Spelarförbundet kritiserar Chelsea-lån

Det engelska spelarförbundet (PFA) är skeptiskt till långtidslånen i Premier League, och Chelsea hamnar i fokus för kritiken.

Inte minst värvningen av Alexei Smertin och den påföljande utlåningen till Portsmouth två dagar senare väcker uppseende.

- Den affären har tagit allt ett steg längre och som jag ser det så är det inte i den andra som ska genomsyra Premier League, säger PFA:s vice-ordförande Mick McGuire.

- Även om den utlåningen inte kränker reglerna tekniskt sett, så har den gett Portsmouth en fördel gentemot klubbar som inte har råd att köpa en spelare.

Kritiken gäller inte bara Chelsea. McGuire ser en oroväckande trend iutlåningar. Francis Jeffers utlåning från Arsenal till Everton för resten av säsongen är ett exempel på den typ av långtidsutlåning McGuire inte uppskattar. Men även här framstår Chelsea som värsta syndare, med Boudewijn Zenden (Middlesbrough), Mikael Forssell (Birmingham) och Carlton Cole (Charlton) som bländande exempel.

- Det bekymrar oss att klubbar börjar ge lån en helt ny innebörd. Enligt terminologin i dessa sammanhang innebär det en temporär transfer, och var från början ämnad som mycket korta lån för att hjälpa lag som hade akuta skadeproblem. När långtidsversionen började användas så var det för att unga spelare skulle få chansen i a-laget, som Liverpools Neil Mellor (nu i West Ham, reds. anm.).

Utlåningar som Chelseas av Boudewijn Zenden (Middlesbrough), Mikael Forssell (Birmingham) och Carlton Cole (Charlton) ses inte med blida ögon.

- Nu ser vi a-lagsspelare som lånas ut och det bekymrar oss. Förutom att klubbarna förlorar identitet kan situationer uppstå där en utlånad spelare gör eller släpper in ett mål i slutet av säsongen som påverkar laget han kom ifrån. Med tanke på den ekonomiska betydelse det har för klubbar att stanna kvar i Premier League gillar vi inte det här.

Max fyra utlåningar till en annan Premier League-klubb per säsong gäller enligt de nya reglerna.

Socrates2003-09-02 09:02:00

Fler artiklar om Chelsea