Stamford Bridge, 2021-03-17 21:00

Chelsea - Atlético
2 - 0

Avancemang för Chelsea i Champions League

I returmötet av åttondelsfinalerna I Champions besegrade Chelsea Atletico Madrid med 2–0, vilket tar laget till kvartsfinal i Champions League.

Inför mötet var förutsättningarna klara. 1–0 från bortamatchen, ett bortamål, och allt annat än förlust i returen skulle räcka för kungsblått avancemang. Förlust med 0–1 och förlängning skulle vänta, förlust med något annat resultat och uttåg skulle vara påföljden.

Första halvlek:

Matchen inleddes med ett högt presspel från båda lagen, Atletico stod för en betydligt mer intensiv och proaktiv inställning än i den första matchen lagen emellan, det märktes att taktiken var annorlunda den här gången. Med det sagt löste Chelsea den spanska pressen utmärkt och Madridlaget tilläts inte skapa några farligheter överhuvudtaget, utan det var snarare tvärtom då det mesta av bollinnehavet var Chelseas på offensiv planhalva.

Den mittersta delen av halvleken fortlöpte i form av ett tydligt ställningskrig där inget av lagen ville bjuda sina motståndare på några möjligheter. Chelsea riskerade dock att dra på sig en straff när Azpilicueta efter en slarvig hemåtpass drog lite i Yannick Carrasco, men belgaren föll för lätt och domare Orsato höll sig ifrån att peka på straffpunkten.

34 minuter in i matchen tog Chelsea ledningen på en snabb omställning, när Hakim Ziyech tunnlade Jan Oblak i Madridmålet. Detta efter fint förarbete av de båda tyskarna, där Havertz fint spelade fram Werner som mycket skickligt spelade bollen mellan benen på sin motståndarförsvarare och serverade Ziyech ett bra läge som marockanen inte gjorde något misstag ifrån.

Sammantaget var den första halvleken en kontrollerad historia, där Chelsea med ett stort bollinnehav lyckades ta ledningen trots att inget av lagen skapade några stora chanser i övrigt. Det sedan Tuchels intåg stabila försvarsspelet fortsatte och man klarade av att stoppa sina motståndare från att skapa några riktigt farliga chanser.

Andra halvlek:

Den andra halvleken fick en snabb start när Timo Werner direkt sprang loss och på en mycket fin passning från Hakim Ziyech pressade Oblak till en avancerad räddning. 10 minuter senare fick Oblak återigen agera när Ziyech själv skruvade ett skott som höll på att leta sig in i nättaket men som motades bort.

Efter Chelseas starka inledning på den andra halvleken mattades spelet av lite och matchen befann sig i en period där Atletico Madrid pressade på utan att på allvar skapa chanser och Chelsea försökte kontra men inte heller lyckades skapa några farligheter.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid dog det mesta av gästernas hopp när Stefan Savic tilldelades ett rött kort efter att ha armbågat Antonio Rüdiger på en offensiv fast situation och när han lämnade planen där nu endast 10 rödvita spelare fanns försvårades såklart Atletico Madrids läge markant.

Efter det röda kortet mäktade inte Atletico Madrid med någon forcering utan istället kunde Chelseas nyss inbytte Emerson placera in 2–0 i matchens absoluta slutskede. Totalt sett var det en oerhört bra match av Chelsea, som kontrollerade matchen från början till slut.