Atletico Madrid - Liverpool 1-0 (1-0)

Atletico Madrid - Liverpool 1-0 (1-0)

Ett tidigt mål sänkte Liverpool när Champions League-slutspelet sparkade igång på förra årets finalarena. Målet gjorde att Atletico Madrid kunde lägga fokus på försvaret och Liverpool klarade inte av att ta sig igenom den muren utan man fick lämna planen utan att ens haft ett skott på mål.

Matchfakta

Mål
Atletico Madrid: Saul (4)
Liverpool: –

Varningar
Atletico Madrid: Correa
Liverpool: Mané, Gomez, Klopp

Arena: Wanda Metropolitano

Publiksiffra: 67 443

Domare: Szymon Marciniak

Skade- och bekymmersfritt Liverpool och Jürgen Klopps startelva ser ut att ha skrivit sig själv.

                                  Alisson
Alexander-Arnold – Gomez – Van Dijk – Robertson
              Henderson – Fabinho – Wijnaldum
                      Salah – Firmino – Mané

På bänken sitter Adrian, James Milner, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain, Takumi Minamino, Divock Origi och Joel Matip.

Första halvlek

Mål: Atletico vinner en tidig hörna och den landar på Fabinhos fot och går fram till Saul som från nära håll petar in den i bortre hörnet.

Nästan en kvart spelad efter målet och det har bara varit Liverpool efter det. Mycket boll men lite spets från bortalaget som försöker ta sig runt och genom ett disciplinerat hemmalag som följer med i överflyttningarna och stänger till de farliga ytorna. Liverpool har också varit väldigt aggressiva i återerövringen och vunnit mycket boll högt upp i planen.

Tio minuter kvar att spela av den första halvleken och den har fortsatt i samma spår med att Liverpool för och för men har förtvivlat svårt att hitta de stora chanserna. Närmast har Salah varit med ett avslut från straffområdespunkten men det nickades ut till en hörna. Atletico däremot har varit väldigt effektiva i den aspekten och har utöver målet skapat två bra chanser genom Morata där Alisson och Robertson stoppat det i sista sekund.

Andra halvlek

Klopp gör ett byte direkt i halvtid. Mané får inte fortsätta, Origi in istället.

Rakare och tydligt spel från Liverpool som höjt tempot och lyckats mycket mer i att skifta bollen från sida till sida och hemmaförsvaret får det allt jobbigare att hänga med. Det har blivit en mer sammanhängande press och ett större tryck och Atletico har tappat mycket boll nära eget straffområde.

Atletico har kommit ur det värsta greppet och matchen börjar rinna ifrån Liverpool. Många inkast och spelavbrott som tagit rytmen ur spelet och hemmalaget är de som tjänar mest på det. Liverpool har kört fast igen och man hittar inte varandra på samma sätt som tidigare och djupledslöpningarna är få.

Klopp gör sitt andra byte med lite mindre än 20 minuter kvar. Väldigt överraskande så är det Salah som går ut och Oxlade-Chamberlain som kommer in.

Det ser ut att bli en formationsförändring till 4-2-3-1 med Origi ensam på topp. Henderson går ut till höger, Oxlade-Chamberlain till vänster och Firmino tar rollen som tia.

Knappa tio minuter kvar när Henderson ser ut att få en skadekänning. Han tvingas utgå, Milner kommer in. Ny rockad i samband med det, Milner och Oxlade-Chamberlain byter kant.

Likt luften i en ballong med ett litet, litet hål så pyser matchen sakta men säkert mot slutsignalen utan att Liverpool klarar av att testa Oblak på riktigt. Fyra minuters tillägg och en hörna gör ingen skillnad utan det är snarare Atletico som får chansen att gå för ett andra mål.

Sammanfattning

Det ville sig bara inte. Hade matchen fortsatt i ett par timmar till hade Liverpool inte gjort mål ändå. Att släppa in ett tidigt mål mot just Atletico Madrid är en av de värsta situationerna man kan hamna i på en fotbollsplan och kvällens match var bara ytterligare ett bevis att lägga till högen om just varför det är en sådan plåga.

För hemmalaget stod rätt, de tog löpningarna, de täckte upp för varandra och när väl chansen kom då fanns det ingen rädsla för att ge sig iväg på en lång sprint själv med bollen. Det funkade och när de kom upp i anfall var tanken klar och tydlig. Snabbt och rakt, gå längs kanten och fyll på med löpningar in i straffområdet.

Det höll på att ställa till det både en och två gånger för Liverpool som själva inte kom med samma driv framåt. Utan man tvingades ut till kanterna och därifrån var ofta att bara vända bakåt till mittlåset för att därigenom starta om anfallet på nytt.

Men det var fruktlöst. De stora möjligheterna som kom för Liverpool var istället när man vann bollen högt eller hade en ihållande press som gjorde att hemmalagets försvar inte höll ihop på samma sätt som tidigare. Salah hade två lägen, ett med foten och ett med huvudet till följd av det men lyckades inte få något på mål.

Överlag är en 1-0 förlust ingen katastrof att ta med sig till ett returmöte på hemmaplan men då måste det finnas en mer tydlig och rak plan för hur man ska ta sig an den försvarsuppställning som Atletico Madrid lär komma till spel med.

Spelaromdömen

Inget att göra på målet för Alisson Becker som ofta fick stå sysslolös men när Morata gled igenom och fick chansen täckte han bra längs marken.

Två tidigt bortslagna inlägg från Trent Alexander-Arnold gav ett tecken om var den här matchen skulle landa för honom. Väldigt mycket involverad i spelet men hade precis som resten av laget förtvivlat svårt att få ut någon spets av all boll.

Det var ett tydligt fokus från hemmalaget att gå på Joe Gomez i luftspelet men förutom ett par pådragna frisparkar orsakade det trycket inga större bekymmer.

Virgil van Dijk tvingades ta ett mer aggressivt ansvar när Gomez blev varningsbelastad. Gjorde det utmärkt och möjliggjorde för resten av laget att släppa tyglarna.

Varierat spel från Andy Robertson idag som fick se fyra olika lagkamrater ta sig an rollen som ytter. Som bäst fungerade det med Mané men mest effektivitet fick skotten ut när han gick inåt i planen och störde Atleticos försvarsupplägg.

Jordan Henderson drev på laget i sedvanligt manér men blev själv begränsad i sitt spel. Kunde inte luckra upp motståndet med sina djupledslöpningar och när väl försöken gjordes var passningsprecisionen inte med honom.

Fabinho var otursgubbe vid målet och borde egentligen kommit mer till sin rätt mot Atletico Madrid än vad han gjorde. Är oftast duktig på ett hitta en plats centralt och därigenom fördela boll mot defensiva lag men lyckades inte alls med det idag. Såg lite långsam ut.

Nej, det här är bara att glömma för Georginio Wijnaldum. Omständlig med bollen, ingen kraft framåt och en hel drös med felbeslut som vi inte är vana vid att se.

Relativt pigg start från Mohamed Salah som var en av få som jobbade mycket i djupet. Hårt uppvaktad av sina försvarare och kom sällan loss på riktigt. Hade Liverpools bästa chans men den nickade Felipe till hörna.

Mycket rörelse över stora ytor från Roberto Firmino som ena stunden var nere vid mittcirkeln och hämtade boll för att i andra dyka i djupled bakom hemmalagets vänsterback. Fick ut väldigt lite till syvende och sist men det berodde snarare på hur laget agerade snarare än hans egna prestation.

Sadio Mané gjorde sin första start sedan skadan och verkade ha svårt att hitta rätt rytm. Ville gärna utmana sin försvarare men trots en lyckad dribbling tvingades han ofta stanna i andraläget och stoppade då all fart anfallet hade byggt upp. Kunde blivit utvisad precis innan halvtid när han igen träffade Vrsaljko med en armbåge i ansiktet.

Divock Origi hade samma typ av problem som Mané. Utmaningsglad men tvingades ofta bromsa för att få med sig lagkamrater. Hade ett par halvlyckade aktioner men alldeles för lite sett till att det blev en hel halvlek för belgaren.

Liverpools bästa spelare enligt liverpoolsweden.se: Virgil van Dijk

Per Bengtsson2020-02-18 23:31:00
Author

Fler artiklar om Liverpool