Den redan A-lagsmeriterade Lewis Hall fortsätter att imponera i utvecklingslaget.

Haveri i Österrike och Chelseas U-19 är ute ur UEFA Youth League. Utvecklingslaget fortsätter å andra sidan att inte förlora matcher och U-18 är tillbaka på vinnarspåret. Här är summeringen av vecka 43.

RBS U-19 vs CFC U-19: 5-1

Chelsea är som sagt utslagna ur UEFA Youth League 2022/2023. Med endast två inspelade poäng på fem matcher, har laget för första gången på tre år åkt ur gruppspelet i Europas främsta ungdomsturnering.

Trots en svag poängskörd i de fyra inledande matcher hade spelet i stora drag sett lovande ut. I tisdags var dock läget annorlunda, Chelsea hade kniven mot strupen i Salzburg och behövde vinna för att hålla liv i drömmen om avancemang. Dessutom var hela fem ordinarie spelare på landslagsuppdrag med Englands U-17. En tuff uppgift väntade mot ett starkt Salzburg.

Med utsikt över Alpernas snötäckta toppar skulle matchen spelas på Greisbergers Betten Arena och de blå inledde passande på ett iskallt maner. Österrikarna hotade ständigt Chelseaförsvaret som inte kunde hantera anfallsparet Konaté och Crescenti. Deras samarbete var även föga förvånande det som gav ledningsmålet till Salzburg. Lite naivt försvarsspel kanske, men likväl ett dinstinkt avslut, och Chelsea var omedelbart i uppförsbacke.

Kvitteringen kom dock omgående, Jimi Taurianen levererade ett precist inlägg till Malik Mothersville som inte gjorde några misstag. Anfallsspelet de första 60 minuterna var det inget fel på, utan det var i defensiven som svagheterna blottades. Innan paus hade Salzburg gjort två mål till och då ska det ändå sägas att målvakten för dagen, Max Merrick, hade stått för några svettiga räddningar. 2-1 inprickades från straffpunkten innan liga Konaté-Crescenti kontrade in trean.

Chelsea inledde den andra halvleken på ett mer motiverat sätt och kvalitén i den sista tredjedelen var högre. Den lilla låga av hopp som fortfarande lyste skulle dock i mångt och mycket snabbt släckas av Charlie Websters straffmiss. De sista 30 minuterna kom att bli plågsamma att följa. Ingen vilja, ingen glöd och framför allt ingen tro. Salzburg blev å andra sidan bara bättre och bättre och matchen hade kunnat sluta med ännu större segermarginal. När slutsignalen tillslut ljöd stod det 5-1 på tavlan och Konaté var hattrickskytt.

Att förlora med fyra bollar är aldrig försvarbart men det bör åskådliggöras att matchen var spelmässigt jämn innan Chelsea gav upp. Bollen är som ni alla vet rund och med några fler lyckosamma studsar samt domslut hade den här summeringen kunnat se väldigt annorlunda ut. Nu väntar Dinamo Zagreb och förhoppningsvis kan killarna ta sig samman och avsluta den här gruppen på ett värdigt sätt.

WBA U-18 vs CFC U-18: 1-2

Efter några veckors uppehåll var Chelseas U-18 tillbaka i spel i lördags. De två senaste U-18 Premier League matcherna hade slutat med förlust men den dystra trenden skulle i alla fall brytas. West Brom hade i speciellt den första halvleken svårt i sin uppspelsfas vilket Chelsea gång på gång lyckades utnyttja. 1-0 kom i just en sådan situation. Tyrique George snodde åt sig bollen i ett farligt läge och avlossade vilket gav en retur som Tudor Mendel-Idowu inte kunde missa.

I den andra halvlek var det bottengänget från Birmingham som tryckte på för en kvitteringen. Deras framåtanda gav dock utrymme för gästerna att ägna sig åt kontringsspel på allt större ytor. I den 68:e minuten skulle även det resultera när Donnel McNeilly satte sitt första mål i divisionen. Sista 20 var dock allt annat än händelselösa. Nyss nämnda McNeilly dunkade en straff i ribban och när WBA reducerade med tio minuter kvar var det plötsligt spännande igen. De blå lyckades dock reda ut stormen vilket innebär att de nu ligger på tredje plats i tabellen.

BHA U-21 vs CFC Dev: 2-2

Även Chelseas utvecklinglag besökte sydkusten den gångna helgen, och likt A-lagsmatchen blev det här mötet med Brighton också en målrik historia. Om det berodde på fantastiskt anfallsspel eller bristande prestationer i defensiven går att debattera, men chanserna kom i alla fall på löpande band under söndagskvällens strålkastarljus.

Trots öppna mål, ramträffar och frilägen var det mållöst när domaren blåste för halvtidsvila. Annat blev det i de andra 45. Chelsea flög ut ur startblocken och redan fyra minuter in hade de hunnit göra två mål. 1-0 genom anfallaren, Mason Burstow, som var påpasslig på en retur och sedan 2-0 av Omari Hutchinson. Även den här gången var Hutchinsons mål en riktig pärla. Anfallet inleddes av, en för dagen mittfältsspelande Lewis Hall, som bröt och drev upp bollen innan han serverade Hutchinson ett fint instick. Här var det fortfarande mycket kvar att göra men i den form som han är i var det kanske aldrig något snack. Fint höger, pet vänster och sen ett vackert avslut i det bortre krysset. Härligt att se att hans prestationer också belönades med ett första deltagande på en A-lagsbänk i Chelsea.

Som flera gånger tidigare under den här säsongen skulle dock Chelsea slänga bort (vad som borde vara) en trygg ledning. Två sena Brightonmål innebar delade poäng men samtidigt har nu Chelsea inte förlorat på nio raka matcher. Senaste gången utvecklingslaget var uppe i en sån svit var säsongen 2013-14. Senaste gången utvecklingslaget var uppe i tio raka matcher utan förlust var 1999 och då med en viss John Terry som frontfigur.