Avgörande vecka väntar för säsongen 2019/20

Avgörande vecka väntar för säsongen 2019/20

På måndag möts klubbarna i Premier League för vad som väntas bli ett stormigt möte med en splittring gällande om säsongen ska spelas klar, ett missnöje med Premier League och oklarheter kring tv-pengarna. I Tyskland har de kommit längre och redan senare i veckan återupptas Bundesliga.

I morgon söndag kommer den brittiska regeringen med uppdaterade riktlinjer för hur befolkningen och samhället ska agera under den rådande coronapandemin. Dagen efter möts klubbarna i Premier League för att diskutera den närmaste framtiden och möjligheterna för Project Restart.

Måndagens möte förväntas präglas av en del motsättningar där nästan en tredjedel av klubbarna har uttryckt att de inte önskar se att ligan spelas klart. Dessutom finns ett öppet missnöje med att Premier League har brustit i sitt ledarskap och inte bjudit in spelare och managrar till samtal samt att det är oklart huruvida Sky Sports och BT Sports kommer att kräva full tillbakabetalning av tv-pengar för resterande matcher om säsongen ställs in.

Efter att ända upp till Angela Merkel ha fått godkännande kommer Bundesliga att återupptas den 16 maj och den vidare utvecklingen av detta följs givetvis med största intresse. Om det avlöper som planerat utan coronaincidenter och kan genomföras rent logistiskt bildar det ett starkt prejudikat för övriga ligor som inte redan har valt att avsluta säsongen. Skulle å andra sidan spelare insjukna och i värsta fall större spridningar förekomma kan det mycket väl innebära dödsstöten för att spela klart Premier League.

Oavsett utkomsten av Bundesliga blåser vindarna mot att League One och Two inte spelas klar, men om detta sker är det inte beslutat hur vilka lag som flyttas upp respektive ner kommer att avgöras. Sky Sports, som hänvisar till The Athletic, skriver att English Football League och klubbarna i League One och Two kommer att komma överens om hur ligorna bäst ska avgöras och listar att nuvarande poäng/match-genomsnitt extrapoleras till en full säsong som en lösning. Men notera – EN lösning. Eftersom en av uppflyttningsplatserna avgörs av playoff räcker det dessutom inte att räkna ut vilka som hade förmodats sluta tre, fyra, femma och sexa. Därefter måste det simuleras en semifinal och final med någon form av datamodell.

Andra problemställningar är avsaknad av hemmaplansfördel om matcherna ska spelas på neutrala arenor och att Liverpool, eftersom det väntas att laget inom några matcher säkrat ligaguldet, därefter kommer att mönstra ett reservlag. Den risken hade förstås förelegat även under normala omständigheter, men det kan vara extra lockande att skydda dyrgriparna från infektion genom att inte låta dem spela.

The Telegraph rapporterar att spelarna i Premier League kommer att testas för covid-19 kommande torsdag och att testresultatet väntas inom 24 timmar. Enligt The Guardian är Premier League på väg att nå enighet  med ett företag i Hongkong om 40 000 hemmatester för strax över 50 miljoner kronor. Svar inom ett dygn är klart snabbare än den vanliga svarstiden på 48-72 timmar och inte helt oväntat har detta väckt ont blod i Storbritannien där frågan ställs varför inte sjukhuspersonal och personer inom riskgrupper kan få svar lika snabbt.

Professor Martin Green, administrativ direktör i ”Care England” kommenterar det så här:

”Detta visar vad som går att åstadkomma när det väl finns resurser men det handlar också om antalet. Det är klart färre spelare i Premier League än det finns anställda inom sjukvården eller människor över 65 år.”

Chris Bascombe skrev i torsdags att Melwood nu har delvis öppnat. Till en början kommer endast spelarna får träna tre och tre på träningsplanen, ett antal som kommer att ökas successivt.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-05-09 15:35:17
Author

Fler artiklar om Liverpool