Anfallaren Hudson-Odoi är tacksam för att ha fått spela wingback
Hudson-Odoi tar försvarsspel på allvar.

Anfallaren Hudson-Odoi är tacksam för att ha fått spela wingback

Callum Hudson-Odois flexibilitet har tagits till vara på av tränare Thomas Tuchel. 21-åringen har använts på flertalet positioner under säsongens gång. I en intervju med officiella hemsidan diskuterar Hudson-Odoi skillnaderna mellan de olika uppdragen.

Majoriteten av Callum Hudson-Odois framträdanden för Chelsea har skett på i anfallet. Oftast som en av två släpande forwards bakom en spjutspets, men vid tillfällen även som ena halvan av ett anfallspar. Under den senaste triumfen mot Tottenham fick Hudson-Odoi agera en mer traditionell ytter. Han höll bredden ute till vänster i en för Thomas Tuchel ovanlig 4-3-3. Hudson-Odoi berättar vad positionen innebär för hans spel.

”Jag föredrar definitivt att spela på mer offensiva positioner,” säger Hudson-Odoi. ”Jag ser mig själv som en ytter eller en nummer 10-spelare. Jag gillar att spela direkt, jag vill skapa målchanser för mina lagspelare och själv göra fler mål. Det är en position som jag är bekväm med och där känner jag mig fri att spela så som jag vill.”

Chelseas 21-årige ytter omfamnar friheten som erbjuds högre upp i planen. Under föregående säsong fick han många minuter som wingback, en roll han fått reprisera i år sedan både Reece James och Ben Chilwell skadat sig. Callum Hudson-Odoi har bekantat sig även med denna position, men då tillkommer andra restriktioner vad gäller anfallsspel.

”Det är skönt att veta att jag kan spela där, vara mig själv och agera kreatör. Att spela som wingback innebär såklart mer försvarsspel. Ibland fokuserar du mer på att försvara det egna målet snarare än attackera motståndarens. På den positionen så måste du alltid täcka upp för någon. Ett exempel är när din mittback stöter så måste du täcka upp för honom. Allt för att vara säker, att vara nära situationen. Det är en annorlunda position, en svår sådan, så jag föredrar definitivt att vara mer offensiv,” säger Hudson-Odoi.

Det står klart att vikariatet som wingback har varit lärorikt för den unge Hudson-Odoi. Att tappa bollen på offensiv tredjedel får andra konsekvenser än om samma bolltapp sker närmare det egna målet. Samtidigt är offensivlustan fortsatt stor.

”Ibland när jag är wingback så kan jag se ytorna framför mig och lockas av tanken att kliva upp högre i planen. Jag vet också att om jag gör det och tappar bollen, motståndaren kontrar, då är löpningen hemåt väldigt lång. Så vid vissa tillfällen så måste du hålla din position. Det varierar, det finns så många olika situationer. Du ser möjligheten att skapa en målchans eller till och med göra mål, men det kan gå åt andra hållet också. Det varierar beroende på scenariot i matchen,” säger Hudson-Odoi.

Callum Hudson-Odoi talar varmt om sitt uppdrag som anfallare, men är tacksam för att ha tvingats utanför sin komfortzon. Erfarenheterna från matcherna som wingback är värdefulla även när han spelar på sin föredragna plats i anfallet.

”Jag tror att det har adderat något ytterligare till mitt försvarsspel,” säger Hudson-Odoi. ”När du är wingback så måste du kunna avgöra när du ska kasta dig in i en tackling, hur du täcker upp för din lagkamrat, hur du avgränsar ytorna när du ställs en mot en. De kunskaperna hjälper mig även när jag har en mer offensiv utgångsposition, hur vi pressar och agerar första försvarslinje. Det har hjälpt mig.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-01-28 12:28:56
Author

Fler artiklar om Chelsea