Bästa startelvan enligt forumet?
Två spelare som tar en startplats om forumet får välja.

Bästa startelvan enligt forumet?

Vad har sommarens förändringar av truppen inneburit? Tio skribenter på The Shed har hjälp till att försöka besvara frågan huruvida Chelsea i år är vassare och/eller bredare jämfört med förra året.

Efter en säsong där ligan rann oss ur händerna tidigt så har Chelsea nu ändrat lite i truppen. Mourinho, Schwarzer, Essien, van Ginkel, Schürrle, de Bruyne och Lukaku har ersatt Benitez, Turnbull, Ferreira, Romeu, Benayoun och Marin. Vad har dessa ändringar medfört? Har spetsen vässats eller är det bredden som ökat?
 
För att svara på frågan ovan bad jag The Shed om lite hjälp.
 
Under sommaren, ja under hela året, faktiskt alltid, skrivs det startelvor i forumet. Bästa elvan. Bästa elvan om vi värvar fem spelare. Bästa elvan någonsin. Bästa elvan som är bättre än din elva. Ibland finns en del intressanta kommentarer, men ofta postas bara elva spelare rakt upp och ned. Vissa vill totalförbjuda inlägg med startelvor. Andra vill inget hellre än att skriva sin drömelva.
 
I ett försök att koppla ihop frågan ovan med den infekterade(?) skriva-startelva-på-forumet-frågan så fick tio skribenter från forumet svara på frågorna:
 
1. Vilken är den bästa startelva Chelsea kan formera nu (4-2-3-1)?

2. Vilken var den bästa startelva Chelsea kunde formera förra säsongen (4-2-3-1)?

3. De som hamnar på bänken när ni tar ut årets elva, hur bra är dem på en skala 1-5?

4. De som hamnar på bänken när ni tar ut förra årets elva, hur bra var dem på en skala 1-5?

5. I årets trupp, välj två spelare ut och två spelare in (gärna någorlunda rimligt).

Svaren kom snabbt in och återstod gjorde endast att försöka dra några intressanta slutsatser och knyta ihop allt till något läsvärt.
 
-----
 
Vi börjar med de mest populära startelvorna.
 

Chelsea 2013/2014 
Cech
Ivanovic Luiz Terry Cole
Lampard Ramires
De Bruyne Mata Hazard
Lukaku
 
Helt givna var Cech, Luiz, Terry, Cole, Lampard, Mata och Hazard. Samtliga såg dessa som givna i årets bästa elva (Luiz som mittback i nio elvor och mittfältare i en). Om högerbacksplatsen utmanades Ivanovic (60% av rösterna) av Azpilicueta (40%). Platsen bredvid Lampard på mitten var inte heller enkel att tillsätta, Ramires (40%) drog dock längsta strået före van Ginkel och Essien (20%) samt Mikel och Luiz (10%). Den offensiva trion var till två tredjedelar given, men den sista platsen var svårare, de Bruyne (60%) fick platsen före Oscar (40%). Längst fram förutspådde jag en jordskredsseger för Lukaku, men även om han var ohotad så fick han ”bara” 70% av rösterna. Konkurrenterna var Torres (20%) och Cahill (10%). Ja, Gary Cahill fanns med i två elvor. Som mittback i ollegs bästa elva och faktiskt längst fram i banan när Julius Caesar fick bestämma. Under förutsättning att vi inte tar in en ny striker är jag övertygad om att Cahill med sin styrka, skott och skottvillighet skulle göra ett bra jobb.” löd motiveringen och även om det kanske är ett slag i ansiktet för vår anfallsuppsättning så finns det något vettigt i det Julius Caesar skriver.
 
Chelsea 2012/2013 
Cech
Azpilicueta Luiz Ivanovic Cole
Lampard Ramires
Oscar Mata Hazard
Torres
 
Sju spelare som fick alla röster i årets elva, sex som fick det i förra årets. Cech, Luiz, Cole, Lampard, Mata och Hazard. Den som saknas från årets elva är alltså Terry. Liksom årets elva rådde det oenighet om högerbacksplatsen, Azpilicueta (70%) mest populär före Ivanovic (30%). Serben kammade dock hem desto fler röster för en plats i mittförsvaret och placerades där tillsammans med Luiz (som fick sju av sina tio utnämningar som mittback). Mittlåset, Luiz (70%), Ivanovic (60%), Terry (50%) och Cahill (20%). Åter valdes Lampard (100%) och Ramires (50%) att kampera ihop på det centrala mittfältet. Omnämnda var också Luiz (30%) och Mikel (20%). Årets förste målskytt hamnade utanför elvan i år, men förra året var hans plats given. Nio ville se Oscar, Mata och Hazard tillsammans. I en elva ratades Oscar till förmån för Ramires. Längst fram föll valet på Torres (80%) före Ba (20%).
 
Skillnaderna från förra året till i år var alltså Azpilicueta, Oscar och Torres ut och istället in med Terry, de Bruyne och Lukaku. Antal omnämnda spelare ökade från 15 st till 18 st.
 
Över till bänken nu. Att årets bänk är starkare än förra årets var alla eniga om. Årets bänk tilldelades betygen 5 5 5 5 4,5 4,5 4 4 4 4 vilket ger ett medel på 4,5. Förra årets bänk rankades klart lägre med betygen 3 3 3 3 3 3 3 2,5 2 2 vilket ger ett medel på 2,8. Ett klart fall framåt där alltså.
 
Den sista ”bonusfrågan” påvisar samma sak som Mourinho är väl medveten om. Fem av de tillfrågade sa Ba ut, tre sa Torres ut och en tyckte det vore lämpligt att låta båda gå. Endast Sville_ ville behålla dem båda. I övrigt fick Hilario fyra röster och Moses och Mikel två var. Bland de som skulle ersätta fanns fler alternativ. Gemensam nämnare här var att samtliga hade en anfallare med. Flest röster fick Rooney med fem, sedan fick Lewandovski två medan Jackson Martinez, Eto’o och Cavani fick varsin. Vid sidan av anfallare var det följande spelare som ansågs lämpliga att ansluta till Chelsea: De Rossi, Fellaini och Shaw (två röster) samt Gündogan och Xabi Alonso (en röst).
 
Så. Vad kan vi dra för slutsatser av detta? Att döma av startelvorna kan man konstatera att vi har spetsat truppen till i år. De Bruyne och Lukaku kommer båda in och förpassar Oscar och Torres till bänken. Samtidigt tyder betygen på bänken att vi har breddat truppen till i år. Rejält. Från ett betyg på 2,8 till 4,5.
 
Att bänken är bättre är alla eniga om, men det finns ändå lite olika åsikter.
 
Norrblå - Vi har starkaste bänken i ligan, kanske världen!”
Cech_theone - ”En närmast extrem bredd, men de där grabbarna som avgör matcher på beställning finns inte riktigt där på samma sätt som hos de allra största klubbarna.”
BlueLion - ”Slagkraftig & det finns spelare som mycket väl kan avgöra matcher & ha en betydande effekt i spelet.”
 
Supportrar till något av Manchesterlagen håller kanske inte med Norrblå fullt ut, men en bänk bestående av Schwarzer, Azpilicueta, Cahill, Essien, Oscar, Schürrle och Torres är definitivt riktigt stark. Tilläggas kan att spelare som Bertrand, van Ginkel, Mikel, Moses och Ba då förpassas till läktaren. Detta kan jämföras med förra säsongen då bänken kunde bestå av t.ex. Turnbull, Ferreira, Terry, Cahill, Mikel, Moses och Ba. Årets bänk klart vassare.
 
Ska vi försöka sammanfatta detta så står det klart att årets upplaga av Chelsea både spetsats och breddats. Framförallt är bänken klart vassare där det finns fler och bättre alternativ, särskilt offensivt. Nya spelare spetsar också till truppen ytterligare, särskilt offensivt. Skulle Mourinho lyckas få in ytterligare någon spelare så är det anfallare som står högst på listan. Ba ut och Rooney in är en lösning som flera skulle vara nöjda med (även om Rooney enligt Cech_theone” kanske inte är optimal ur ”fotbollsetisk” synvinkel”). Oavsett om det blir fler värvningar eller ej så står det klart att Chelsea anno 2013/2014 känns bättre än Chelsea anno 2012/2013.
 
Tack till: BlueLion, Marcus38, Chec_theone, Julius Caesar, Essien4President, olleg, Norrblå, sirnick, Seth Gillespie och Sville_

Niklas Isaksson2013-08-20 21:24:00
Author

Fler artiklar om Chelsea