4 anledningar till varför Southampton värvar smart

Jämfört med många klubbar i Premier League så har Southampton mindre pengar att värva med. Southampton har endast netto spenderat £24M de senaste 5 åren. Endast Brentford, Norwich och Watford har netto spenderat mindre pengar under samma period. Southampton har därför behövt spendera smart. Klubben har dock inte spenderat smart under hela denna perioden. Under Mark Hughes så köptes många spelare för dyra pengar utan någon plan. Men sedan Ralph Hasenhüttl blev tränares så har det spenderats bättre. Men vad är det som Southampton gör bra nu? 

....
Köp spelare för en formation
Southampton spelar 4-2-2-2 eller 4-4-2 beroende på hur man ser på det. Och spelare köps in som passar formationen. Tittar man på truppen så finns det mer eller mindre 2 spelare på varje position, varken mer eller mindre, som konkurrerar. 2 målvakter 4 mittbackar, 4 ytterbackar osv. Vissa spelare kan spela på mer än en position men poängen är att det finns inte brist på spelare på någon position så laget bör kunna få en del skador utan att det blir riktigt jobbigt. Och det är inte så att vi har för många spelare på någon position som gör att tränaren blir “tvingad” att byta formation. En del klubbar köper in spelare och sedan väljer de en formation som försöker få in alla stjärnorna i en elva. Men laget riskerar då att bli obalanserat och tränaren kanske inte är van vid den formationen. I dagens Southampton spelas sällan spelare ur position och spelarna vet oftast var de ska vara och vad de ska göra både med och utan boll.  
....
Köp spelare som är bra utan boll
Många som tittar på fotboll bedömer spelare efter 2 saker, vad gör de när de har bollen och är deras “statistik” bra. Följer man ett lag regelbundet så har man ofta bättre koll än så men offensiva spelare brukar kritiseras utifrån statistik eller om de gör något dåligt med bollen. Men enligt mig så bör större fokus ligga på vad spelarna gör utan bollen. Det finns inte en enda offensiv spelare i Southamptons trupp som inte jobbar hårt i presspelet. Tänk dig ett lag som spelar med en spelare som inte jobbar defensivt. Det går då att säga att laget spelar med en man mindre när motståndarna har bollen. Broja, Adams och A.Armstrong har tillsammans gjort 5 mål denna säsongen vilket är väldigt lite. Men de är också en stor anledning till att laget släpper in så få mål för det spelar sällan roll vilket lag vi möter, motståndarna brukar ha svårt att få igång sin uppspelsfas. Många gånger tvingas de till långbollar och där är Salisu och Bednarek fantastiska. Jag vill också ge lite beröm till Romeu och Ward Prowse. De har ett väldigt bra samspel, Romeu läser spelet väldigt bra, täcker ytor och vinner boll. Ward Prowse vinner andrabollar och spelar med en hög intensitet som gynnar laget. 
....
Sälj spelare som inte vill vara kvar
De senaste två åren så har Ings, Vestergaard, Bertrand, Højbjerg och Soares lämnat. Ingen av dem ville vara kvar och vägrade förlänga sina kontrakt. Är man i Saints ekonomiska position så ska så få bra spelare lämna gratis. I och med att Ings, Vestergaard och Højbjerg såldes hade klubben råd att köpa in ersättare. Min åsikt är att det generellt är dumt att låta spelare lämna gratis. Højbjerg var bra men att sälja honom var helt rätt, alternativkostnaden av att behålla honom i ett år hade varit £15M (plus lön) och det är han inte värd. Samma sak med Ings och Vestergaard. Dessutom kan det aldrig vara bra för en grupp att ha någon som inte vill vara där. Det finns säkert fall då en klubb gjort rätt att inte sälja en spelare som vill lämna men i dessa fall så har det varit helt rätt. Och jag tror också att Southampton blir en mer attraktiv klubb för unga talanger om de vet att klubben inte kommer hålla stenhårt i spelare som eventuellt är “för bra” för laget.  
....
Låna och köp om det blir succé
Sedan Ralph blev tränare så har han lånat in 5 spelare. Walker Peters, Danso, Minamino, Walcott och Broja. Fördelen med att låna in spelare är att det är en lägre ekonomisk risk, om spelaren gör det bra kan man försöka köpa spelaren och om spelaren inte är tillräckligt bra så låter klubben bli att köpa spelaren. Walker Peters hade jag dålig koll på innan han lånades in men han gjorde det bra under lånet och har även gjort det bra efter att han köptes. Danso och Minamino var inte tillräckligt bra enligt mig och ingen av dem köptes. Walcotts kontrakt gick ut efter lånet och anslöt gratis. Enligt mig är han inte tillräckligt bra men eftersom han kom gratis så är det svårt att säga att det var helt fel. Broja har gjort det fantastiskt hittills, jag är tveksam till att Chelsea kommer vilja sälja honom men å andra sidan är konkurrensen stenhård där så kanske kan vi köpa honom med en buy back clause. Oavsett så är det ett lyckat lån.  

.....
Avslutningsvis vill jag säga att inte alla Ralphs värvningar har varit succé. Vissa spelare hade jag hoppats mer på. Men det som är viktigt är att jag ser en röd tråd bland värvningarna, det är logiska värvningar. Och ingen av värvningarna är spelare som måste bort, de arbetar hårt när de får chansen. Dessutom är många av värvningarna fortfarande unga och kan mycket väl bli bra om några år. 

David Öhrström2021-11-19 12:59:00
Author

Fler artiklar om Southampton