Lagbanner
SÄSONGSRAPPORT
Endast tre hållna nollor för Emi Martinez den här säsongen.

SÄSONGSRAPPORT

Det ska djupdykas kring Aston Villas säsongsinledande femton omgångar med hjälp av tre villasupportrar. Hur har det sett ut? Vad kan vi dra för slutsatser? Hur ska vi och Aston Villa tänka och resonera framöver? Allt detta finner du svar på i denna text.

"Förväntningen var att Gerrard skulle få allt på plats.."
Resan inför säsongen 2022/23 tog sin början i juli, närmare bestämt den 9:e, då försäsongens första match stod uppskriven i kalendern. Därefter avverkades ytterligare fyra försäsongsmatcher utöver försäsongspremiären mot Walsall som Aston Villa vann med 4-0 efter mål av Bailey, Archer, Watkins och Luiz.

  • Seger över Leeds United med 1-0
  • Seger över Brisbane Roar med 1-0
  • Oavgjort mot Manchester United, 2-2
  • Seger över Rennes med 2-1
Således obesegrade under försäsongen, vilket gav ett visst hopp till villasupportrarna runt om i världen. Mikael Ahlin, en supporter som började att följa Aston Villa efter Europacupfinalen 1982 vid 9 års ålder, menar att förväntningen var att dåvarande managern Steven Gerrard skulle få allt på plats.

”Förväntningarna inför säsongen var att Gerrard skulle få allt på plats med två bra nyförvärv i Boubacar Kamara och Diego Carlos. Efter en hel försäsong så skulle laget sitta ihop bättre och framför allt vara svårare att slå. Defensiven skulle sitta mycket bättre när man har haft tiden att gnugga på detaljerna. Drömmen var att tävla om Europaplatser, men den realistiska förväntningen var en placering mellan 10:e och 7:e."

En annan villasupporter, Christer Andersson från Mellerud, är inne på exakt samma spår som Mikael;

”Mina förväntningar inför säsongen var att Aston Villa skulle placera sig på den övre halvan av tabellen. Kanske nosa på Europaplatser. Denna förväntning och känsla grundade sig i nyförvärven och att Gerrard kändes som ett spännande tränarnamn.”

Christer nämner att han har varit ett Villafan innan han kunde läsa och skriva, snart i 75 år. Genom åren har det blivit fem besök på Villa Park och han delar med sig av sitt bästa minne med Aston Villa;

”Bästa minnet är naturligtvis när vi slaktade Small Heath med 5-1.”

Den tidigare poddkollegan Nicklas Jansson, med 13 stycken matchtröjor hängandes i garderoben, menar att kravet inför säsongen var att komma topp-10;

”Mina förväntningar var att våra två marqueevärvningar i Diego Carlos och Boubacar Kamara skulle styrka defensivt och att det skulle täppa till de hål vi haft bakåt. Därmed skulle Villa bli mer svårslagna även när vi hade problem offensivt. Carlos skulle ge konkurrens till mittbacksplatserna samtidigt som han är kanske vår mest välmeriterade mittback på år och dagar. Kamara skulle vara den självskrivna defensiva mittfältaren. Farhågorna började att komma redan under förra säsongen med vår manager men tyckte just då att Gerrard skulle få chansen när han lyckades värva in några tunga pjäser. Min förväntan, eller rättare sagt, krav var att hamna topp 10 och utmana om åtminstone de mindre europeiska cuperna.”

Nicklas nämner att det finns en tanke med alla matchtröjor han äger. Nämligen att inreda ett Villarum med tröjorna på väggarna. Matchtröjan som används på matchdagar den här säsongen är hemmastället från säsongen 1996/97.

Vad var det som gick fel?
Efter 11 ligamatcher så fick Steven Gerrard sparken efter förlusten på Craven Cottage den 20 oktober 2022. På säsongens 11 matcher så blev Gerrards facit två segrar, tre oavgjorda och sex svidande förluster. Det var några poängtapp för många, om du frågar ägarna.

Gerrards facit under säsongen 2022/23 gällande ligaspelet såg ut som följande:

Bournemouth = 0-2
Everton = 2-1
Crystal Palace = 1-3
West Ham = 0-1
Arsenal = 1-2
Manchester City = 1-1
Southampton = 1-0
Leeds = 0-0
Nottingham = 1-1
Chelsea = 0-2
Fulham = 0-3

Mikael, Christer och Nicklas fick reflektera kring vad som egentligen gick fel. Christer menar att marginalerna var små och att Gerrard kanske inte var mogen för ett uppdrag i Premier League riktigt ännu;

” Marginalerna är små ibland. Oturliga skador på Diego Carlos och Boubacar Kamara satte käppar i hjulet. Vi spelade bra mot topplagen, mindre bra mot lag vi kände att vi var bättre än. Aston Villa hade under Gerrards ledning svårt att utnyttja spelövertag i många matcher, som vi sett till spelet borde vunnit. Jag tycker att det var synd att Gerrard inte fick ihop det, för jag gillade honom. Han kanske inte var mogen för uppgiften? Sedan tror jag att man hade gjort klart med Emery innan de sparkade Steven.”

Mikael är inne på att förlusten av den assisterande tränaren Michael Beale blev Gerrards fall;

”Jag tycker inte att Gerrard var redo för Premier League. Det var helt uppenbart att den assisterande tränaren Michael Beale var en väldigt viktig kugge. Gerrards spelsystem 4-3-2-1 där tre spelare gör en minimal insats defensivt på egen planhalva fungerar kanske i Manchester City, men inte om du är en klubb som befinner sig runt nedflyttningsstrecket.”

Gällande Gerrards resumé som manager för Rangers i den skotska ligan Premiership så har han en imponerande vinstprocent på 71,8%. Men det som fungerar i den skotska ligan behöver inte per automatik fungera i Premier League, menar Mikael;

”Bara för att någonting fungerar mot Hearts och Hibernian betyder det inte att det alltid fungerar. Konkurrenterna i Premier League kunde enkelt scouta och utnyttja Aston Villas utsatta ytterbackar som inte fick tillräckligt med hjälp och understöd. Det var även tydligt att Gerrard inte hade någon plan B. Backar och mittfältare spelade likadant i alla matcher, åtminstone dom matcherna jag såg.”

Nicklas Jansson tycker att Gerrard visade svagt ledarskap redan i inledningen av försäsongen, exempelvis genom att försöka sätta Tyrone Mings i frysboxen;

”Jag anser att Steven Gerrard sumpade sina chanser redan på försäsongen. Mings blev av med sin kaptensbindel och fick inte ens vara andra eller tredjevalet. Till och med icke engelsktalande Diego Carlos ansågs vara mer lämplig som kapten. Gerrard ville initialt sätta Mings i frysboxen men fick till slut krypa till korset när hans egenskaper behövdes, i synnerhet när Carlos blev skadad.”

Laguttagningarna var någonting som ifrågasattes från supportrarna. Känslan var att Gerrard hade ”favoriter” och grundade inte sina laguttagningar på vare sig form, fysik eller prestation. Nicklas berör ämnet;

”Gerrard gjorde det också väldigt tydligt att McGinn och Ramsey var hans förstaval jämt och ständigt, vilket innebar att Douglas Luiz fick nöta en del bänk och var bara en hårsmån från att krita på för Arsenal i slutet av sommarens transferfönster. Offensivt blev Aston Villa mer lättlästa och Gerrards ovilja att använda yttermittfältare började bli alltmer tydligt och ytterbackarnas framåtlutade och offensiva roller gjorde att Aston Villa många gånger blottade sig defensivt. Sammanfattningsvis tror jag att Gerrards orutinerade val skapade osämja i omklädningsrummet och oviljan att lämna sitt spelsystem gjorde Aston Villa alldeles för lättlästa och alltför enkla att plocka poäng från. Gerrard var inte redo för ett uppdrag i Premier League. Ska jag vara ärlig så tror jag aldrig att han kommer att bli det heller.”

"Jag är redan nu en Unai Emery-entusiast!"
Den 1 november anställdes den meriterade spanska tränaren Unai Emery, med erfarenheter från klubblag som Sevilla, Paris Saint-Germain, Arsenal och Villareal. Hyllningarna som Emery fick mottaga var massiva. Detta med all rätt efter två raka ligasegrar mot Manchester United och Brighton. Flertalet supportrar har uttryckt en kärleksförklaring till denna mästerstrateg och Nicklas Jansson är en av dem;

”Jag är redan nu en Unai Emery-entusiast. Unai har för mig gjort det tydligt att han tänker använda det han har för att få ut max. För mig är det genialt att se hur Watkins får stöd i anfallet med hjälp av en till anfallare och hur både Bailey och Watkins ofta droppar ner i en ytterposition.  Skulle kunna babbla i timmar om hur ändringarna som gjorts och hur det har gjort mig hoppfull, men nöjer mig med att säga att ÄNTLIGEN finns det en klar plan A och även en plan B för hur vi ska genomföra matcherna. Bytena under matchernas gång har också varit intressanta. Exempelvis de defensiva bytena som totalt dödade matchen mot Brighton med ett nästintill sexmannaförsvar är också briljant.”

Unai Emery har på kort tid blivit en hyllad manager för Aston Villa. Vad finns det då för förväntningar på Emery? Vad ska han hinna att uträtta i Aston Villa? Laget ska bli svåra att besegra, främst på Villa Park, om du frågar Mikael;

”Mina förväntningar på Emery som manager för Aston Villa är att han ska göra Aston Villa svåra att besegra, framför allt på Villa Park men även på bortaplan. Om det blir svårt för motståndarna att göra mål på Aston Villa så kommer poängen att börja trilla in, även på bortaplan.”

Christer Andersson är möjligtvis lite mer försiktig kring hyllningarna av Emery;

”Min förhoppning är att Emery stabiliserar laget och tar oss till en tabellposition som överensstämmer med min förväntan av Aston Villa inför säsongsstart. Det ser ju lovande ut så här långt.”

Christer har knappast fel; Två ligamatcher och två segrar för Emery. Full pott inledningsvis och en bättre start på sin karriär som Villamanager kunde han knappast önska sig.

Femton omgångar har spelats och Aston Villa placerar sig under VM-uppehållet på en 12:e plats i tabellen. På dessa omgångar har laget vunnit fem gånger, spelat oavgjort tre och förlorat sju. Laget har en vinstprocent på 33,3% sett över hela säsongen. Vid en analys av spelet på Villa Park så ser det faktiskt inte så pjåkigt ut. Sett till en hemmatabell, där bara poäng på hemmaplan räknas, så skulle Aston Villa placera sig på en sjätteplats. Sju matcher har spelats på Villa Park och laget har vunnit fyra av dessa och lämnat planen poänglös endast vid två tillfällen. Det ger en hemmavinstprocent på 57,1%.

En analys som är mindre rolig att läsa är den bristande leveransen av poäng på bortaplan. I en bortatabell så skulle Aston Villa placera sig på en 16:e plats. Endast en seger på åtta försök, vilket ger en vinstprocent på ynkliga 12,5%. Sanningen är den att Aston Villa hade noll segrar på bortaplan inför matchen mot Brighton som spelades strax innan VM-uppehållet. Tack vare seger med 2-1 på Amex Stadium så kunde Emery öka vinstprocenten på bortaplan från 0% till 12,5%. Det är åtminstone en början, så att säga.

"Tror att Unai hittar nyckeln.."
Aston Villa har på 15 omgångar gjort 16 mål. Ett målsnitt på 1,06 mål per match, vilket inte är någon siffra att skryta med. Vid en närmare titt på xG (Expected Goals), som enkelt förklarat innebär ”förväntade mål”, så har Aston Villa ett värde på 19,23. xG är att betraktas som en statistisk modell som försöker att sätta ett teoretiskt värde på varje skott (fotbollssiffror.wordpress.com/expected-goals/). Således är xG en underliggande siffra som kan avslöja huruvida ett lags framgång är hållbar i längden eller inte. I stället för att bara titta på hur många mål en viss spelare, eller ett visst lag, gör så tittar man via denna formel på hur många mål spelaren, eller laget, i fråga ”borde” ha gjort på de chanser man har haft (fotbollskanalen.se).

Det är därför intressant att jämföra Aston Villas xG-värde på 19,23 med den faktiska målproduktionen, som då är 16 till antalet. Utifrån dessa siffror kan det konstateras att Aston Villa förväntades ha gjort fler mål på de inledande omgångarna. Slutsatsen blir då att man har underpresterat målmässigt sett till målchanserna som har skapats den här säsongen. Men siffrorna är inte på något vis en katastrof. Se exempelvis på ligakonkurrenten Wolves som har ett xG-värde på 15,57 men den verkliga utdelningen är endast 8 mål. Ineffektiviteten är tydlig och det förklarar också varför Wolves placerar sig längst ned i tabellen.

Vidare på ämnet kring målskytte och måleffektivitet så förekommer det en tydlig skillnad på toppen och botten av Premier League. Med utgångspunkt att Aston Villa siktar på topp-7 så är det glasklart att måleffektiviteten måste justeras. Under säsongen har Aston Villa skjutit 160 skott varpå 35% har träffat mål, närmare bestämt 56 skott på mål. Av dessa skott på mål så har 16 av dessa lyckats gå förbi motståndarmålvakten, vilket ger en måleffektivitet på 28,6%. Se nedan kring måleffektivitet för lagen som placerar sig topp-7 under VM-uppehållet:
 
NAMN ANTAL SKOTT %SKOTT PÅ MÅL ANTAL MÅL MÅLEFFEKTIVITET
Arsenal  198  40,4% 33 41,3%
Manchester City 235 35,7% 40 47,6%
Newcastle United 199 36,7% 29 39,7%
Tottenham 202 41,6% 31 36,9%
Manchester United 185 37,3% 20 29%
Liverpool 222 37,4% 28 33,7%
Brighton 183 39,9% 23 31,5%

I lagets interna skytteliga så är det Danny Ings som är i ledningen med fem till antalet. Tvåa är Leon Bailey och därefter Ramsey och Watkins på två mål vardera. Även Douglas Luiz, Emi Buendía, Lucas Digne och Ashley Young har hunnit med att sätta varsin strut. Det som blev intressant att fråga, när xG och måleffektivitet har berörts, om det finns någon spelare som Mikael, Christer och Nicklas hade förväntat sig mer av. Ollie Watkins är en som nämns;

”Helt klart hade jag förväntat mig fler mål av Ollie Watkins. Han spelar nästan alltid och borde ligga i toppen av vår interna skytteliga.” – Säger Mikael Ahlin.

”Naturligtvis borde Watkins ha gjort fler mål, men jag tror att det lossnar snart för honom. Han gör ett ovärderligt arbete och är en bra targetspelare. Jag tror att Unai kommer att hitta den efterfrågade nyckeln som gör att målskyttet lossnar.” – Säger Christer Andersson.

Mikael och Christer är inne på rätt spår gällande Watkins ineffektivitet. Utifrån den nyss nämnda statistikmodellen xG så ”borde” han ha gjort fem mål, men den verkliga utdelningen är blygsamma två. Med andra ord så har Watkins inte förvaltat målchanserna tillräckligt bra eller effektivt.

"Flera har underpresterat, men några har hållit en fin nivå.."
Det finns mycket negativt som kan skrivas om Aston Villas inledning på säsongen 2022/23. Men i ett mörker så kan det ibland även finnas ljusglimtar, om man tittar noggrant. Nicklas väljer att nämna fyra spelare som har imponerat hittills;

”Diego Carlos imponerade på de få matcherna han spelade. Kan knappt vänta på att han ska komma tillbaka. Kamara har också varit riktigt bra och även Leon Bailey har sett fin ut. Många har underpresterat men jag tycker att dessa spelare har hållit en fin nivå. Vill även nämna Buendía som har presterat bra med väldigt lite förtroende.”

Bailey är definitivt en ljusglimt i dagens Aston Villa. Ett xG-värde på 1,64, där den verkliga utdelningen är 3. Det är tydligt att Bailey har varit effektiv när läget har uppstått. Må detta fortsätta under resterande del av säsongen.

Även Christer Andersson sitter i Baileybåten;

”Kul att Bailey får vara skadefri och visa vilken spännande och irrationell spelare han är. Sedan måste jag framhålla Ashley ”Forever Young” Young, som går in på olika positioner och gör jobbet alldeles oavsett.”

Inte helt oväntat gör även Mikael Ahlin detsamma, men nämner även Douglas Luiz som ett namn som har imponerat under säsongen;

”När Bailey har fått vara frisk och spela mer regelbundet så flyger han fram i det nya spelsystemet. Han är kvick, rörlig och målfarlig. Även duktig i presspelet och ständigt ett orosmoln för motståndarna. Troligen hetast av alla just nu. Även Luiz har varit otroligt bra senaste månaden. Han ser ut att trivas bättre med två centrala defensiva mittfältare. Hans samarbete med Dendoncker och Kamara har båda fungerat ypperligt.”

"Är nöjd med en slutplacering på den övre halvan.."
Säsongens sista ligamatch spelas den 28 maj 2023 hemma på Villa Park mot Brighton. Vad som har hänt innan dess kan ingen svara på, men sett till Emerys start med två raka ligasegrar så finns det förhoppningar från Christers sida om en slutplacering på den övre halvan av tabellen när säsongen väl summeras i slutet på maj;

”Jag är nöjd med en slutplacering på den övre halvan.”

Mikael Ahlin är inne på samma målsättning som Christer, men tar även sikte på nästa säsong;

”Jag väntar mig att vi landar på den övre halvan när vi summerar i maj. Hoppas också att vi kan utmana om Europaplatser nästkommande säsong.”

Nicklas vill se tydliga linjer i spelet och att det i sin tur ska generera i framgång i en större utsträckning;

”Jag vill under våren se att vi flyger fram och skakar fram vinster som ger självförtroende inför framtiden. Ser gärna att Aston Villa tar några skalper mot större lag. Får vi revansch på Newcastle så är det ett gott tecken. En placering inom topp-10 är rimlig den här säsongen.”

Aston Villa har ett tufft schema efter VM-uppehållet;
  • Liverpool (hemma) 26 december 2022
  • Tottenham (borta) 1 januari 2023
  • Wolves (hemma) 4 januari 2023
Emery har då fått tid på sig att slipa på detaljer och lära känna sitt lag ännu bättre. Med dessa förutsättningar, vem vet vad strategen Emery kan skaka fram?

"Tycker att det är så tråkigt att tippa på favoriter.."
Avslutningsvis så måste stundande Världsmästerskap beröras. Fotbolls-VM ska ju som bekant spelas och inleds på söndag, den 20 november. Mikael, Christer och Nicklas fick avslöja vilka de tror blir världsmästare i fotboll:

”Jag tycker alltid att det är så tråkigt att tippa på favoriter. Så jag kör på USA. Även om Frankrike är en mer trolig kandidat till VM-guldet.” – Säger Mikael.

”Argentina kommer att vinna VM-guld, tack vare Martinez!” – Konstaterar Christer.

”Jag har egentligen ingen aning. Tycker att denna upplaga av världsmästerskapen är så oerhört ointressant. Men jag hoppas på att fina Emi Martinez får vinna igen, efter framgången i Copa Ameríca. Så jag säger Argentina!” – Säger Nicklas.  


 

Oskar Laurell2022-11-19 17:57:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa