Azpilicuetas första dag som Chelsea-spelare, vilka var i startelvan då och var är de nu?
Azpilicueta under sitt första år i Chelsea hösten 2012. Tio år senare har vår fantastiska kapten vunnit så gott som allt i klubben!

Azpilicuetas första dag som Chelsea-spelare, vilka var i startelvan då och var är de nu?

Cesar Azpilicueta har nu tillhört Chelsea i tio år. Chelseas officiella hemsida tar en närmare titt på vilka spelare som startade samma dag som Azpi introducerades för Chelsea-publiken och vad de gör nu.


En dag efter att Azpilicueta skrivit på sitt kontrakt och bytt Marseille mot Chelsea befann sig spanjoren ute på planen på Stamford Bridge för att möta anhängarna. Förutom Azpilicueta var även Victor Moses, som anslutit från Wigan Athletic, på plats.

Roberto Di Matteos mannar skulle ta emot Newcastle i tredje omgången av säsongen 2012/13. Wigan och Reading hade redan besegrats, även Newcastle fick ge sig efter mål av Fernando Torres och Eden Hazard.

Nedan följer laget som besegrade Newcastle samt en påminnelse om vad de lyckats med under sin tid i klubben och vad de gör idag. 

Petr Cech
Cech är utan tvekan Chelseas bästa målvakt genom tiderna, något som alla titlar han vunnit samt alla nollor han hållit bevisar. Matchen mot Newcastle ägde rum endast några månader efter CL-finalen mot Bayern München, där Cech var en av de stora matchhjältarna. 10 år senare har han lämnat Chelsea för andra gången, efter att ha fungerat som teknisk- och prestationsrådgivare i klubben.

Branislav Ivanovic
‘’Two-goal’’ spelade en stor nyckelroll i Chelsea-lag som vann två PL-titlar. Under sin tid i Chelsea-tröjan gjorde han 34 mål. Ivanovic har inte synts till på en fotbollsplan på professionell nivå sedan han spelade för West Brom och åkte på en skada mot Chelsea i april 2021. Några månader senare var det han som drog ut en lapp ur en hatt med Chelseas namn på när CL-gruppspelet lottades.

David Luiz
Trots att brassen fick en hel del kritik under sin tid i klubben spelade han viktiga roller under några av Chelseas största triumfer. Han spenderade två olika treårsperioder i klubben och blev kvar i Premier League efter den andra när han anslöt till Arsenal 2019, men sedan 2021 har han varit tillbaka i Brasilien och spelat för Flamengo.

Gary Cahill
Cahill lämnade Bournemouth i somras efter att klubben tog sig tillbaka till Premier League. Sedan dess har han varit klubblös men för tio år sedan var han ännu relativt ny i Chelsea, trots att han redan hade vunnit Champions League och FA Cupen, två av många titlar under hans tid i klubben.

Ashley Cole
Trots att Azpilicueta senare tog hans plats som vänsterback hade Cole 2012 varit bland de bästa ytterbackarna i världen i närmare tio år och spelat en viktig roll i det CL-vinnande laget samma vår. Efter spelarkarriären har han tränat akademilaget och är nu assistent för Englands U21-lags tränare Lee Carsley och en del av Frank Lampards tränarstab för Everton. 

John Obi Mikel
En annan spelare som spelade sin bästa fotboll i Chelsea-tröjan under våren som laget vann Champions League för första gången. Mikel hade då spelat litet över hälften av sina slutliga elva år i Chelsea. Efter att han lämnade Chelsea 2017 har han varit tillbaka i England två gånger, med Middlesbrough och Stoke. Han spelade nyligen för arabiska Kuwait SC.

Raul Meireles
Matchen mot Newcastle var portugisens sista i Chelsea-tröjan. Meireles spenderade endast ett år i klubben efter att ha anslutit från Liverpool 2011. Han missade CL-finalen på grund av avstängning men hade tidigare varit med och hjälpt Chelsea besegra sitt gamla lag i FA Cup-finalen. Efter Chelsea-tiden blev han klar för Fenerbahce och avslutade karriären i samma klubb 2016. Senare visade han upp en annan sida av sig själv med ett speciellt framträdande på en läppsynkroniseringsshow i Portugal.

Eden Hazard
Det har gått litet över tre år sedan den briljante belgaren lämnade Chelsea som en av klubbens bästa spelare genom tiderna. Under sin tid i klubben vann han det smått oslagbara priset för säsongens spelare hela fyra gånger. I augusti 2012 hade han endast nyligen inlett sin Chelsea-karriär men det tog inte länge innan han började charma publiken. Efter att han lämnade klubben har Chelsea mött honom och Real Madrid två gånger i Champions League, en tävling han vann för första gången med Real Madrid i maj.

Juan Mata
Mata spelade en strålande första säsong i Chelsea 2011/12. Anhängarna röstade fram honom till årets spelare och det var inte någon överraskning att han återigen vann samma pris i slutet av säsongen 2012/13. Tråkigt nog blev det hans sista hela säsong i Chelsea. I januari 2014 lämnade han för Manchester United, där han spenderade åtta år. I somras lämnade han Manchester och är för tillfället utan klubb.

Ryan Bertrand
Bertrand blev den första Chelsea-spelaren någonsin att göra sin CL-debut i finalen. Säsongen 2012/13 fick han en större roll men lyckades aldrig riktigt slå igenom i Chelsea. Senare lämnade han Chelsea för Southampton och i dagsläget tillhör han Leicester. Han kommer däremot inte att spela på lördag eftersom han ännu håller på att återhämta sig från en allvarlig skada. 

Fernando Torres
Förra sommaren var Torres tillbaka där allting började, när han tog åt sig en roll som tränare för Atletico Madrids akademilag efter att ha avslutat spelarkarriären i Japan. I augusti 2012 hade han tillhört Chelsea i 18 månader. Han avslutade säsongen 2012/13 med att göra mål i EL-finalen. Den säsongen var hans bästa i Chelsea med 22 mål och en viktig pusselbit i laget som vann Europa League, en turnering som han gjorde 6 mål i under säsongens gång.

Källa: chelseafc.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-08-24 18:01:00
Author

Fler artiklar om Chelsea