Krönika SW6: "PR-Fokus Asien"
Uniteds Park beskylldes för att vara ett PR-trick att locka asiatiska turister. I efterhand får man med objektiva ögon erkänna motsatsen.

Krönika SW6: "PR-Fokus Asien"

Premiär för nya spalten SW6. I första krönikan tas ämnet kring Chelsea och andra storklubbars strategi att placera deras försäsonger i nya marker för fotbollen. Kommer det påverka den engelska fotbollskulturen eller är det enbart positivt för fotbollens globalisering?

I dagarna bekräftades var Chelsea kommer lägga sin försäsongsturné inför nästa säsong. Som många andra engelska lag har PR-chefen valt att lägga fokus på Asien. Egentligen inget konstigt även om få ifrågasätter det. Mycket har hänt sedan Real Madrid en sommar tidigt 2000-tal åkte på turné med sina världsstjärnor Beckham, Raul, Ronaldo, Carlos, Zidane och sålde tröjor. Tröjor som i sin tur finansierade stjärnornas löner vilket kunde ses som en win-win-situation. Efter det har det varit öppen väg för främst engelska klubblag att sprida sina klubbfärger i nya länder. I vissa lag har det gått så långt att spelare (t.ex Ji-Sung Park) påståtts värvats för att få en lokalanknytning till dessa länder.

Där är det enkelt att fördöma den ”moderna fotbollen” alá Erik Niva och moralisera om att det är den genuina sportens död om man vill slå på stora trumman. Jag tycker grundidén med att resa till länder där fotbollen är på uppgång är god, även om stora internationella lag riskerar att slå ut de lokala lagen i popularitet, vilket i sin tur vore förödande för landslagsfotbollen. Men man behöver inte gå tillbaka så långt i vår egen historia för att hitta en försäsong i Sverige 1981. Hur man än vrider och vänder på det har troligtvis Chelseas och andra engelska klubbars sommarnärvaro format vår fotbollskultur. Skulle den lyckas på samma sätt i Asien vore det framgång.

Nästa år kommer all-star lag från Thailand och Malaysia mötas. Även om ordet ”all-star” vittnar om de bästa, är det oundvikligt att komma ifrån möjligheten att ”värva” supportrar redo att både resa till London och framförallt handla i klubbshopen. Pengar som skulle kunna bidra till ökad självförsörjning. Det är då lätt att hamna i diskussionen vilka som är de ”riktiga supportrarna”. Min åsikt i den frågan är klar och att inte göra skillnad på någon supporter så länge den brinner för klubben. Tyvärr kan det bli av fel syfte och tidpunkt efter fjolårets ligatitel och den förkrossande inledningen.

Fotbollens globalisering kan säkert bli gynnsam för framtiden, men ibland får man inte stirra sig blind på att locka ny publik och därmed glömma den gamla. För även om läktarna kan fyllas med fotbollsturister, matchtröjor säljas världen över och spelare komma och gå finns det en grundstomme som är allt för sporten. Ignorerar man den finns en dyster framtid skrämmande lik amerikanska MLS.

Gustaf NilssonGustaf.F.nilsson@gmail.com@guragel2010-08-28 19:30:00
Author

Fler artiklar om Chelsea