Atléticomatchen skördade minst 41 döda

Atléticomatchen skördade minst 41 döda

Matchen den 11 mars mellan Liverpool och Atlético Madrid kan enligt en analys av data från NHS direkt kopplas till 41 dödsfall av covid-19 på närliggande sjukhus i Liverpoolområdet.

Det var i början av mars som coronapandemin började vrida till sitt grepp om Europa, men ännu stod inte vidden av vad som väntade i närheten av klar. Så långt var Kina och till viss del Iran de länder där smittspridningen utmärkt sig på allvar, men när första veckan i mars gick mot sitt slut hade trots allt över 200 dött i Italien och Spanien på bara några dagar sett en snabb ökning av antalet smittade.

Så här i efterhand kan vi se att det var under de här dagarna som regeringar, myndigheter och fotbollens organ vacklade mellan att säga kör eller stopp. En av de sista matcherna att "slinka igenom" var Liverpools åttondelsretur mot Atlético Madrid på Anfield den 11 mars.

Ur ett sportsligt perspektiv var det olyckligt och en dålig tajming att matchen spelades eftersom ett uppskjutande hade säkerställt att Alisson Becker var närvarande, målvakten vars frånvaro var en starkt bidragande faktor till att Liverpool inte tog sig vidare.

Ur ett mänskligt och covid-19-perspektiv var det dock ett rent fatalt beslut beslut att låta 3 000 personer från ett av de mest smittodrabbade länderna resa till England och tätt umgås med 50 000 andra inne i och utanför arenan.

Enligt estimat som Edge Health har gjort genom att analysera data från NHS (den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien) kan Liverpoolmatchen länkas till minst 41 dödsfall på närliggande sjukhus under en period av 25-35 dagar senare. Eftersom just det tidsfönstret har analyserats och endast närliggande sjukhus har inkluderats är det verkliga antalet större, hur stort kommer vi aldrig att få veta.

Inte alltför tillspetsat kan matchen mellan Liverpool och Atlético Madrid alltså ses som en av de värsta läktarkatastroferna genom tiderna och ett exempel på ytterst grov försumlighet av de beslutande myndigheterna.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-05-25 20:10:45
Author

Fler artiklar om Liverpool