2 - 1

Årets första bortaförlust - County rånade på två straffar
Olaofe med ett matchens första mål. Foto: Stockport County

Eftermiddagen bjöd på enorm underhållning, frustration och säsongens första bortaförlust. Lincoln klättrar i tabellen medan County faller, men ironiskt nog ser spelet bättre ut än på länge.

Erik Ring fick ingen speltid under eftermiddagen, men Lincoln gjorde det bra ändå. Det var inte förvånande att båda lagen var bra framåt, men hemmalagets spel bakåt i den andra halvleken var värd alla tre poäng trots Countys dominans. Bortalaget fortsätter att vara dåliga på defensiva fasta situationer, vilket straffar sig när man släpper till elva hörnor.

På tal om straffar. Barry rivs ner två gånger i offensivt straffområde under den första halvleken, och även om man aldrig ska säga “what if” så kan man undra om County inte hade bärgat segern vid en tilldömd straff.

Hemmalaget tar kommandot i matchen redan vid avspark och lyckas få till två stora möjligheter de första fem minutrarna och därtill även två hörnor. Addai storspelar och kan till slut lugna ner spelet innan det är Countys tur att ta över stafettpinnen.

Redan efter åtta minuter, i Counys första etablerade anfall, lyckas bortalaget att bryta dödläget. Powell står 35 meter från mål men slår en trivela mot bortre stolpen och Olaofe träffar bollen ur en snäv vinkel. Vackert! 1-0 till Stockport!

Två minuter senare är bortalaget nära att utöka sin ledning. Powell skjuter stenhårt på en blockande försvarare och Bailey skjuter i krysset på returen, men domaren blåser av för frispark.

Efter en kvart får Powell en smäll och måste bytas av… In kommer Norwood. Detta är Powells andra match från start efter att ha återhämtat sig från en skada. Trist, då han är planens bästa spelare.

Efter 22 minuter får Lincoln sin tredje hörna. Den är bra slagen men Hughes kommer högst i luften och stångar iväg bollen.

Lincoln pressar på och har fått sju hörnor efter en halvtimme. County försöker att både kontra och spela ett kontrollerat anfallsspel för att inte falla i den gamla fällan att parkera bussen för att därefter tappa momentum. Värt att nämna är att Lincolns excellenta presspel gör det svårt att vila med bollen på offensiv planhalva.

Efter 34 minuter får Lincoln iväg ett distansskott. Den tar på Pye som täcker iväg den för en hörna. Även på hörnan får de iväg ett avslut på mål, men denna gång rensas bollen iväg.

Två minuter senare skriker County på straff. Barry drar iväg på en kontring och tar sig förbi sin försvarare, in i boxen. Han faller efter att försvararen har ryckt lite väl mycket i tröjan, men domaren tycker att han filmar.

Efter 41 minuter kommer kvitteringen istället. Lincoln tar bollen efter en dålig pass av Addai och slår ett flackt inlägg mot House, som enkelt nickar in ett mål. Misstänkt offside, men godkänt. Välförtjänt 1-1.

Efter 48 minuter ska det vara 2-1 eller straff men det blir ingenting. Barry kontrar och dribblar sig förbi alla centralt. Han har bara målvakten kvar men blir nedriven av en försvarare. Ingen straff…

Två minuter senare skapar Lincoln världens chans när Cadamateri löper sig fri från halva plan. Han har en utspringande Addai mot sig, men trots friläget lägger han skottet långt utanför mål.

Domaren blåser av första halvleken och ingen är nog besviken över underhållningen. 1-1.

Direkt efter pausen gör Stockport ett ovanligt trippelbyte. Målvakten Addai kliver av för Hinchliffe. Kapten Bate byts ut till förmån för Wootton, och Fevrier får byta med Horsfall.

Efter fyra minuter får County sin första hörna efter ett fantastiskt inlägg. Själva hörnan var dock ingen höjdare.

Efter 53 minuter får County sin andra hörna efter ett vackert distansskott som oavsiktligt blockas.

Precis som att Lincoln dominerade stora delar av första halvlek var County det förande laget i början av den andra halvleken. Det är två snabba lag med högt stående försvar, vilket innebär att ett mål alltid hänger i luften.

När 58 minuter har gått skapar Lincoln ett av de bästa lägena i matchen. De slår en långboll längs med högerkanten för att sedan mata in en delikat och stenhård markpassning mot målet. En anfallare och två försvarare slänger sig mot bollen som är några centimeter från att gå in. Istället reflekterar den på Horsfall och går ut till en hörna.

Det var på en hörna som ledningen skulle komma för hemmalaget, dock sju minuter senare. Lincoln kör en ny variant och Cadarmateri får omarkerad nicka in 2-1.
Den kommande kvarten har County egentligen allt bollinnehav, men de skapar inget hundraprocentigt. I den 79:e minuten gör County sitt sista byte då Mellon byts in för Olaofe. I samma veva byts Ring in för hemmalaget.

County gör verkligen allt för att få till en kvittering men Lincoln försvarar kompakt.

Efter 88 minuter är Barry nära att göra årets assist, när han dribblar sig förbi tre försvarare och tar sig in i målområdet. Passen går mot mål men reflekteras bort.
Efter 95 minuter blåser domaren av en underhållande match. 2-1 till hemmalaget och det kunde verkligen ha gått åt båda hållen.

Smaken av förlust

Första bortaförlusten den här säsongen och den andra totalt, vilket är ironiskt med tanke på insatsen. Som sagt, säsongen är lång och även om lagen i toppen börjar rycka tycker jag inte att någon bör vara orolig. Både försvaret och anfallet ser stabilt ut, men ibland faller man på små marginaler.

Det positiva med den här omgången är att många lag på den nedre delen av tabellen förlorade, vilket gör att få lag går förbi Stockport. Det negativa är att topplagen höll för trycket. Mansfield och Birmingham kryssade precis som Wrexham och Charlton, men resterande lag på den övre halvan vann sina matcher.

Redan på tisdag kan County ta revansch på sig själva då ett formstarkt Reading kommer på besök. Ses då. Trevlig helg!