Assisterande tränaren – det här var nycklarna till segern

Assisterande tränaren – det här var nycklarna till segern

Det har gått 12 månader sedan Liverpool pulvriserade Barcelona hemma på Anfield och avancerade till finalen i Champions League. Assisterande tränaren Peter Krawietz blickar tillbaka och förklarar hur taktiken såg ut den dagen.

På den här dagen för ett år sedan fullbordade Liverpool vändningen mot Barcelona och avancerade till finalen i Champions League. Efter förlusten med 3-0 på bortaplan lyckades Jürgen Klopps mannar med det ”omöjliga” och vände på steken efter vinst med 4-0 i returmötet.

Assisterande tränaren blickar tillbaka och i en intervju till liverpoolfc.com berättar han om hur taktikplanen såg ut inför matchen.

”Vi startade matchen väldigt optimistiskt. Vår fronttrio bestående av Divock Origi, Xherdan Shaqiri och Sadio Mané spelade helt fantastiskt. Vår idé i matchen var: ’låt inte Barcelona göra det de vill göra, pressa dem till att spela på ett annorlunda vis.'

Vad jag menar med det är att hela världen vet hur bra Barcelona är i speluppbyggnaden, så även om du sätter dem i svåra situationer kan de använda de ytor som finns, leta kombinationer och försöka hitta Messi längre upp i planen.


Vår idé baserades på att försöka vända på detta helt och hållet. Vi fortsatte att pressa dem högt och tvingade dem att slå långt och när bollen var i luften tog vi fördel av får fysik och försökte vinna både första och andra bollduellen.

Det var så vi ville spela och vi vet alla hur bra vi kan vara när vi har bollen och det finns ytor och lägen som vi kan utnyttja. Det var idén.”



Taktiken fungerade bra och efter första halvlek ledde Liverpool matchen med 1-0 efter ett mål signerat Diock Origi. Dock krävdes det fler mål för att avancera till finalen.

“Taktiksnacket I halvtid var ett fantastiskt exempel på en situation där vi säger till spelarna att ’Ok, det är 1-0, vi behöver fortfarande göra minst 2 mål till i andra halvlek.’ Vi kunde visa upp två till tre positiva exempel från första halvlek och endast repetera tanken till spelarna om att vi var på rätt väg.

Jag minns inte exakt vilka klipp vi visade, men jag kommer ihåg vårt budskap till spelarna: ’Fortsätt köra’.


Halvtidssnacket fungerade uppenbarligen bra och resten är historia. En inbytt Gini Wijnaldum bidrog i högsta grad till bragdvändningen och en viss hörnvariant satte spiken i kistan. En magisk kväll på Anfield som sent kommer att glömmas.

Källa: liverpoolfc.com


 

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2020-05-07 16:38:00
Author

Fler artiklar om Liverpool