Akademin Vecka 41
En akademiprodukt har gjort mål eller assist i Chelseas fem senaste matcher.

Bittra slut blev temat för akademin under den föregående veckan. Sen förlust i UEFA Youth League och endast en poäng för utvecklingslaget trots tvåmålsledning i den 90:e minuten.

ACM U-19 vs CFC U-19, 3-1:

I den å så viktiga måstematchen mot AC Milan blev det, trots 85 bra minuter, Chelsea som kammade noll. Den första halvleken präglades av en mittfältskamp där de båda lagen hade problem med att omsätta bollinnehav till målchanser. Närmast att bryta nollan var ändå bortalaget som dels fick ett mål tveksamt bortdömt och som dels hade en fin trippelchans precis före halvtidsvisslan. Andra 45 såg i stora delar ut på liknande vis och även här såg Chelsea ut att vara laget som skulle ta ledningen. Det för dagen vitklädda Londonlaget skulle dock fortsätta vara oslipade framför mål, och i den 63:e minuten var det istället italenarna som gjorde 1-0. Efter en smart frisparksvariant avlossades ett skott som en skymd Teddy Curd parerade, men som inte gick längre än till Gabriele Alesi som inte gjorde några misstag.

Underläget var ett hårt slag mot Ed Brands lag som nu hade hamnat i en minst sagt komplicerad situation. Här måste man ändå säga att grabbarna visade både karaktär och styrka när de återigen tog över matchen. Kvitteringen är dock helt slumpartad när en milanback helt oprovocerat tar bollen med handen och domaren dömer straff. Därifrån gjorde inte Charlie Webster några misstag. 1-1 med sex minuter kvar på klockan. Drömmen om avancemang levde.

Det skulle dock inte dröja länge innan I Rossoneri återtog ledningen. Chelsea tryckte på för ett vinstmål med kanske lite för många gubbar vilket gav Milan stora ytor och möjligheter att kontra. Plötsligt stod det 3-1 och matchen var över. Annat går faktiskt att säga om slutspelschanserna, även om det inte längre enbart är i Chelseas egna händer. Med vinster i de avslutande två matcherna, samtidigt som Milan tar poäng mot Dinamo Zagreb och helst även mot RB Salzburg, kan den här Youth League hösten faktiskt sluta lyckligt.

De knackiga resultaten gör det enkelt att avfärda den här spelargruppen för att inte ha vad som krävs, men det är enligt mig att dra förhastade slutsatser. Truppen är i stora delar nykonstruerad vilket är en stor skillnad mot många andra lag. Dessutom är det flera väldigt unga spelare som fått ta mycket ansvar, t.ex. Kiano Dyer som endast är 15 år gammal. Om laget inte går vidare är det självklart en besvikelse men det det ska inte glömmas bort att det finns många oerhört talangfulla spelare i laget som mycket väl kan gå långt i sina karriärer.

CFC U-23 vs MU U-23, 3-3:

Utvecklingslagets match mot Manchester United kom att bli en svängig historia. Efter en jämn start på matchen var det United som öppnade målskyttet i den 25:e minuten. När alla väntade på huruvida det skulle dömmas straff eller ej, fann en Unitedspelare bollen och kunde placera in ledningsmålet. Den resterande delen av halvleken tog bortalaget över matchen men lyckades inte utöka sin ledning.

Andra halvlek kom dock att bli Chelseas, i alla fall till klockan slog över till tilläggstid. Som så många gånger förr den här säsongen var det Omari Hutchinson och Lewis Hall som drev laget framåt. Självklart var det även dem som kombinerade fram till 1-1 när Hutchinson slog ett fint inspel längs målområdeslinjen till en ensamstående Hall som enkelt kunde stöta in kvitteringen. Ett dominant Chelsea fortsatte anfalla och vändningen var fullbordad efter endast 13 minuter av den andra halvleken. Ben Elliot drev in från vänsterkanten och skickade in ett högt inlägg som Cesare Casadei nickade in med stor emfas. Även 3-1 skulle komma, den här gången inprickat av Jude Soonsup-Bell efter ett fint anfall där Hall tillslut stod för assisten.

Med en tvåmålsledning i den 81:a minuten borde matchen ha varit avgjord, men icke. Casadei blev inte långt därefter varnad för andra gången i matchen och Chelsea var nere på tio man. Med hjälp av en inhoppande Tom Huddlestone (!) kunde United trycka på och på två minuter var det plötsligt lika läge igen. Slutresultatet skrevs till 3-3 och trots den olyckliga avslutningen går det att konstatera att utvecklingslaget är obesegrade sen den 31:a augusti.