Abramovich och fotbollens nya era
17 år har gått sedan Roman Abramovich köpte Chelsea, och nog har ryssen bevisat att han verkligen brinner för fotbollen, och för klubben

Abramovich och fotbollens nya era

I en intervju med amerikanska Forbes, berättade Eugene Tenenbaum, sedan länge kollega till Roman Abramovich tillika klubbdirektör i Chelsea FC, om vad som driver Londonklubbens ryska ägare. Han berättade även om de omständigheter som ledde till att den framgångsrike oljemagnaten bestämde sig för att köpa just Chelsea, vilket markerade starten för en ny era av den europeiska fotbollen

Med det vakuum Covid-19-pandemin har orsakat, har var och en fått fråga sig hur man kan bidra till ett fungerande samhälle. För de flesta av oss har det handlat om att respektera myndigheters krav och rekommendationer, men andra har möjlighet att göra mer än så. Fotbollsklubbar har försökt skapa respons och för Chelsea FC, och framförallt ägare Roman Abramovich, har denna period lett till att klubben gjort sitt allra yttersta för att bidra på sitt sätt. Klubben har lanserat en rad initiativ med intentionen att stötta sin personal, sina fans, och att hjälpa samhället i stort.

Frank Lampard sade i en intervju i helgen som varit att han är ”väldigt stolt över Chelseas reaktion. Det startar hos ägaren och efterlevs sedan genom hela föreningen.”

Klubbdirektören Eugene Tenenbaum diskuterade nyligen med Chelseas media om Abramovich tankar kring att bidra under denna kris, vilket han kopplade till ett av ryssens huvudmål då han köpte Londonklubben för drygt 17 år sedan. Målet var nämligen redan då att hjälpa till med saker även runt om fotbollen.

”Han är en entreprenör,’ menade Tenenbaum i intervjun. ’Han gillar utmaningar. När han blir fokuserad och duktig på något är det inte av ren tur. Han vill förstå hur saker fungerar och hur projekt drivs, för att engagera sig under en lång tid. Han tycker om att driva framåt för resultat, han vill vinna och han vill hjälpa till.”

I artikeln av Forbes framgår att anledningen till att Abramovich beslutade sig för att köpa Chelsea 2003, var av ren kärlek för fotbollen. Anledningen att han valde Chelsea framför andra europeiska alternativ var på grund av tre anledningar; sättet man spelar fotboll på i England, konkurrensnivån i Premier League, och de affärsmässiga förutsättningarna som fanns i Storbritannien.

Efter att ha utvärderat alternativ i La Liga och i Serie A, för att sedan vända blicken mot Premier League, var det Chelsea som klarade testet som mest lovande investering. Sedan dess har det varit fotbollens galna oförutsägbara natur som eldat på Abramovich intresse och passion för spelet.



”Han gillar att förstå hur saker fungerar. Jag tror att anledningen till att han fortfarande älskar fotboll efter alla dessa år, är att fotbollen inte har ett enkelt recept för framgång. Det finns ingen algoritm. Jag tror att det är därför folk älskar fotboll och varför det är världens största idrott.”, förklarade Tenenbaum.

Han tillade: ”folk finner idrotten spännande för du kan inte kontrollera något. Det finns så många faktorer som avgör. Det är elva spelare på plan, men tränaren är avgörande. Det finns en tränarstab som är oerhört viktig. Det finns en läkarstab som är oerhört viktig också. Även träningsanläggningen spelar stor roll. Vad spelarna äter spelar stor roll. Fansen spelar en stor roll. Det finns folk som analyserar fotbollen som spelar en stor roll. Det finns så många faktorer även för klubben som företag. Varje företag har så många avgörande element, men det är inte något man ser hela tiden.”

Den klara skillnaden mellan affärslivet och idrott är den direkta naturen av prestation på planen, det tillfälle då nämnda faktorer strålar samman under 90 minuter på gräsmattan, en eller ett par gånger i veckan. Då finns en vinnare, en förlorare, eller ett oavgjort resultat. Att omedelbart kunna döma om en strategi fungerat är vad som gör fotbollen så spännande – det är samma känsla för Abramovich som för resten av samhällets fotbollsfans.

”I affärslivet, är det lättare på vissa sätt. Du sätter upp en planering, du anställer rätt personer, du fullföljer planen, du utvärderar, och du förändrar det som omständigheterna kräver. Detta tar ett tag, och sker inte på daglig basis.”

”Inom fotbollen är det spännande då du gör en plan, du fullföljer planen, och sedan får du varje vecka ett tydligt besked om huruvida planen lyckats. Det är där det skiljer sig från affärslivet, inom fotbollen får du bekräftelse hela tiden kring vad som fungerar, det är spännande”, avslutade Tenenbaum.

Artikeln i sin helhet går att läsa på Forbes hemsida genom att söka sig fram där, eller genom att följa denna länk:
https://www.forbes.com/sites/leeigel/2020/05/01/why-roman-abramovich-bought-chelsea-reshaped-the-club-and-is-aiding-community-during-coronavirus/#6fd5a1a33b1d

Källa: Chelseafc.com, Forbes.com
 





 

Emanuel Ålund 2020-05-04 13:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea