Akademin Vecka 42
Akademiprodukten, Trevoh Chalobah, blev mot Manchester United utsedd till matchens lirare.

Omari Hutchinson ledde utvecklingslaget till två viktiga vinster och knackar, nej bankar på dörren till A-laget. Här är summeringen av veckan som endast involverade U-23 i matchspel.

LO vs CFC U-23, 2-3:
Att den direkt avgörande gruppspelsmatchen i Papa Johns Trophy skulle komma att bli en dramtisk affär visade sig redan innan matchstart. På väg mot Leyton Orients arena, Brisbane Road, fastnade Chelseas spelarbuss i trafiken. Anledningen var att miljöaktivister återigen hade lagt sig över en av Londons mest trafikerade vägar vilket innebar att matchen försenades med 1.5 timma.

Fördröjningen gjorde rimligtvis att matchens inledande fas fick sig en törn. Första 45 var relativt chansfattig och väl i den sista tredjedelen saknades den sista skärpan för att åstadkomma någonting i målväg. Kanske berodde även det konstanta trevandet på matchens betydelse som innebar att ett lag skulle få fortsätta i turneringen medans det andra skulle få se sig utslagna.

Tidigt i den andra halvleken kom dock målet som skulle öppna upp matchen. Med bollen vid sina fötter och med yta att springa på är Omari Hutchinson nästintill ostoppbar på den här nivån och det skulle visa sig här. Efter en Orient hörna fick Arsenalförvärvet bollen kring mittplan och några sekunder senare låg bollen i nätet. En prestation som osar av klass där han först driver ca 40 meter innan han överstegsfintar sig förbi sin försvarare och dunkar in ledningen i nättaket.

Trots ledningen skulle Chelsea vara i underläge med tio minuter kvar. Ett självmål och en straff (klumpigt försvarsspel av Dylan Williams och Lewis Hall) gav plötsligt Orient kommandot i gruppen. I ett minst sagt bekymmersamt läge valde tränaren Mark Robinson att agera, ut med Mason Burstow och in med Malik Mothersille. Bytet skulle visa sig vara ett genidrag. Med en minut kvar på klockan fick Hutchinson återigen chans att kontra och kunde frispela Mothersille som inte gjorde några misstag. 2-2 med endast tilläggstid kvar, mycket talade för straffsparkar om kvalificeringen.

Men, eftersom det utlovades dramatik blev det så klart ett avgörande innan fulltidsvisslan blåstes. Efter lite flipperspel på mitten hade plötsligt Hutchinson bollen i straffområdet och vid det här laget kan ni nog föreställa er vad som väntade. Istället för att skjuta, passade han i sidled till Mothersille som enkelt kunde stöta in avgörandet. Eufori bröt ut hos de unga blå när de i högsta fart löpte ner till hörnflaggan och tillsammans kunde fira målet som löste avancemanget.

En stark bedrift av Mark Robinson och hans spelare som reste sig efter förlusten i första omgången och därefter bärgade två nödvändiga segrar. I jämförelse med tidigare årgångar är detta kanske inte någonting att hänga i julgranen, men med ett i stort sett nytt lagbygge är de alltjämt på rätt väg. Kul!

CFC U-23 vs BBR U-23, 3-0:
Lite kortare summering här då kanske. I Premier League 2 kom Blackburn Rovers på besök men blev totalt överkörda av ett formstarkt Chelsea. Det dröjde dock till den 60:e minuten innan nollan spräcktes. Hutchinson hittade fram till Mason Burstow som säkert kunde placera in bollen. Tvåan kom sedan på straff i matchens slutskede efter att Hutchinson (vem annars) blivit kapad och själv förvaltat läget. 3-0 sedan på tilläggstid av Ben Elliot efter fint inspel från Jude Soonsup-Bell.

Vecka 43 blev därmed perfekt för Chelsea som avancerar in i slutspelet i Papa Johns Trophy och sakta men säkert stiger i Premier League 2 tabellen. Utvecklingslaget har numera åtta matcher utan förlust vilket självklart bådar gott för säsongens fortsättning.