Att sparka tränaren är inte alltid lösningen

Visst ställer jag mig frågande till Marco Silvas hantering av de senaste motgångarna för Everton men är byte av tränare verkligen lösningen? Mitt svar är Nej.

Låt mig förklara varför jag har svårt att se hur byte av tränare skulle vara lösningen. Vi har redan sparkat Koeman, Allardyce och Unsworth utan att det egentligen blivit en förbättring resultatmässigt. Spelmässigt vill jag dock påstå att det finns vissa förbättringar, vi vill spela offensivt och kontrollera matcherna. Det som brister i Silvas taktik är fasta situationer både defensivt (sämst i ligan) och offensivt, vi måste förbättra denna del av vårt spel och jag funderar på hur svårt det egentligen kan vara att lösa detta då det är samma sorts misstag varje match. Ändra i försvarsspelet och träna stenhårt på dessa situationer under träning. Här måste jag säga att jag är besviken på Silvas handlingsförlamning. Däremot så har vi ett bra spel fram till offensivt straffområde och här skulle vi med en kvalitetsanfallare kunna såra motståndarna rejält. Problemet är att vi spelar runt bollen utan att få in den på de farliga ytorna, dessutom betyder ett bolltapp i denna zonen automatiskt farlig kontring. Kan vi lösa dessa två problem relativt snabbt så kommer vi inte att förlora många matcher även om det kommer att bli en del kryss. Men vi får inte tro att vi ska vara lika bra som topplagen efter ett eller två år, vi måste ha ett långtidsperspektiv. Om vi värvar två riktigt bra anfallare, en extra högerback och en offensiv spelfördelare samtidigt som vi säljer av alla dussinlirare så kommer vi att förfoga över en av ligans mest intressanta trupper. Om Silva inte lyckas höja laget efter dessa investeringar så bör han få sparken, men i dagsläget så vet jag inte om det skulle göra någon större skillnad förutom kortsiktigt över två till tre matcher.

På sociala medier ställs ofta en väldigt intressant fråga och det är om det finns någon bättre tränare som är ledig och intresserad? För det ska man väl ändå ha planerat innan man sparkar den nuvarande? Dessutom verkar Silva ha spelarnas stöd och det är viktigt för framtiden. Hade han inte haft det så hade jag övervägt att sparka honom. Silva är tjurig och tror stenhårt på sin filosofi och det ska bra tränare vara men de bör också kunna utvecklas. Ta Guardiola som exempel, Guardiolas första säsong innefattade en massa bolltapp i backlinjen vilket resulterade i många poängtapp. Istället för att fortsätta köra på samma sätt andra säsongen så anpassade han spelet och helt plötsligt vann de ligan stort. Kontentan av detta är att det med små förändringar kan gå från misslyckande till framgång. Personligen tror jag att Silva kan bygga en dynasti i Everton men då måste han anpassa och utveckla sin spelfilosofi efter Premier League där lag kommer att vara starka på fasta situationer och det kommer att bli många vassa kontringar.
Matchen mot Cardiff blir intressant då det är en match som vi ska föra och som vi ska vinna. En seger där och vi skulle mer eller mindre säkra kontraktet vilket bör vara Silvas första prioritering. Spelarna måste kunna visa upp ett bättre spel och ha en högre arbetskapacitet. Vi har en tendens att hänga tränare men spelare blir kvar år efter år. Med deras miljonkontrakt så kan man kräva en hundraprocentig insats, egentligen bör man kräva det på alla jobb oavsett lön.

Så även om jag förstår de som vill sparka Silva för att få till en snabb förändring så tror i alla fall inte jag på att det är rätt medicin. Istället bör vi lita på att Silva tillsammans med Brands får ordning på laget. Vi ska även komma ihåg att detta jobb kan vara avgörande för Silvas fortsatta karriär, han har mycket att bevisa. Ser det likadant ut i början av nästa säsong så är jag helt på det klara med att vi behöver sparka honom men i nuläget vill jag se tålamod och stöttning. COYB!

Robin Hall2019-02-15 08:51:00
Author

Fler artiklar om Everton