Akademin Vecka 40
Efter att ha tillhört Chelsea sen han var åtta år gammal, gjorde Armando Broja i lördags sitt första seniormål för klubben.

Ytterligare en vecka är till ända och det är tydligt att akademin inte ville vara sämre än A-laget. Fyra matcher blev till tre vinster och en oavgjord.

Che U-18 vs Eve U-18 2-1:

U-18 grabbarnas möte med Everton inleddes på ett trevande sätt från de båda lagen. Trots den försiktiga starten så skulle det inte dröja länge innan Chelsea befann sig i underläge. Efter sisådär en kvart avlossades ett tamt skott utanför straffområdet som snöpligt gled ur målvakten Max Merricks händer och förbi mållinjen. Några minuter senare var det dags för nästa misstag, nu ifrån Michael Golding, men den här gången var fru Fortuna på hemmalagets sida. Resterande delen av matchen skulle dock tillhöra Tyrique George. Med endast sex minuter i mellan, gjorde han först 1-1 och sedan 2-1, två läckra avslut utanför boxen som vände matchen till Chelseas favör och som även blev slutresultatet. För George blev det dock en tidig dusch, då han i den 70:e minuten gjorde en ful eftersläng och således fick syna det röda kortet. De kvarvarande tio slet dock på väl vilket ger Ed Brands mannar fortsatt hopp i deras grupp i U-18 Premier League Cup.

Che U-19 vs ACM U-19 1-1:

I Uefa Youth League befinner sig Chelsea numera i en bekymmersam position. Två ynka poäng efter tre matcher gör att hoppet om fortsatt spel hänger på en skör tråd. Nu behövs poäng borta mot AC Milan för att inte konkurrenterna ska springa ifrån. Matchen förra veckan gav dock Chelsea livlinan som gör att allt fortfarande är möjligt.

Fem timmar innan Reece James och CO körde över sin gamle akademipolare Fikayo Tomori och hans Milan, var det avspark på ett mulet Cobham. Italenarna var hetast ur startblocken och tog direkt kommandot över både bollen och matchen. I en så pass viktig match var det en tuff smäll när gästerna tog ledningen efter tio minuter på en frisparksretur som enkelt kunde rakas in. De blå visade dock på stark mentalitet genom att beslutsamt jobba sig tillbaka in i matchen. Mittfältslåset med Jimi Tauriainen och Kiano Dyer visade vägen med sitt hårda arbete och modiga passningsspel, vilket tillät anfallarna att använda sina kvalitéer. Närmast kom debutanten Harrison McMahon med en nick efter förträffligt förarbete av Tudor Mendel-Idowu. Även Jude Soonsup-Bell visade prov på varför han e så högt aktad med fina dribblingsräder som sånär ledde till kvitteringsmålet.

Andra halvlek fortsatte i ett högt tempo där de två, otroligt skickliga lagen, utbytte chanser innan kvitteringen tillslut kom i den 65:e minuten. Fint kombinationsspel centralt gav Zak Sturge yta längs vänsterkorridoren där han lyckades servera Leo Castledine ett öppet mål. Slutsiffrorna skrevs till 1-1 efter en högkvalitativ match som visade prov på ungdomsfotbollens charm. Idag väntar som sagt ett tufft returmöte på bortagräs i Italien. Om grabbarna kan fortsätta på den inslagna vägen är det dock ingen omöjlighet att alla tre pinnar finns med på planet hem.

Oxf vs Che U-23 1-2:

Utvecklingslaget började veckan med en måstematch i Papa Johns Trophy, borta mot Oxford United. Även här blev det underläge tidigt efter målvaktsspel som återigen går att ifrågasätta. Chelsea stack upp flertalet gånger men det var Oxford som dikterade matchbilden. Det skulle dock visa sig att den individuella skickligheten i de avgörande lägena var snäppet högre hos de kungsblå. Från absolut ingenting vänder Chelsea matchen i den andra halvlekens slutskede där framför allt kvitteringsmålet från Mason Burstow är helt magiskt. 40 meter från målet ser anfallaren att målvakten är långt ute och skickar lekfullt enkelt bollen in i nätmaskorna. Wow. 2-1 sedan från Lewis Hall fyra minuter senare och vändningen var komplett. Med sina flinka fötter trocklade han sig förbi sin motståndare och stänkte in bollen i det första krysset med sin (kanske inte så mycket) svagare fot. En viktig vinst för utvecklingslaget.

WHU U-23 vs Che U-23 0-1:

Andra matchen för utvecklingslaget den här veckan slutade även den med vinst när West Ham besegrades i Premier League 2. Den första halvleken var en tillknäppt affär där det nästan exklusivt var försök från längre håll som frammanades. Efter pausen luckrades den defensiva stabiliteten upp för de båda lagen vilket ledde till ett mer öppet spel och fler klara målchanser. Målet, återigen inprickat av Lewis Hall, var dock ett avlut utifrån som han vek in med sin vänserfot. Två klassmål på en vecka för den unge innermittfältaren som spås en väldigt fin framtid. Bra möjligheter blev det fler av för speciellt Chelsea men båda målvakterna stod för stabila insatser vilket innebar att matchen slutade 0-1 Chelsea.

Otroligt roligt var det såklart även att se Armando Broja göra sitt första mål för Chelseas A-lag efter många år i akademin. Dessutom kul att Carney Chukwuemeka fick sina första minuter på Stamford Bridge. Förhoppningsvis får vi se mycket mer av dem och andra unga talanger i framtiden. En sak som är säker är att Chelsea fostrar fantastiska unga spelare gång på gång på gång, men det vet nog den gode Graham redan om.