Villa Park, 2021-01-08 20:45

Aston Villa - Liverpool
1 - 4

Aston Villa - Liverpool 1-4: Liverpoolavancemang efter tre mål på fem minuter

En hypereffektiv femminutersperiod i den andra halvleken bäddade för avancemanget när Liverpool bortasegrade mot Aston Villas juniorer i FA-cupens tredjerunda.

Ett stort coronautbrott i herrlaget innebar att Aston Villa tvingades ställa upp med ett juniorlag när Liverpool gästade Birmingham på fredagskvällen. En salig blandning U23- och U18-lirare fick alltså uppgiften att gå upp mot ett Liverpool med en startelva innehållandes såväl Sadio Mané och Mo Salah som kapten Jordan Henderson

Matchen började som förväntat - i stort bortaövertag och ett tidigt ledningsmål. Sadio Mané lurade bort sin orutinerade bevakning och hann först med skallen på Neco Williams inlägg från höger. Ynglingarna i claret and blue vägde alldeles för lätt och hade till en början inte mycket att sätta emot Reds. Sedan kom misstagen. Inga grova sådana men en felpassning från kapten Henderson här och ett missförstånd med en droppande Salah där. Liverpool blev bakåtlutade, bekväma och bjöd återigen sina motståndare in i en match man ska ha kontroll över. En oroande utveckling som pågått sedan laget firade jul som serieledare.

Det unga Villa började bita ifrån. Hemmamålvakten Akos Onodi stod för en makalös dubbelräddning när Fabinho testade med ett lågt skott ut mot den högra stolpen och Mané följde upp med en retur från en lurig vinkel och när tidigare La Masia-spelaren Louie Barry sprang förbi en lamslagen Rhys Williams och kallt placerade in kvitteringen strax innan paus dånade det Black Sabbath ur högtalarsystemet på den tomma arenan.

Liverpools spel hade återigen igen gått i stå. Och det i en så pass hög utsträckning så att när laget kom ut igen från pausvilan hade Klopp känt sig tvingad till att byta in Thiago Alcantara för att få fart på det igen. Effekten kom ganska omedelbart. Den andra halvleken var inte många minuter gammal innan Reds hade en ledningsboll i mål. Salah avvinkad för offside men det bortdömda målet gav ändå energi och motivation till laget att ta ett hårdare tag om taktpinnen och de regelrätta målen skulle snart trilla in bakom Onodi i Villa-buren. Taki Minamino spelade fram Gini Wijnaldum till 2-1, Sadio Mané lobbnickade in trean och Thiago slog ut hela Villas mittfält med en passning till inbytte Xherdan Shaqiri som i sin tur serverade Salah till 4-1-målet.

En i långa sjok ganska dålig första halvlek räddades upp av en dödande effektiv femminutersperiod i den andra halvleken där 1-1 blev till 4-1 och Liverpoolavanacemang till FA-cupens fjärderunda. Ingen vidare insats överlag men man fixade jobbet och tonåringarna i Villa förtjänar faktiskt en hel del ros för sättet de utförde specifikt den första halvleken på. Hatten av till en väl utförd insats, framtiden i västra midlands ser ljus ut.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-01-08 23:14:00