FFC Sweden

Om FFC Sweden

FFC Sweden är i dag ett välbekant namn både bland svenska och utländska Fulhamsupportrar. Men så har det inte alltid varit. Långt in på 00-talet levde vi svenska supportrar i tron om att vi var ensamma om att följa det charmiga laget från sydvästra London.

FFC Sweden, då under namnet Swedish Cottagers, tog sina första steg som supporterklubb hösten 2004. Då skulle undertecknad påbörja sitt projektarbete på gymnasiet och tämligen omgående dök tanken om en svensk supporterklubb för Fulham upp. Jag var vid tidpunkten starkt engagerad i rapporteringen kring Fulham på SvenskaFans och hade genom forumet fått kontakt med ett antal svenskar med samma klubbfärg. En av dem var Niclas Bylund. En annan Pär Svedlund.

Nick och jag hade lite löst diskuterat tanken på en organiserad supporterklubb. Nick hade tidigare försökt samla ihop de svenska Fulhamtroende under det i dag famösa namnet Scandinavian Whites Online, men av olika anledningar blev samlingen människor aldrig särskilt stor. Med ambitionen att samla alla likatänkande drog mitt projektarbete i gång och i början av 2005 lanserades Swedish Cottagers. Med Nicks och Pär Svedlunds hjälp satte vi ihop stadgar, tog fram en logga och lade upp planer för supporterklubben.

Det dröjde inte länge innan nya, för oss tidigare okända, supportrar gav sig till känna. I dag vet vi med säkerhet att antalet svenska Fulhamsupportrar överstiger hundratalet och en stor del av dessa åker varje säsong över Nordsjön för att se Fulham på plats. Under de senaste åren har vi lyckats etablera medlemsresan som en given tillställning för supporterklubbens medlemmar och påskhelgen 2012 svingade över 50 skandinaver bägare med varandra innan hemmamatchen mot Chelsea.

Med internet som draghjälp diskuteras Fulham i dag friskt i forum och över telefon. Gemenskapen är stark och i Skåne finns till och med en svensk motsvarighet till vår tidigare stampub i London – The Little Golden Lion. Supporterklubben kan fortfarande utvecklas, men i dag finns den samhörighet som var min ambition när jag startade den.

Vi blev som första utländska supporterklubb erkänd som Official International Fulham Members' Club och många av oss reser till Craven Cottage ett par gånger varje säsong. Vissa åker tillsammans, andra stöter på varandra på plats. Engelsmännen som tidigare var aningen chockade över att vi åkte över från Sverige för att titta på Fulham känner nu igen oss och tar alltid emot oss med öppna armar.

Undertecknad är stolt över att vara en del av Fulham och FFC Sweden. Jag hoppas att ni också är det.

Hampus Petersson – FFC Swedens grundare

BLI MEDLEM

- - -

FFC Swedens styrelse 2016/17

Ordförande: Mattias Berg.
Vice ordförande: Joakim Lindquist.
Kassör/medlemsansvarig: Hampus Petersson.
Ledamot: Conny Lavin.
Ledamot: Erik Kruse.
Ledamot: Niclas Bylund.
Ledamot: Johan Bentzen.
Ledamot: Gustaf Eklöw.




- - -

Stadgar

Org.nummer: 802454-9233

Twitter: @FFCSweden
Facebook: FFC Sweden

FFC Sweden2022-08-13 00:00:00

Fler artiklar om Fulham