Oriol Romeu blir bara bättre och bättre

Southampton gör en väldigt bra säsong. Laget ligger just nu på en nionde plats och har en bra chans att sluta på den övre halvan. Laget har spelat bra mot topplagen och har bland annat tagit 2 poäng mot Manchester City, 4 poäng mot Tottenham och 2 poäng mot Manchester United. Väldigt många spelare i laget har varit bra men en stor anledning till de fina resultaten är Oriol Romeu.




Romeu köptes från Chelsea för £6M 2015 vilket innebär att han varit i klubben i mer än 6 år. I Saints trupp så har endast 4 spelare varit i klubben längre, James Ward Prowse, Jack Stephens, Shane Long och Fraser Forster. Sedan Romeu kom så har han för det mesta spelat, endast under hans första säsong så spelade han mindre än 50% av minuterna. Men det är nu under de senaste säsongerna, och framför allt denna, som han växt som spelare och blivit en nyckelspelare. Det var långt ifrån självklart att han skulle fylla Højbjergs tomrum men Romeu har tillsammans med Ward Prowse bildat ett väldigt välfungerande innermittfält. 


Vad är Romeus styrkor? De viktigaste egenskaperna som en defensiv mittfältare ska ha är att de ska vara bolltrygga under press, vara bra på att passa bollen, vara bra på att tackla och läsa spelet för att täcka ytor. De ska vara lite aggressiva men inte för aggressiva för de ska inte dra på sig utvisningar. Detta är enligt mig en bra beskrivning av en defensiv mittfältare och en bra beskrivning av Romeu. Saints har blivit ett mer och mer passningsorienterat lag under Ralph och en viktig del i detta är att mittbackarna kan ge bollen till Romeu som under press skickar ut bollen till en ledig spelare, ofta på kanterna, som sen kan passa bollen vidare eller transportera bollen upp i plan. Det finns bättre defensiva mittfältare med bollen i ligan men Romeu gör det bra. Han är också den spelaren som slår flest passningar i laget så det är viktigt att han är bra på det.


Romeu är även bra i det defensiva spelet. Som defensiv mittfältare är det viktigt att vara lagom aggressiv och Romeu har, enligt whoscored, aldrig fått ett rött kort i en ligamatch samtidigt som han drar på sig väldigt många gula kort. Så han spelar på gränsen men på rätt sida av gränsen. Både Romeu och Ward Prowse pressar mycket men statistiskt så pressar Romeu både mer och bättre. Han vinner mycket boll med tacklingar och blir relativt sällan förbi dribblad. Dessutom vinner han en majoritet av sina luftdueller. Romeu är långt ifrån bäst i ligan defensivt men han är bra på det. 


Det finns defensiva mittfältare som är bättre på att passa bollen än Romeu. Och det finns defensiva mittfältare som är bättre defensivt än honom. Men det finns inte så många som är bättre på båda. Romeu ger Southampton kontroll över sina matcher när han spelar bra. Han gör laget till ett lag som stundtals kan vara dominant i matcher och som kan spela ett vågat men välfungerande presspel. Han ger mittfältet både elegans och hårdhet och kan spela smutsigt när det behövs. Han är kanske Southamptons viktigaste spelare. 

David Öhrström2022-03-01 16:11:00
Author

Fler artiklar om Southampton