Azpilicueta efter krysset mot Salzburg: ”Situationen är svår”
Cesar Azpilicueta tror på avancemang från gruppen.

Azpilicueta efter krysset mot Salzburg: ”Situationen är svår”

Chelsea ligger på sista plats i grupp E efter två spelade omgångar. Graham Potters första match som Chelseatränare slutade med kryss hemma mot Salzburg. Lagkapten Cesar Azpilicueta var självkritisk efter matchen.

I och med Milans seger mot Dinamo Zagreb toppar italienarna grupp E. Därefter följer kroaterna, RB Salzburg är trea med två inspelade poäng och Chelsea innehar jumboplatsen. De kungsblås lagkapten sammanfattar förutsättningarna för återstoden av gruppspelet när han intervjuas av officiella hemsidan. 1-1 mot Salzburg innebar lagets första inspelade poäng.

”Efter förlusten i första matchen var situationen svår, nu är den ännu lite tuffare,” säger Azpilicueta. ”Det är fortfarande i våra händer, vi fortsätter jobba hårt. Vi har en ny tränare på plats, vi försöker anpassa oss så snabbt som möjligt och verkställa hans idéer på planen.”

Chelseas nästa match i Champions League spelas även den hemma på Stamford Bridge. Då kommer italienska mästarna AC Milan på besök. Det dröjer dock tre veckor innan det är dags för Europaspel igen.

”Vi spelar två matcher i rad mot Milan och måste nå vår högsta nivå om vi vill uppnå resultat och ta oss vidare till nästa stadie av turneringen,” säger Azpilicueta.

Efter Raheem Sterlings ledningsmål tidigt i andra halvlek hade Chelsea bud på mer. Istället var det gästerna som fick nätkänning med kvarten kvar av ordinarie tid.

”Sedan släppte vi in ett mål, vilket var nedslående,” säger Azpilicueta. ”När du inte är effektiv i båda straffområdena blir du straffad. Sådan är nivån i Champions League.”

En spelare som levererat kontinuerligt oaktat tränare på Chelseas bänk är Raheem Sterling. Engelsmannen satte det första målet under Potter-eran och leder den interna skytteligan överlägset. Cesar Azpilicueta är märkbart nöjd över Sterlings prestation.

”Raheem är en fantastisk spelare ute på kanten, han vinner en mot en-duelleroch gör ett fantastiskt mål,” säger Azpilicueta. ”Vi försökte bygga spelet bakifrån, hitta ytorna och sätta mittfältarna i bra situationer. Stundtals hade vi bra kontroll över matchen, ibland inte. Det är där vi befinner oss, vi måste ödmjukt analysera läget.”

Sterlings utgångsposition framstod stundtals som ett slags vänster-wingback, vilket gjorde Azpilicueta till en del av en trebackslinje. Graham Potters flexibilitet med formationer och manskap började skönjas tidigt.

”Vi var ganska flexibla vad gäller spelsystem och spelare på olika positioner. Det var så tränaren trodde att vi kunde hota dem, bli starkare som ett lag, så vi jobbade på det,” säger Azpilicueta.

En poäng på två matcher är såklart underkänt för ett lag som vann hela turneringen för drygt ett år sedan. Nu spelar laget inte igen förrän den 1 oktober, vilket ger Graham Potter arbetsro.

”Självklart är vi besvikna över resultatet men jag tycker att det finns mycket positivt att ta från matchen,” säger Azpilicueta. ”Vi kommer fortsätta jobba hårt under landslagsuppehållet, därefter har vi en period med match var tredje dag. Vi måste vara redo för det.”

Chelsea har bara spelat en match under Potter, det är svårt att dra fler växlar på den svaga säsongsinledningen så här tätt inpå tränarbytet. Kapten Azpilicueta ser med tillförsikt på framtiden för sitt lag.

”Tränaren har gjort det väldigt tydligt vad han vill ha från spelarna individuellt och som lag, vi måste fortsätta jobba på det. Vi vet vad vi kan förbättra, det finns stora möjligheter, vi måste hålla ihop och arbeta så kommer förhoppningsvis resultaten,” säger Azpilicueta.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-09-15 11:23:00
Author

Fler artiklar om Chelsea