt ut på gräsmattan utvisad för att enligt domare Richard Beeby ha yttrat en rasistisk kommentar till hemmalagets Frank Sinclair. Trots att både Sinclair själv, och Burnleys manager Steve Cotterill, på plats förnekar att May har yttrat något rasistiskt blir anfallaren utvisad efter bara en minuts speltid. Under andra halvleken tappar Millwall sin 1-0-ledning till förlust 1-2 och även Jody Morris blir utvisad under ordinarie tid. Efter matchen får även Millwalls målvakt Andy Marshall se rött efter att enligt egen utsago ha yttrat ”mycket att göra idag va?” till domaren. Millwall överklagar Mays utvisning men den avslås eftersom man inte kan presentera videobevis som stärker spelarens oskuld. Turf Moors spelartunnel, liksom de flesta andra spelartunnlar i denna division faktiskt, saknar övervakningskamera.

Crystal Palace borta
Millwall ser ut att gå mot en minnesvärd derbyseger på Selhurst Park. När klockan närmar sig full tid håller fjärdedomaren upp skylten som förkunnar att två minuter har lagts till. Domare D J Gallagher är dock av en annan uppfattning. Matchuret ska precis slå 94 minuter då Crystal Palace-mittfältaren Ben Watson kvitterar med matchens sista spark. Tack för den.

Sheffield Wednesday hemma
Den matchavgörande incidenten i bottenmötet mot Sheffield Wednesday inträffade i 62:a minuten. Tony Craigs slår en hörna som gästernas tillfälliga målvakt Lee Bullen styr in i eget mål. Domare Steve Tanner pekar på mittcirkeln för att bekräfta målet, även linjedomaren signalerar för mål genom att hålla ned flaggan. Men samtidigt som Millwall-spelarna firar ute vid hörnflaggan lyckas Wednesday-spelare få domaren att ändra sitt beslut, och än värre, domaren tillåter dem att ta en snabb frispark. Knappt 15 sekunder senare har gästernas Frank Simek dundrat in matchens enda mål på en kontring då majoriteten av Millwalls spelare fortfarande befinner sig på andra planhalvan. (Se incidenten på video via länken ovan!)

Luton hemma
Millwall-försvararen Paul Robinson skadar sig i en närkamp med en Luton-spelare och blir liggande på planen. Medan han väntar på hjälp från klubbläkaren varnar domare Uriah Rennie honom för spelsabotage. Helt oförstående blir den skadade Robinson sedermera hjälpt av planen och en annan spelare byts in.

Ipswich Town borta
I slutminuterna av matchen mot Ipswich tar manager David Tuttle tag i bollen efter att den gått ut över sidlinjen och behåller den medan han ger backen Tony Craig instruktioner i vad som onekligen luktar maskningsförsök. Men istället för att säga åt mannen utanför planen, han som håller i bollen, väntar domaren tills Craig får tillbaka den för att ta inkastet och varnar då helt sonika spelaren för maskning. Två gula kort blir till Millwalls 13:e, och Craigs 2:a, utvisning den här säsongen.

Till den här säsongen (nu är vi alltså tillbaka i realtid! - red) har Millwall på fullt allvar totalrenoverat domarnas omklädningsrum på The Den som idag är ett av de lyxigaste i det engelska seriesystemet. Jag har sett det själv och kan intyga att det inte skulle göra bort sig på ett 5-stjärnigt hotell. Klubben är så desperata att göra något åt de horribla domsluten att man nu hoppas på en effekt. Men är det rimligt att det ska behöva vara så? Bevisligen straffas Millwall hårt av domarna, men kanske är det rättvist, kanske är det så att lagets spelstil och attityd ska bestraffas? Vad vet jag.

Den här säsongen ligger Millwall, återigen, sist i fair play-ligan i sin division. Visserligen bara blygsamma två utvisningar, men ändå 32 varningar och 193 foul på 13 omgångar. Men kanske har vinden vänt för här om veckan fick Millwall faktiskt en straff med sig för första gången på exakt ett år. Man får vara glad för det lilla...

...och här är fler absurda domslut:

* Den gamla Blackpool-målvakten Harry Sharratt blev en gång på 60-talet varnad då han rullade ihop en snögubbe mållinjen under en extraordinär ensidad match.

* När domaren i matchen mellan Glasgow Rangers-Hibernian tappade kortet på marken plockade en viss Paul Gascoigne upp det och låtsades varna mannen i svart. Skämtet kostade honom en riktig varning.

* Italienaren Enzo Maresca i West Bromwich blev varnad redan innan han ens blev inbytt efter att ha firat ett mål och olovligen råkat komma några decimetrar in på planen.

* Birmingham-spelaren Liam Daish plockade en gång upp en inkastad plasttrumpet som en supporter slängt in på plan i samband med ett mål och började spela. Skämtet uppskattades inte av domaren och varningen slutade i att spelaren senare blev avstängd i tre matcher.

* Före detta Leicester-spelaren Neil Lennon blev en gång varnad för att han hjälpte en skadad linjedomare efter en kollision med en utespelare. Hans ”brott” var enligt huvuddomaren att låna en ledig rullstol från den intilliggande handikappsektionen som han erbjöd linjemannen.

Henrik Lundgren2006-10-12 17:41:00
Author

Fler artiklar om Millwall