Gewiss Stadium, 2024-04-18 21:00

Atalanta - Liverpool
0 - 1

Atalanta – Liverpool 0–1: Seger utan att hota

Efter mardrömskvällen på Anfield för en dryg vecka sedan krävdes ytterligare en comeback för att kvällens match inte skulle bli Jürgen Klopps sista Europakväll för Liverpool. Det blev en drömstart men inte mer än så. Liverpool vann med 1–0 men blev ändå förlorare borta i Bergamo.

Ett offensivt lutat mittfält, och en rotation på nummer nio. Det var vad Klopp trodde skulle ge de bästa förutsättningarna för ett förlängt Europaäventyr.

Det blev också den drömstarten som alla hoppats på. Matchen var inte ens fem minuter gammal när Trent Alexander–Arnold tog sig fram längs högerkanten och skickade in bollen på den första försvararens hand och straff.

Fram klev Mohamed Salah som skickade Musso ner till målvaktens högra hörn och sedan rullade in det viktiga 0–1-målet i det vänstra.

Men samtidigt som det blev en drömstart så började sedan problemen. Bara minuter senare blev Luis Díaz frispelad, men precis för långt så att Musso kunde täppa igen de flesta av hål, och med den bollen såg man nästan hoppet rinna ut.

Faktum var att Liverpool inte skapade särskilt mycket, och definitivt inte tillräckligt för att förtjäna ett avancemang. Trots det så uppstod lägena, och spiken i kistan skulle komma strax innan matchminut 40.

Salah bröt sig loss, fick bollen perfekt och upptäckte att Musso befann sig på halvdistans. En enkel lobb skulle krympa avståndet till ett mål och sätta Atalanta under enorm press, men nej. Lobben blev totalt misslyckad och missade målet med flera meter. Synonymt.

Atalanta stack upp med ett par lägen och avslut, samt hade en boll i mål men där linjedomaren upptäckte Ibrahima Konatés briljanta offsidefälla men mer än så blev det inte.

Precis innan halvtid hade matchen kunnat få en annan utgång. Salah trädde fram bollen mot en framstormande Díaz, men en ”smart” Isak Hien sträckte ut armen så långt han kunde och stoppade ett eventuellt friläge. Domaren valde att lyfta det gula men frågan är om det hade varit fel med ett rött? Oavsett är det inget att hänga upp sig för det är inte säkert att det hade resulterat i fler lägen och det har definitivt ingen påverkan på den usla beslutsfattningen framför mål.

I tv-soffan förväntade man sig ett brandtal och elva hungriga spelare med blodvittring inför den andra halvleken, men det fick man känna sig sanslöst bestulen på.

Ett Liverpool som behövde göra ytterligare två mål mäktade inte med en chans den första halvtimmen och avslutade den andra halvleken med ett xG på 0,04(?!?). Bland det tamaste man har sett och när domaren blåste av matchen hade Liverpool visserligen vunnit matchen men får ändå lämna Italien som stora, stora förlorare. Det är bara att gratulera Atalanta som över 180 minuter fotboll förtjänat semifinal-platsen.

Det återstår nu sex matcher av Klopps era i Liverpool och man hoppas få se en reaktion och ett positivt avslut, men jag är tveksam. I flera matcher har man också sagt att nu kan det väl åtminstone inte bli sämre, men jag väljer nog att vara tyst ändå.