Aston Villa - Bologna
2 - 0

Aston Villa - Bologna 2-0
Guess who´s back, back again

När det återigen var dags för spel i Champions League på Villa Park, lyckades Unai Emery och hans mannar att fortsätta deras perfekta start på Champions League-säsongen 2024/25. Med en stark 2-0-seger över Bologna på tisdagskvällen, visade Aston Villa att de är att räkna med. Mål i andra halvlek från John McGinn och Jhon Duran säkrade ytterligare tre poäng i den viktiga kampen om avancemang till slutspelet.

Trots en stark insats av Aston Villa i första halvlek, slutade det mållöst. Villa hade mycket bollinnehav och kändes farliga, med ett övertag spelmässigt. Men i Champions League kan en mållös första halvlek, trots övertag, skapa viss oro. Alla poäng är viktiga, så det handlar om att vara klinisk när chanserna dyker upp och omvandla dem till mål som genererar poäng i en utslagsturnering. Det var härligt att se Villa spela fotboll i första halvlek, de kontrollerade tempot i matchen och visade stort tålamod. Så känslan var god inför andra halvlek.

Andra halvlek: I den 54:e minuten fick Villa en frispark långt ute på högersidan, och kapten McGinn klev fram. Med en inåtskruvad frispark mot bortre hörnet överlistade han en desperat Lukasz Skorupski och satte 1-0! Strax därefter klev Duran fram och stötte in 2-0, perfekt serverad av Morgan Rogers, visade han återigen sin målinstinkt. Efter målen gjorde Villa ett par byten och matchbilden mattades något. Bologna fick lite mer boll, men skapade inga farligheter utöver en nick i stolpens utsida. Villa vann matchen med 2-0, och en komfortabel samt imponerande kväll på Villa Park var till ända.

Reflektioner från matchen:

• Durans besvikelse efter att ha blivit utbytt efter sitt mål visar på en stark vilja att spela, vilket Emery säkert kan hantera på ett positivt sätt.
  • Konsa spelade återigen som högerback och gjorde en stabil defensiv insats. Han blev också fälld innan frisparken som ledde till 1-0. Kanske blir det en ny högerback i vinterns transferfönster?
  • Kamara gjorde comeback, vilket var otroligt skönt att se. Svårt att bedöma hans insats med tanke på den långa frånvaron, men en mycket välkommen återkomst.
  • Maatsen på vänsterbacken var väldigt bra – lugn med bollen, snabb och brytsäker, bidrog både offensivt och defensivt.
  • Tielemans dikterade tempot med sitt precisa passningsspel tillsammans med Onana, och det syns att de trivs väldigt bra tillsammans.
  • Rogers förmåga att driva bollen i hög hastighet och dribbla spelare med sina kroppsfinter är en fröjd att se.
  • Pau Torres visade lugnet själv med bollen och värderade situationerna i uppspelen väl tillsammans med Martinez i målet.

Slutligen är det fantastiskt ledarskap av Emery att låta spelarna växa, trots ibland svagare insatser. Carlos gjorde en stabil insats och har fått spela sig i form, och förhoppningsvis har Emery samma tålamod med Bailey som behöver mer självförtroende. Det verkar som att Emery ger honom det, och det kommer att betala sig i slutändan. Efter tre omgångar står vi på maximala nio poäng och har skapat oss ett perfekt utgångsläge inför kommande matcher. I nästa omgång möter vi Club Brugge på bortaplan.

UTV efter en mycket skön kväll på ett kokande Villa Park!