Akademin Vecka 44
Gör Omari Hutchinson debut i Chelseas A-lag i veckans Carabao Cup match mot Manchester City?

Endast två matcher blev det den föregående veckan för Chelseas mer seniora ungdomslag, två lyckade sådana men likväl två matcher som lämnas med bitter eftersmak. En första och avslutande vinst i UEFA Youth League samt ett uttåg, trots vinst, i U-18 Premier League Cup blev resultaten från vecka 44.

CFC U-19 vs DZ U-19: 4-0

Det var ett avspänt Chelsea som äntrade Cobham i onsdags eftermiddag, efter att redan ha blivit utslagna ur turneringen. Dinamo Zagreb befann sig i en helt annan position, en vinst hade kunnat innebära fortsatt spel för kroaterna i vår.

Det var även Zagreb som inledde starkast. Däremot saknades skärpan i de avslutande lägena vilket gav Chelsea chansen att äta sig in i matchen succesivt. Tack vare en magiskt placerad frispark, signerad Leo Castledine,  var det istället hemmalaget som gick till halvtidsvilan med ledningen. 17-åringen gjorde därmed sitt fjärde mål för gruppspelet vilket innebar att den offensive mittfältaren blev lagets främste målskytt i turneringen.

Andra halvlek kom att yttra sig på ett helt annat sätt. Ett farligt läge (där de verkligen borde gjort mål) skrapade gästerna ihop, medans Chelsea dominerade matchbilden totalt och kunde springa in med ytterligare tre bollar. Tvåan prickades in av Louis Flower och den 15-åriga Frankie Runham avslutade målskyttet med ett beslutsamt avslut. 3-0 kom från ett olyckligt självmål efter en Jimi Tauriainen-frispark.

Ett skönt avslut blev det i alla fall på den här dystra Youth League hösten. Det finns dock en hel del saker att ta med sig in i säsongens fortsättning för spelarna, inte minst de lärdomar som spel på den här nivån erbjuder. Om Chelseas U-19 är tillbaka i finrummet nästa säsong är upp till A-laget. Får de en ny chans är jag dock säker på att deras revanchlusta kombinerat med säsongens erfarenheter kan bära mycket längre.

DC U-18 vs CFC U-18: 1-3

Vinna eller försvinna var läget för Chelsea inför den avslutande gruppspelsmatchen i U-18 Premier League Cup. Dessutom krävdes det att Everton skulle vinna för att de blå skulle snuva Southampton på slutspelsplatsen.

Med den kravbilden innan var det därför ett extra hårt slag när Derby tog ledningen i den andra matchminuten. Slarvigt bolltapp i backlinjen utnyttjades av ”The Rams” som därmed satt i förarsätet.

I takt med att matchen fortgick blev det dock allt tydligare att Chelsea var det bättre laget. Derby, som stod på noll poäng inför matchen, hade svårt att hantera motståndarnas kvalité vilket tillslut innebar en kvittering. Precis innan paus uppstod en trasslig situation i Derbys straffområde och Tudor Mendel-Idowu lyckades bredsida in bollen i mål.

Andra halvlek fortsatte i samma spår, Chelsea tryckte framåt och Derby försvarade sig väl. Med tolv minuter kvar på klockan öppnades dock en lucka, Louis Flowers kom igenom centralt, blev kapad och därefter skulle det bli spel elva mot tio. Med en man mer kom också målen, först genom Donnel McNeilly och sedan från Mendel-Idowu, som dels utökade sin målskörd och dels fastställde slutresultatet till 3-1.

Tyvärr, blir det ingen fortsättning i cupen för U-18 grabbarna. Southampton lyckades spela oavgjort mot Everton vilket innebär att det är de som avancerar till slutspel. Hälften av de andraplacerade lagen går vidare men Chelseas sex poäng räckte inte den här gången. Chelsea lämnar därmed vecka 44 två turneringar fattigare trots idel vinster.

Övrigt:
- Omari Hutchinson har för andra gången i rad blivit nominerad till månadens spelare i Premier League 2.
- 18-åriga försvararen Brodi Hughes har signat ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2025.
- Utvecklingslaget spelar derby ikväll mot Tottenham, 20.00, svensk tid. Matchen visas på Chelseas hemsida och i appen.