2020-03-04 20:45

FC Utrecht - Ajax
2 - 0

Arsenal-Chelsea 0-2 (0-1)

Chelsea gick vidare till kvartsfinal i Ligacupen efter mål av Azpilicueta och Mata i Londonderbyt på Emirates. En mycket stabil laginsats låg bakom den bekväma segern för bortalaget.

Båda lagen gjorde som förväntat många ändringar i startelvan inför matchen. Bara Gary Cahill fick behålla sin plats för Chelseas del, medan Arsenal tog in åtta nya spelare från start. Trots alla dessa ändringar kunde båda lagen ställa upp med starka lag. Wenger valde lite överraskande Aaron Ramsey från start trots att walesaren hade matchats hårt den senaste tiden.

Chelsea inledde matchen som det spelförande laget, med mycket bollinnehav på mittfältet och i backlinjen. Det var en tempofattig första kvart av matchen, där inget av lagen kunde  hitta några kvalificerade målchanser. Arsenal spelade nästan som ett bortalag. Deras chanser kom på omställningarna, men då hade Chelsea ändå bra kontroll på Arsenal-spelarna. Den första riktiga målchansen var från Kevin De Bruyne, som tog ett skott strax utanför straffområdet. Arsenal-målvakten Fabianski hade dock full kontroll på skottet.

I den 22 minuten fick Arsenal nästan ett jätteläge att göra mål, när Ramsey spelade in bollen över Chelseas backlinje. Bollen hamnade hos Ryo Miyachi, som försökte komma förbi Schwarzer, men japanen blev avvinkad för offside.

Kort därefter tog Chelsea ledningen efter dålig kommunikation mellan Jenkinson och Wilshere. En kontring från Chelsea resulterade i att bollen studsade över Jenkinson som nickade bakåt mot Fabianski. Däremellan kom Azpilicueta och stötte in 1-0-målet. Spanjorens första mål i Chelsea-tröjan gick via stolpen efter en riktig bjudning från hemmaförsvaret.

Chelsea fortsatte äga mycket boll och kontrollerade mycket av matchen efter målet. Men bara några minuter efter ledningsmålet fick Arsenal ett bra läge att kvittera. Azpilicueta gjorde en felpassning som hamnade hos vänsterbacken Nacho Monreal som tog ett pressat skott. Bollen gick precis utanför och Chelsea kom undan trots Azpilicuetas slarv.

Sista 15 minuterna av första halvlek kom Arsenal in i matchen, utan att skapa några riktiga farligheter. Cazorla, Rosicky och Wilshere fann mer tid med bollen, men kunde inte hitta de avgörande passningarna.

Arsenal kom ut till andra halvlek med ett mycket högre tempo. Hemmalaget skapade oreda i Chelseas försvar och det resulterade i flertalet hörnor. Cazorla och Ramsey hade ett par farliga skott och i ett anfall hade Bendtner nästan blivit fri om han hade vänt om med bollen. De första 10 minuterna av andra halvlek var pressen som störst, men Chelsea lyckades hålla undan.

Mesut Özil byttes in istället för Ryo Miyaichi i den 64 minuten för hemmalaget, men bara ett par minuter senare kom 2-0-målet. Ett långt inkast på vänsterkanten hamnade i Arsenals straffområde som sedan nickades ner av Willian. Bollen hamnade hos Mata som för ovanlighetens skull sköt med högern. Ett distinkt skott som skruvade sig bort ifrån Fabianski i det högra hörnet. 66 minuter spelade och matchen kändes nästan avgjord redan då.

Giroud byttes in för hemmalaget istället för den anonyme Bendtner. Fransmannen tvingade Schwarzer till en räddning, efter att Wilshere hade gjort ett snyggt förarbete. Någon riktig press kom dock inte från Arsenal. Chelsea kunde bekvämt hålla undan, och hade till och med ett par lägen att göra 3-0. 2-0 stod sig dock till slutsignalen och bortalaget spelade av matchen komfortabelt.

Sammanfattning
Chelsea imponerade den här kvällen. En bortamatch på Emirates var på förhand en svår uppgift, men med en disciplinerad försvarsinsats fick Arsenal få farliga chanser. Chelsea kontrollerade stora delar av matchen, och tog till vara på misstaget som blev ödesdigert för Arsenal. Nyckeln till segern blev att komma ur den press som Arsenal satte tidigt i andra halvlek, vilket Chelsea lyckades med till slut.

Chelseas seger innebär sex raka segrar i oktober och avancemang till kvartsfinal, som spelas i mitten på december.

Fakta
Arsenal (4-2-3-1): Fabianski; Jenkinson, Koscielny, Vermaelen, Monreal; Wilshere, Ramsey (Park 80); Cazorla, Rosicky, Ryo (Özil 64); Bendtner (Giroud 66)

Chelsea (4-2-3-1): Schwarzer; Azpilicueta, Cahill, Luiz, Bertrand; Mikel, Essien; Mata (Kalas 90), Willian, De Bruyne (Ramires 68), Eto'o (Ba 80)

Mål: Azpilicueta 25, Mata 66.