Offside domarn!

Hur många gånger den här säsongen har vi inte svurit över blinda linjemän? Nu kommer förklaringen till varför dom har fel så ofta. Eller är det så att dom faktiskt har rätt oftare än dom egentligen borde ha?

Offside domarn!
Din blinda f*n, han var ju flera meter offside, varför vinkar du inte?
Hur f*n kan du vinka där? Han var ju klart på rätt sida när bollen slogs!
Hur många gånger den här säsongen har det inte låtit så hemma i soffan när man avnjutit en match från Premier League? Jag tillhör dom som anser att linjemännen, speciellt i England, har fel i sina offsidebeslut alldeles för ofta. Dom springer på sin linje och har en enda primär uppgift, att se om den anfallande forwarden ligger nedanför den sista försvararen i ögonblicket passningens slås. Hur svårt kan det vara?

Ni som någon gång själva gått på linjen i en fotbollsmatch vet hur oerhört fort en passning kan levereras och hur otroligt snabbt en spelare helt plötsligt kan vara helt ren. Jag vet med mig själv, även om jag aldrig gått på en linje i "seriösa" sammanhang, att man ungefär varannan gång vinkar på intuition. Han måste ha varit offside, och så upp med flaggan. Nu är det också vetenskapligt bevisat att även linjedomarna i Premier League måste använda sin intuition i ganska stor utsträckning, även om det aldrig kommer att erkännas officiellt.

I en artikel i det kommande numret av den ansedda medicinska tidskriften British Medical Journal skriver nämligen den spanska forskaren och ögonspecialisten Francisco Belda Maruenda att linjemännens uppgift är övermänsklig och att våra ögon och vårt nervsystem rent objektivt inte klarar av att tillräckligt snabbt ta in och bearbeta all den information som linjemannen har att ställning till vid en eventuell offside i ett krångligt läge.

Enligt Maruenda så kan det mänskliga ögat behöva använda sig av fem olika typer av rörelser när man fokuserar på ett objekt i rörelse och varje rörelse tar några tusendels sekunder i anspråk. Vi en offsideavgörelse måste en linjeman fokusera på fyra olika objekt i rörelse (bollen, bollföraren, passningsmottagaren och den sista försvararen) och den informationsbördan anser Maruenda ligga "över gränsen för det mänskliga ögats kapacitet". Avgörandet kan därmed inte bli rätt vid varje enskilt tillfälle.

Maruenda spinner vidare i sin forskning och utifrån de siffror han har räknat med så visar det sig att en linjedomare kan missa en offside med otroligt mycket och det är ändå helt naturligt.

Den idealiska offsidesituationen för en linjeman är när samtliga fyra objekt i rörelse finns i samma synfält, alltså att linjemannen kan se alla fyra element utan att behöva vrida på huvudet. Trots detta gynnsamma scenario så tar det ögat och nervsystemet minst 160 millisekunder att uppfatta situationen i det ögonblick den kritiska passningen slås, och då har givetvis spelarna hunnit flytta sig en bit.
Frågan man ställer sig är givetvis hur långt dom hinner flytta sig.

Maruenda konstaterar att en genomsnittlig fotbollsspelare springer med en hastighet av 7,14 meter per sekund. Det motsvarar en tid på 100 meter på 14 sekunder och är alltså inte överdrivet snabbt. Jag skulle gissa att flertalet anfallare i Premier League springer snabbare än så, men okej, vi köper Maruendas uppgifter för resonemangets skull.

7,14 meter per sekund blir omvandlat 71 centimeter per 100 millisekunder, eller tiondels sekund om man så vill. Om vi då återvänder till det mest gynnsamma läget för en offsidesituation, med boll, bollförare, passningsmottagare och sista försvarare i samma synfält, och dessutom samtliga på samma avstånd från linjemannan annars blir det också fel, så säger alltså Maruenda att denna situation tar 160 millisekunder att uppfatta för linjemannen. På den tiden hinner alltså den enligt Maruenda genomsnittliga fotbollsspelaren avverka 113 centimeter!

Om vi drar exemplet ändå längre, och säger att sista försvarare i passningsögonblicket gör en push up och springer med motsvarande genomsnittliga hastighet av 71 centimeter per 100 millisekunder åt andra hållet så kan alltså en anfallare, enligt Maruenda, vara så mycket som 2,25 meter på rätt sida i passningsögonblicket och ändå vinkar linjemannen för offside, helt övertygad om att han har rätt. Linjemannen begår i detta fall alltså inget egentligt "fel", utan vinkningen kan helt enkelt skyllas på att det inte går att se en offside mindre än strax under 2,30 meter i det aktuella fallet.
Fortfarande pratar vi då om det mest gynnsamma scenariot.

Givetvis får en linjeman inte missa en offside på över två meter, och med rutin och spelkänsla så kan man givetvis få ner denna felmarginal, men rent fysiologiskt så skall vi alltså inte börja spy galla över linjemännen om en felaktig vinkning, eller utebliven dito, i fall där en offside understiger en metet, och det fortfarande om sista försvarare står helt stilla.

Jag har personligen varit ganska kritisk till användandet av tekniska hjälpmedel inom sporten, främst för att det tar allt för lång tid att titta på video för att se om bollen eller pucken verkligen var över linjen. Vem minns t.ex. inte Anson Carters segermål i hockey-VM som tog runt 15 minuter för att avgöra, trots video. Inom den Amerikanska fotbollen så införde man för ganska många år sedan också möjligheten med videogranskning för att se om en passningsmottagare verkligen landade med båda fötterna innanför sidolinjen vid en mottagning eller ej, men efter bara en säsong så valde man att ta bort den möjligheten för domarna, helt enkelt för att det blev för många och långa pauser i matcherna, och just där ligger problemet med videogranskaning anser jag. Det måste gå fort!

Målkameror anser jag skulle vara obligatoriska även inom fotbollen, och UEFA verkar vara inne på samma linje. Svenske Lars-Christer Olsson är VD i UEFA och han meddelade i ett uttalande efter exekutivkommitté möte i torsdags att "UEFA är beredda att överväga tekniska hjälpmedel för att bistå domaren".
Olsson säger att det man diskuterat är just att ge domarna möjlighet att använda sig av målkameror, men han är mycket tveksam till om detta kan vara till hjälp just vid offsidebeslut.

Just offsiden är ju också en väldigt komplex situation med många variabler att ta hänsyn till. Precis som Francisco Belda Maruenda säger så är det faktiskt fyra olika rörelser som måste vägas in i beslutet. Jag var personligen inne på någon form av lösning med ett mikrochip på varje spelare för att fastställa varje enskild spelares position och avge en signal i örat på linjemannen vid en offsidesituation, problemet blir ju att fastställa dessa positioner just i det kritiska ögonblicket, dvs. när passningen slås.

Jag har ingen lösning på detta problem, men jag har i alla fall lärt mig en sak.
Gnäll inte lika mycket på linjemännen framöver. Det är faktiskt mänskligt att fela.

Fredrik Johansson2004-12-18 15:53:00

Fler artiklar om Liverpool