Aston Villa - Liverpool
1 - 3

Aston Villa - Liverpool 1-3: Ligapremiär 2022/23 2.0

Äntligen är Premier League tillbaka och Liverpool gästade Aston Villa i omgång 17.

Efter ett ovanligt och vad som nästan känns som ett evighetslångt landslagsuppehåll så var det äntligen dags för dom röda att sparka igång ligasäsongen 2022/23 för andra gången detta kalenderår. Liverpool gästade Aston Villa på ett Villa Park som såhär dryga två år efter 7-2-skrällen ger en lite spöktankar. Paul Tierney blåste i pipan och matchen var igång.

Aston Villa startade med en så gott som ordinarie startelva om man bortser från den vikarierande Robin Olsen som för dagen placerade sig mellan stolparna i Villa-målet. Det dröjde dock inte många minuter, fem för att vara hyfsat exakt, innan det ringde bakom den svenske burväktaren. Trent Alexander-Arnold hittade i efterspelet av en hörna, från en central position utanför hemmalagets straffområde, in bakom Villa-försvaret med en läcker utsida till en frispelad Andrew Robertson. Skotten gjorde därefter inga misstag när han sedan med hjälp av ett överspel assisterade Mohamed Salah som bara behövde stöta in bollen till 1-0. En bortaledning som skulle hinna bli en tvåmålsledning innan halvtidspausen, och det återigen i upprinnelsen av en hörna. I en nästintill ”kaosartad” situation så landade bollen till slut hos en felvänd Salah som därefter hittade Virgil van Dijk som ur en snäv vinkel avlossade ett vänsterskott. Avslutet tog på Tyrone Mings och letade sig sedan in vid bortre stolpen, otagbart för Robin Olsen. Matchbilden var någorlunda böljande under den första halvleken och utöver Liverpools två mål så var det målchanser åt bägge hållen.

I upptakten av den andra halvleken så var det Aston Villa som tog tag i taktpinnen. Liverpool var inte helt ofarliga, men det var en skillnad i lagens energinivå. Den energiskillnaden skulle ge utdelning för hemmalaget. Först genom ett offsidemål signerat Ollie Watkins och sedan ett godkänt reduceringsmål från samma spelare, och detta inom loppet av en kvart. Efter reduceringen så gick tempot i matchen ner en aning, även om målchanser fortfarande uppstod åt bägge hållen. Spiken i kistan kom med nio minuter kvar av ordinarie matchtid när den nyligen inbytte 18-åringen Stefan Bajcetic med sin första touch rundade målvakten och med sin andra touch satte bollen mot en halvtom kasse. Bollen tog återigen på en för dagen olycklig Mings och letade sig sedan in i nätmaskorna. 1-3 och tre välförtjänta poäng till dom röda.