EM-bevakning: Tjeckien

Här kan du följa Milan Baros och Vladimir Smicers insatser under fotbolls-EM i Portugal.

Tjeckien - Grekland 0-1(0-0) efter förlängning

EM-äventyret är över för Milan Baros och Vladimir Smicer. Tjeckien föll tungt mot alla tips i semifinalen. Trots en lovande start lyckades man aldrig få bukt med Greklands kompakta defensiv och saknaden av Pavel Nedved, som fick utgå med skada i den första halvleken, blev mycket stor.

Redan i den tredje minuten skakade det till i Greklands målställning. Ett tjeckiskt inlägg nickades ut ur straffområdet och där mötte Liverpoolaktuella Tomas Rosicky med en perfekt högervolley. Antonis Nikopololidis i Greklands mål hann inte ens reagera när bollen studsade i ribban och ut igen.

I övrigt var den första halvleken händelsefattig. Milan Baros punktmarkerades benhårt av Yourkas Seitaridis från Panathinaikos, och hans svaghet blottades här ganska tydligt. Mot likartade spelare (snabbfotade och kvicka i vändningarna) har han problem. Visserligen såg han till att Seitaridis fick ett gult kort genom att kroppsfinta fram och tillbaka, och därigenom tvinga fram en fällning, men i övrigt gick det trögt för Baros som inte gjort ett enda mål i en första halvlek i EM.

I den 39 minuten inträffade det som förmodligen kostade Tjeckien segern till sist när Pavel Nedved tvingades byta. Spelmotorn i det tjeckiska laget hade då haltat under några minuter efter en smäll i samband med ett skottförsök, men till slut gick det inte längre.
Inget ont om ersättaren Vladimir Smicer, han var riktigt bra, men att uträtta ett arbete motsvarande Nedveds, det klarar ingen.

Tjeckiens vana att trappa upp tempot efter paus kom lite på skam i den här matchen. Det märktes vagt att Karel Brückner beordrat mannarna att flytta fram, men något egentligt tryck skapades aldrig.

I minut 50 kapade Smicer Seitaridis så illa att det renderade i ett gult kort för Liverpoolmittfältaren. Aningen underligt egentligen med tanke på den höga nivå som Pierlugi Collina höll genom hela matchen. Mycket var tillåtet, lite som i Premier League.
Att vissa spelare härstammade från Serie A gick emellertid inte att ta miste på. Inters Giorgos Karagounis har uppenbarligen lärt sig ett och annat under sina år i Milano. Mittfältaren föll så lätt, så ofta och så omotiverat att jag flera gånger frågade mig om han inte var häftigt berusad.

För Baros del var det fortsatt tungt efter paus. Vid något tillfälle lyckades han komma runt och utmana, med stor framgång då han tog sig förbi tre man och fälldes på högerkanten, men till största delen var han osynlig.

I den 83 minuten dök hans enda målchans under matchen upp. Efter en längre bolltransport vände han inåt från höger och sköt med vänsterfoten. Jag läste någonstans att han var bådfotad, men den här träffen var av lam karaktär och bollen smet en bit utanför Nikopolidis högra stolpe.

0-0 efter full tid och matchen togs därmed till förlängning och Silver Goal. Baros varandes tidigt i denna, innan Grekland gick upp och avgjorde på en hörna.
Romabacken Traianos Dellas gick mot första stolpen och nickade in segermålet sedan Vladimir Smicer inte lyckats nå bollen på den första ytan. Då det endast återstod sekunder av förlängningen sjönk Tjeckienspelarna ihop på platsen där de stod. EM är nu över för turneringens, enligt mitt tycke, charmigaste lag. Till final går, enligt Egil Drillo Olsens tycke, tävlingens färgstarkaste gäng.

Tjeckien - Danmark 3-0(0-0)

Milan Baros startade som väntat på topp tillsammans med Dortmunds Jan Koller när det var dags för Danmark och Tjeckien att göra upp i EM:s sista kvartsfinal. För Vladimir Smicer blev det blott en bänkplats och det måste förstås kännas en aning bistert för den gode Smicer som inte heller fick spela när tjeckerna mönstrade sin andrauppställning i den avslutande gruppspelsmatchen mot Tyskland. Liverpoolmittfältaren tycks befinna sig i någon slags gråzon.

Matchen inleddes mycket avvaktande vilket inte särskilt många hade väntat sig. Både Danmark och Tjeckien har spelat sig igenom sina grupper med hjälp av frejdigt anfallsspel. I den andra halvleken blev det emellertid bättre fart, och det var framförallt Tjeckien som bjöd upp till dans. Den som förde var Milan Baros.

Visserligen var det Jan Koller som bröt isen i den 49 minuten när han skallade in Karel Poborskys hörna från nära håll. Morten Olsen, danskarnas förbundskapten, funderar nog fortfarande på varför hans försvarare bara avsatte en man till att markera Koller, 202 cm.

Därefter var det Baros show! Först löpte han igenom det danska försvaret på en perfekt stickare från Poborsky. Fri med Tomas Sörensen chippade han iskallt in bollen vid första stolpen. Någon minut senare var det dags igen. Pavel Nedved tog emot bollen på mittplan och med en mästares kontroll tog han med sig den några steg innan han släppte den på djupet till Baros. Den 22-åriga anfallaren löpte diagonalt åt vänster in i straffområdet, vilket tvingade honom att avsluta med just vänster fot eftersom han hade en försvarare i ryggen. Skottet var mycket hårt, rakt upp i nättaket, men frågan är om inte Sörensen säljer sig lite väl billigt där. Aston Villakeepern hamnade på huk i skottögonblicket och hann inte få upp någon arm på bollen som försvann in i mål rakt över honom.

Efter detta var matchen naturligtvis punkterad och Baros plockades av. Tjeckien exploderade under den andra halvlekens inledning och kunde sedan promenera hem segern. Nu kan de se fram emot en kvartsfinal mot Grekland.

Tjeckien - Tyskland 2-1(1-1)

En snabb titt på Tjeckiens laguppställning före match och jag tror jag skall beskåda en obskyr U21-match. Tjeckien väljer att vila så många spelare de bara orkar, och Baros och Smicer får finna sig att sitta på bänken.

Från denna position får de se Michael Ballack göra ett snyggt mål i den 21:a minuten. Ballack är en av få ljusglimtar i ett ganska mediokert Tyskland som har haft förfärligt svårt att göra mål. Han är stjärnan, men den här dagen hade stjärnan behövt lysa betydligt starkare. Den tidigare så framgångsrike inhopparen Marek Heinz gjorde sitt andra mål i turneringen efter en halvtimme.

I andra halvlek får Milan Baros chansen efter drygt en timmes spel, och min profetia går i uppfyllelse. Efter lite mer än en kvart får Baros bollen en bit in på offensiv planhalva och avancerar mot det tyska försvaret. Trots att Baros är en relativt liten spelare gentemot resarna Wörns och Nowotny så lyckas han ändå komma förbi, men avslutet blir relativt taffligt. Det är dock tillräckligt mycket styrka i det för att Kahn inte skall kunna hålla bollen och som alla sanna målskyttar har Baros rört sig till den ytan där bollen hamnar efter diverse målvaktsfummel och studsar. 2-1 till Tjeckien som vänder underläge för tredje gången i turneringen och som är det enda laget som inte tappade poäng i gruppspelet.

Tjeckien - Holland 3-2(1-2)

Både Milan Baros och Vladimir Smicer fick gott om speltid i vad som så här långt måste betraktas som EM:s bästa match, den mellan Tjeckien och Holland. Baros spelade från start och Smicer byttes in redan i den 24 minuten då Tjeckien på ett chockartat vis hamnat två mål bakom Holland. Det första var en grov markeringsmiss av Zdenek Grygera som sedermera blev den som fick flytta på sig till förmån för Smicer. Det andra var ett underligt mål där Edgar Davids med en elegant passning gav Arjen Robben fritt fram längs vänsterkanten. I mitten stod en helt fri Ruud van Nistelrooy (men det var inte så konstigt eftersom han gått och ställt sig tio meter offside redan när Davids slog sin passning och därmed hade ett enormt försprång på de tjeckiska backarna) och slog in bollen i öppen kasse.

Någon paragrafryttare må hävda att detta är regelrätt med hänvisning till vad som i regelboken kallas "en ny situation," men alla med någon som helst känsla för fotboll begriper att det var något som inte stod rätt till med det målet.

Hursomhelst, Tjeckien spottade upp sig och de båda Liverpoolspelarna var i allra högsta grad med och slog an tonen. Redan i situationen före Smicers inhopp reducerade Tjeckien sedan Baros snappat upp en huvudlös passning från Cocu på mittplan. Liverpoolanfallaren satte full fart mot Jaap Stam och tråcklar sig så när förbi densamme, men hindras i sista stund från att avslut. Istället petar han bollen till Jan Koller som smugit sig med i kontringen och han har inga problem med att sätta in bollen bakom Edwin van der Saar.

Smicer fick sin första målchans strax efter halvtid, men skottet på den fina passningen från Koller blockerades av en försvarare. Samme Smicer fick senare ett snarlikt läge när Marek Heinz gled fram på vänsterkanten. Väl inne i straffområdet släppte han bollen bak till Vladi som fann sig själv med gott om tid att både ta emot bollen och måtta ett skott från nära håll. Avslutet med vänstern blev välplacerat, men dessvärre också en aning för löst. Van der Saar fick sträcka ut och räddningen höll hög klass.

I den 71 minuten lyfte Pavel Nedved in bollen till Koller i straffområdet och nu var det dags att betala igen. Dortmundanfallaren bröstade ner bollen till Baros som nöp till direkt på halvvolley. Ett klassavslut som inte gav van der Saar någon chans, bollen upp i taket, 2-2.

Därefter fick Holland Johnny Heitinga mycket tveksamt utvisad och det gav något underligt effekten att de orangea kunde ta över en aning. Tjeckien slutade dock inte heller att anfalla och Nedved sköt ett praktskott från 30 meter i ribbans underkant.

Med två minuter kvar på matchklockan såg det ut att bli en oavgjord historia, men Baros ville annat. Längs högerkanten drog han upp ett anfall som till slut resulterade i ett segermål. Ostravas Maradona, som han kallats, släppte bollen till Heinze som drog på ett lågt vänsterskott. Van der Saar slängde sig ner mot stolpen och räddade, men på returen kom två tjeckiska spelare först. Poborsky fick bollen något till höger vid målområdesgränsen och de flesta trodde nog att han skulle avsluta själv där. Nu spelade han istället parallellt med målområdeslinjen till Smicer som bara kunde raka in bollen i öppet mål. Smicer blev med det Tjeckiens bästa EM-målskytt genom tiderna, på fyra fullträffar.

Både Baros och Smicer är nu klara för kvartsfinal och Tjeckien måste vara det lag som imponerat mest så här långt i Portugal. Från kvällens match får Baros det högsta betyget tack vare ett mål, en assist och härlig löpvilja. Han ligger dessutom bakom det sista målet.

Smicer skötte sig också utmärkt.

Tjeckien-Lettland 2-1(0-1)

Milan Baros fanns med från start i Tjeckiens match mot Lettland och hade en boll i nät i början av den första halvleken, men målet dömdes helt riktigt bort för offside. Tjeckerna förde matchen, men liksom Sverige mot Bulgarien blev det för mycket långbollar och antalet riktigt farliga målchanser var lätträknade.

Med klockan tickande upp mot 45 minuter drog Baros upp en kontring som tog honom ända fram till straffområdet, men där fastnade han på en försvarare i ett läge där det nog hade varit bättre att försöka hitta Pavel Nedved ute till höger. Lettland vände spelet och Verpakovskis lyckades kontra in 1-0 precis före halvtidsvilan.

Målet kom naturligtvis väldigt opsykologiskt för Tjeckien samtidigt som Lettland lade sig ännu mer på kontring efter paus. I den 64 minuten fick Baros ett kanonläget att kvittera när Poborskys inlägg passerade över Jan Kollers huvud. Liverpoolforwarden tog ner bollen, men lyckades placera bollen utanför stolpen. Momentet efter byttes Vladimir Smicer in.

Tjeckien som gått ner på en trebackslinje och tappat lite av sin organisation började nu krypa allt närmare och Nedved tvingade Kolinko till en fin räddning.

I den 73 matchminuten fick dock Baros revansch efter att Pobersky snurrat bort två spelare nere vid högerkanten och lagt in bollen. Situationen liknande den när Baros la bollen utanför tio minuter tidigare, men den här gången fick han bättre kontroll efter att ha tagit ner den på bröstet och kunde sätta 1-1.

Smicer hade en nick som han borde ha fått på mål i den 76 minuten medan Tjeckien utövade powerplayspel mot Lettland. Heinz som just strukit ribban med ett långskott gav så Tjeckien ledningen i den 85 minuten. Baros offrade sig i kamp med målvakten och fick en tå på en djupledspassning in i straffområdet som sedermera gick ut till just Heinz (osäkert om den officiella statistiken ger Baros assist för det).

Med 2-1 i ryggen valde förbundskaptenen att ta ut Baros och satte in Jelinek under de sista fem minuterna. Smicer hade en rejäl möjlighet att bättra på sitt målfacit i landslaget, men fick inte kroppen i ordning två meter utanför mål tre minuter före full tid i kamp med en försvarare.

Milan Baros

Tis 15/06 kl 18:00 mot Lettland
Speltid: 86 min
Mål: 1
Assist: 1
Gult kort: 0

Lör 19/06 kl 20:45 mot Holland
Speltid: 90 min
Mål: 1
Assist: 1
Gult kort: 0

Ons 23/06 kl 20:45 mot Tyskland
Speltid: 30 min
Mål: 1
Assist: 0
Gult kort: 0

Tis 27/06 kl 20:45 mot Danmark
Speltid: 71 min
Mål: 2
Assist: 0
Gult kort: 0

Tors 01/07 kl 20:45 mot Grekland
Speltid: 105 min
Mål: 0
Assist: 0
Gult kort: 1

Totalt:
Speltid: 382 min
Mål: 5
Assist: 2
Gult kort: 1

Vladimir Smicer


Tis 15/06 kl 18:00 mot Lettland
Speltid: 26 min
Mål: 0
Assist: 0
Gult kort: 0

Tis 19/06 kl 20:45 mot Holland
Speltid: 66 min
Mål: 1
Assist: 0
Gult kort: 0

Sön 27/06 kl 20:45 mot Grekland
Speltid: 66 min
Mål: 0
Assist: 0
Gult kort: 1

Totalt:
Speltid: 157 min
Mål: 1
Assist: 0
Gult kort: 1


Spelschema:

15/6, kl 18:00 Lettland

19/6, kl 20:45 Holland

23/6, kl 20:45 Tyskland

27/6, kl 20:45 Danmark (Kvartsfinal)

01/07, kl 20:45 Grekland (Semifinal)

Utslagna!

Fredrik Johansson2004-06-15 20:00:00

Fler artiklar om Liverpool