Stora förändringar i ungdomsakademin

Efter att mycket framgångsrikt satsat på att utveckla egna talanger på ungdomsakademin ser det nu ut som att man ändrat inriktning. Flera unga talanger har varit på provspel och några ryktas även ha blivit erbjudna kontrakt. Varför göres nu denna förändring?

På ungdomsakademin finns spelare mellan 8 och 18 år. Tanken med den har varit att ge lokala talanger chansen att utveckla sig och det har sedan den invigdes 1998 sett likadant ut. Ungdomsakademin är placerad i Kirkby, en liten ort strax norr om Liverpool.

Varje årskull består av 18-20 spelare där i stort sett alla spelarna är uppväxta inom några mil från Liverpool. Några undantag finns, men de är inte speciellt många. Maximalt är 1-3 spelare från varje årskull över 15 år från andra delar av landet eller från övriga brittiska länder.

Årets juniorlag består av totalt 24 spelare. Av dessa kommer 18 från området runt Liverpool, 5 från övriga Storbritannien och en från Danmark, målvakten Martin Hansen som för övrigt är den förste och hittills ende som värvats från ett icke brittisk land.

Nu ser det däremot ut som att det är stora förändringar på gång. Flera unga spelare har de senaste månaderna varit på provspel. Svenskarna Astrit Ajdarevic från Falkenbergs FF, Ivo Pekalski från Landskrona BoIS och Simon Helg från IFK Eskilstuna är några av dem. Alla tre svenskarna spelar i det svenska P90 landslaget.

Speciellt har det varit många nordiska samt sydamerikanska spelare som provspelat. I oktober var två spelare från Paraguay med i en träningsmatch. Ytterligare två sydamerikaner, troligtvis från Argentina, var på provspel under samma månad.

Tidigare under året har även den norske talangen Marcus Pedersen provspelat. Pedersen som spelar för Ham-Kam är en 16-årig anfallare som blev uppflyttad till a-truppen i våras. Inför säsongen gjorde han fyra träningsmatcher, men några seriematcher har det inte blivit än. Han är given i Norges P90 lag där han gjort 6 mål på 10 matcher.

En annan talang som provspelat är finländaren med det italienska namnet Lauri Dalla Valle. Han är bara 15 år och spelar för den finländska klubben Jippo. Förra hösten lämnade han Finland för att bli ungdomsproffs i italienska storklubben Inter. Han trivdes däremot inte så bra där och återvände till Finland efter bara några månader. I Jippo skall han på 40 matcher ha gjort otroliga 80 mål och spelat fram till 77. Det Italienska fotbollsförbundet har försökt med allt möjligt för att få honom att vilja spela för Italien. Han valde till sist ändå att spela för Finland och gjorde nyligen hattrick i en landskamp mot Irland. Men Italien har knappast gett upp kampen.

I mitten av november i år var Dalla Valle på ungdomsakademin och tränade med juniorlaget och spelade sedan med U-16 laget i en match mot Blackburn Rovers som man vann med 2-1. Där gjorde han de ena målet och spelade fram till det andra. Dalla Valle är från början anfallare, men spelar numera central på mittfältet och anses i Finland vara den största talangen sedan Jari Litmanen.

Flera nyhetsbyråer i just Finland har rapporterat att man i Liverpool blivit mycket imponerade av den långe finnen och därför erbjudit honom ett fyraårskontrakt.

En annan värvning som gjorts för att kunna hitta alla talanger är ansättningen av Malcolm Elias som Director of Recruitments. Han kom från Southampton där han tidigare hade motsvarande position. Elias är mest känd som för att vara den som upptäckte Theo Walcott. Southamptons ungdomsakademi har under hans tid i klubben ansetts vara en av de bästa i landet, mycket tack vare hans förmåga att hitta unga lovande spelare. Innan han kom till Liverpool hade Chelsea försökt få över honom vid flera tillfällen, men fick nobben varje gång.

Liverpool är bland de sista klubbarna som regelbundet spelar i Premier League som överger iden med att värva endast lokala talanger. Anledningen till att man nu ändrat strategi på ungdomsakademin är att man är tvungen att göra så för att hänga med de andra klubbarna. En annan anledning är att UEFA:s regler kräver att man i framtiden skall ha 4 av 25 spelare i truppen som är tränade inom klubben samt ytterligare 4 som är tränade inom samma land.

För att räknas som tränad inom klubben så måste spelaren i fråga ha tillhört klubben 36 månader i sträck från det år han fyller 15 fram till det år han fyller 21. Regeln om antalet egna spelare kan man därmed komma runt genom att värva spelare som är 15-16 år. Då anses de som egna spelare 3 år senare. Ett bra exempel på detta är Arsenal som knappt har några engelsmän i truppen, men ändå har mängder med spelare som räknas som tränade inom klubben.

För egen del kan jag förstå varför man gör denna förändring i ungdomsakademin, men hoppas samtidigt att man även kommer att fortsätta jobba med de lokala talangerna. En ny Robbie Fowler, Jamie Carragher eller Steven Gerrard betyder mer för klubben än vad en Walcott någonsin skulle kunna göra.

Marcus Johansson2006-12-11 15:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool