Inför: FC Lyn Oslo - Liverpool
Lyn ligger sist i Tippeligan och går en hård kamp till mötes för att undvika nedflyttning. Frågan är hur helhjärtat laget går in till en av Liverpool försäsongsmatcher som ligger mellan Espanyol och Atletico Madrid. Samtidigt har Rafael Benítez mannar en del att bevisa efter den svaga insatsen senast.
Jag refererade till det här som en sälja-tröj-match i matchrapporten efter mötet med Espanyol och även om man inte ska underskatta att möta ett lag som är mitt uppe i sin säsong och bjuder på klassisk nordisk fysik och kämpaglöd jämfört med storlag som halvhjärtat trampar igång sin säsong ser jag valet att möta bottenlaget FC Lyn insprängt mellan Espanyol och Atletico Madrid som ett sätt att stärka en av de starkaste supporterskarorna globalt sett vid sidan av Storbritannien och Sydostasien i tillägg till att få lite enklare motstånd mellan La Liga-lagen.
För även om FC Lyn är halvvägs in i Tippeligaspelet talar vi om ett lag långt under den nivå som Espanyol och Atletico befinner sig. Det här är inget försök att skriva ner Lyn och Tippeligan, för ärligt talat vad har vi i Sverige att komma med på europeisk klubblagsnivå de senaste 20 åren, och den prestation som Rosenborg stått för i Champions League är inget annat än imponerande och berömmerlig, utan jag talar om matchen utifrån ett värdemätarperspektiv för Liverpool inför säsongen.
FC LYN OSLO
FC Lyn Oslo grundades 1896 och var en av de klubbar som var med och bildade det Norska Fotbollförbundet 1902. När Norge tog OS-silver i fotboll 1936 hade Lyn sex spelare med i laget.
Nära skräll mot Barcelona
Lyns gyllene år hittar vi på 60-talet då de 1965 och 1968 tog sina hittills enda ligatitlar och var bland de första lag som fick representera Norge i Europacupen. Säsongen 1964/65 tog de sig förbi finska Reipas i första omgången, men slogs ut av holländska DWS i andra rundan. 1969/70 åkte de på en rejäl käftsmäll med totalt 0-16 mot Leeds United som sedermera tog sig ända till semifinal.
Den främsta insatsen kom säsongen 1968/69 då de i Cupvinnarcupen slog ut turkiska Altay och sedan Norrköping för att ställas mot Barcelona i kvartsfinalen. Lyn föll med 2-3 hemma och lyckades hålla 2-2 på Nou Camp, vilket får rankas som en mycket stark prestation även om det här skedde under en period då Barcelona bara vann en ligatitel på 25 säsonger.
Tung baksmälla
Liga- och cupdubbeln 1968 följdes av nedflyttning och 20 år i de nedre divisionerna med enstaka återbesök i högstaligan. Fanskaran tunnades ut och klubben sägs ha förlorat en generation av supportrar, vilket yttrar sig som att de som håller på laget antingen är väldigt unga eller rätt så gamla.
På väg upp
Under början av 90-talet klarade Lyn för första gången på drygt 20 år att hålla sig kvar i högstadivisionen och de gick till final i norska cupen 1994. Under lång tid slet klubben med ekonomiska bekymmer och var många gånger nära konkurs tills 1999 när affärsmannen Atle Brynestad fick köpa FC Lyn för en symbolisk summa. Året efter gick Lyn upp till Tippeligan efter ett rekordhögt poängantal i ettan och har sedan dess hållit sig kvar i finrummet.
2002 ledde Lyn ligan med tio poäng när hälften av säsongen var spelad, men fick se sig omkört av Rosenborg och Molde efter en svag form på slutet. Det formtappet höll på att bli lite av en repris från 1970 eftersom laget höll på att åka ur säsongen efteråt som präglades av konflikter och de avverkade fem tränare på två år.
2004 blev ett stabilare år och laget gick till final i norska cupen igen. Säsongen efteråt tog Henning Berg över tränarrollen och laget slutade trea i tabellen bara två poäng från guldet. På vägen lyckades Lyn besegra Rosenborg både hemma och borta för första gången sedan 1968.
2005-2006 gjorde sig Lyn ett namn på Europakartan igen när turerna kring John Obi Mikel och Manchester United kontra Chelsea upptog många spaltmeter. I slutändan betalade Chelsea £12M till United och £4M till Lyn, men i oktober 2008 skrev Chelsea på sin hemsida att de inlett legala åtgärder mot Lyn i ett försök att få tillbaka de 16 miljonerna.
Ligger illa till
Den norska Tippeligan är 20 av 30 omgångar in i seriespelet och vi hittar Lyn allra sist på en sextondeplats med 13 poäng och blott en seger (2-0 mot Bodö/Glimt den 5 april). De har sju poäng upp till ett koppel av tre lag på 20 poäng och ytterligare två poäng upp till fast mark. Lyn kan alltså förlåtas för att fokusera på andra saker framöver jämfört med en vänskapsmatch mot Liverpool.
I måndags kväll nådde Lyn 2-2 hemma mot Brann i en match där spelet motiverade mer än en poäng och Branns 2-2-målet var ett inlägg som gick in via en Lynförsvarare. Typiskt ett lag i motgång konstaterade den olycklige Magne Simonsen.
Satsar på ungdomen
Lyn har lagt stor vikt vid spelarutveckling och har upprättat ett samarbete med Norges toppidrottsgymnasium som fått fram 25 spelare som tecknat Tippeligakontrakt de senaste åren. På grund av den låga snittåldern marknadsför sig Lyn som ”det yngsta laget i Tippeligan”.
Överväger arenabyte
Laget har under lång tid spelat sina hemmamatcher på nationalarenan Ullevaal, men efter att successivt ha förlorat en större och större andel i sitt ägande av stadion löper deras nuvarande avtal bara från 2007 till 2010 samtidigt som de överväger Bislett som ny hemmaarena. Bislett används redan av förstadivisionslaget Skeid och det är alltså där som matchen mot Liverpool kommer att spelas.
LIVERPOOL FC
Martin Skrtel, Nabil El Zhar och Fabio Aurelio saknas definitivt, men Daniel Agger kan eventuellt vara spelklar redan mot Lyn. Är Agger tillbaka ersätter han troligen Mikel San José i mittförsvaret.
Annars tror jag vi får se en liknande elva som den mot Espanyol, det vill säga rätt stark på papperet, men Philip Degen, Ryan Babel och Andrej Voronin är spelare som kan tänkas ges chansen redan från start den här gången.