Akademin Vecka 45
I matchen mot Newcastle hade Chelsea för första gången sedan 1998 sex egenfostrade spelare i sin startelva.

Akademin Vecka 45

Med U-18 på uppehåll var det endast utvecklinglaget som deltog i matchspel under den föregående veckan, och som de gjorde det. 3-0 vinst i derbyt mot Spurs blev avslutet på en höstsäsong i Premier League 2 som gått från klarhet till klarhet.

CFC Utv vs Tot U-21: 3-0
Trots att Omari Hutchinson och Lewis Hall hade gjorts otillgängliga på grund av A-lagets Liga Cup match, var det en stark elva som Chelsea ställde upp med på Kingsmeadow. Cesare Casadei var tillbaka från sin avstängning och bjöd återigen på en vass prestation från en för dagen offensiv mittfältsposition.

Den första halvleken var ett ställningskrig som i mångt och mycket utspelade sig mellan lagens mittfält. Bakom Casadei spelade Ben Elliot och Charlie Webster som tillsammans blev katalysatorn till Chelseas vinst. Tack vare att de vann mittfältskampen, kunde laget gång på gång komma igenom och utmana Tottenhams backlinje. Att det ändå var mållöst vid halvtid kan förklaras med bristfällig beslutsfattning i den sista tredjedelen, kanske framför allt från Webster som annars var mycket framgångsrik i att föra fram bollen till de farliga områdena.

I de andra 45 kom så islossningen. Dion Rankine orsakade ständigt bekymmer från sin höger wingbackposition och i den 56:e minuten gav det resultat. En enkel pass ner i djupet var allt som behövdes för Jude Soonsup-Bell, från en svår vinkel lyckades han överlista Tottenham-målvakten med ett skickligt avslut. Målet gav Chelsea än mer energi och i den resterande delen av matchen kändes det nästan som att varje anfall skulle sluta i nytt nätrassel.

2-0 kom från Websters bössa och sedan 3-0 från Malik Mothersille efter en enastående aktion av Casadei. Självklart hade Spurs chanser de också men Eddie Beach var vaken i kassen. Dessutom brände Chelsea minst lika många lägen och känslan mot slutet var ändå att vinstmarginalen hade kunnat bli ännu större.

Utvecklingslaget har därmed tio raka matcher utan förlust, en bedrift som inte upprepats sedan John Terrys akademidagar. Nästa match spelas borta mot Peterborough United i andra rundan av Papa Johns Trophy den 22:a november.

Övrigt:

  • Det blev ingen debut för Omari Hutchinson i A-laget, men två uttagningar i rad vittnar om att Potter har ögonen på jamaicanen.
  • Lewis Halls vecka var däremot fenomenal. Först en start i Carabao Cup borta mot Manchester City, sedan även Premier League debut från start på St. James Park. Trots att han normalt är innermittfältare, stod han för två bra insatser på vänster wingbacken vilket lovar mer inför framtiden.
  • Målvakten, Max Merrick, har skrivit på sitt första profesionella kontrakt med Chelsea.
  • Yttern, Donnell McNeilly, har även han skrivit på sitt första profesionella kontrakt med Chelsea.
  • Alex Kpakpe lämnar klubben efter två skadedrabbade år.

Lukas Engblom 2022-11-15 11:06:16
Author

Fler artiklar om Chelsea