Lagbanner
Molineux Stadium, 2022-04-02 16:00

Wolves - Aston Villa

Derby med vinnare?
Marvellous Nakamba - snart comeback!

Derby med vinnare?

Midlands-derby mellan vargarna och lejonen när ligaspelet återupptas efter landslagsuppehållet. Ska Villa få revansch för den pinsamma förlusten på Villa Park, där 2-0 blev 2-3 under sista kvarten?

Två av de ursprungliga klubbarna i ligan, två lokalrivaler – men är det ett så kallat hatmöte? Personligen har jag svårt att upparbeta någon olustkänsla över Wolves, inte alls på samma sätt som med vår närmsta rival. För gamla Tipsextra-nördar ligger ett nostalgiskt skimmer över Wolverhampton Wanderers och Molineux Stadium. Molineux (uttal ”målinjo”) förresten, vilket märkligt franskt namn i urengelsk miljö. Ursprunget är Benjamin Molineux, lokal handlare som redan på 1700-talet köpte marken där arenan ligger sedan slutet av 1800-talet.
Molineux är för övrigt den engelska arena, näst Villa Park, som jag själv har frekventerat flest gånger. Första besöket var ett derby mellan Wolves och City. 0-0 slutade en inte alltför välspelad historia. På vägen tillbaka delade vi tågvagn med idel Birmingham-fans, som sjöng – uteslutade hatsånger om Villa. Jag övervägde att ställa mig upp och sturskt deklarera: ”Sorry lads, but you are dead wrong about this.” Men en närmare eftertanke fick mig att avstå, klokt nog, gissar jag…
Det finns också en del spelarmässiga kopplingar mellan Wolves och Villa, inte minst Andy Gray. Strikern gjorde succé i Villa under fyra säsonger i slutet av 70-talet och lämnade sedan för de brandgula genom en rekordtransfer på 1,49 miljoner pund.  Återkomsten till Villa några år senare, efter en sväng i Everton, blev dock inte särskilt lyckad.
Nog med nostalgi! Hur slutar den här matchen då? Ja, lagen ligger placeringarna efter varandra i tabellen även om det skiljer tio poäng till Wolves fördel. Statistiken pekar också i en jämn riktning. Sex segrar var på de nitton senaste mötena, sju oavgjorda. Så sett kan det mycket väl luta åt delad pott, men Wolves har de senaste månaderna envist undvikit kryss medan Villa senaste året har visat samma tendens på bortaplan. Senaste mötet på Molineux vann Villa med 1-0 efter sent avgörande från straffpunkten av El Ghazi och magiskt målvaktsmod av Martinez. Wolves fick en ”sista minuten-revansch” på Villa Park i höst, en avslutning man helst inte vill minnas, där 2-0 i 79:e minuten slutligen förbyttes i 2-3 i femte tilläggsminuten. Båda lagen kommer från förluster senast, 0-1 mot Arsenal för Villa och 2-3 mot Leeds för Wolves, där vargarna åkte på en precis lika pinsam vändning som de själva bjöd Villa på.
På frånvarolistan har Steven Gerrard ett ljusare läge än Bruno Lage. Endast Marvellous Nakamba saknas och även han är på väg tillbaka med en timmes speltid i benen i U23 mot Stoke senast. Villas lag bör därmed bli tämligen oförändrat men med en glädjande comeback för Lucas Digne som spelade för Frankrike under veckan.
Wolves har ett par tunga avbräck i form av främste målskytten Jiménez samt mittfältaren Ruben Neves, men det finns gott om kvalité ändå i den starka truppen. Gerrard har i förhandssnacket uttryckt sin beundran för Wolverhamptons stabilitet, något som han själv eftersträvar i sitt eget lag, där det har varit lite för mycket upp och ner under säsongen.
En jämn match att vänta mellan två lag som inte vill spela oavgjort, hur ska det sluta?
Vi noterar också att Swede Wolves finns på plats med 43 medlemmar. Vi hoppas de får en trevlig vistelse i West Midlands men inte alltför roligt på matchen… 
 

Morgan Carlsson2022-04-02 11:08:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa