BEKRÄFTAT: Försäljningen av Chelsea har gått igenom
Chelsea får nya ägare.

BEKRÄFTAT: Försäljningen av Chelsea har gått igenom

Todd Boehly/Clearlake Capital kommer bli nya ägare av Chelsea FC. Det bekräftar klubben själva på den officiella hemsidan.

Tidigt på lördagsförmiddagen gick Chelsea ut med ett kort pressmeddelande på klubbens officiella hemsida där man slog fast att "en definitiv överenskommelse nåddes igår beträffande försäljningen av klubben till Todd Boehly/Clearlake Capital-konsortium. Transaktionen förväntas bli helt färdigställd under måndagen."

Nyheten kommer efter att vi tidigare i veckan fått veta att de nya ägarna blivit godkända av såväl Premier League som den brittiska regeringen. 

Detta innebär att fansen kan andas ut då det tidigare såg ut som att det skulle bli en kamp mot klockan att ro affären i hamn innan månadsskiftet då regeringens licens att driva klubben skulle gå ut.

Chelsea Supporters Trust lät kort efter beskedet kabla ut följande meddelande:

"Chelsea Supporters Trust vill gratulera det konsortium lett av Todd Boehly för övertagande av Chelsea FC" 

"Vi önskar er all framgång i ert omhändertagande av vår klubb och ser fram emot en lång, konstruktiv och ömsesidigt framgångsrik relation mellan er och Chelseas supportrar. 

"CST har varit sett positivt på de interaktioner vi har haft med Mr Boehly och hans team under de sista månaderna, men det hårda jobbet börjar nu."

"Det är nu dags att leverera både på och utanför planen för att bygga en framgångsrik, inkluderande och framåtsträvande klubb med supportrarna."

Todd Boehly kommer ta över stafettpinnen från Roman Abramovich som under sina 19 år som Chelseaägare gjort mycket bra för Engelsk fotboll generellt och Chelsea i synnerhet.

"Ägandeskapet av denna klubb kommer med stort ansvar. Sedan jag kom till Chelsea för närmre 20 år sedan har jag från nära håll sett vad denna klubb kan åstadkomma. Mitt mål har varit att säkerställa att den kommande ägaren har ett fokus som kommer förverkliga framgång för såväl herrarnas som damernas lag samtidigt som man fortsätter att utveckla nyckelaspekter inom klubben, så som akademin och det viktiga arbetet med Chelsea Foundation" låter Roman Abramovich meddela i ett sista uttalande på klubbens hemsida. 

Prislappen uppskattas till £4.25 miljarder och Boehly och hans team konkurrerade ur flera intressenter längst denna snåriga väg, bland andra konsortium ledda av Stephen Pagliuca och Sir Martin Broughton, samt ett sent bud från vad som beskrivs som Englands rikaste man Sir Jim Ratcliffe. 

Majoriteten av köpeskillingen, £2.5 miljarder, kommer att sättas in på ett fryst bankkonto med intentionen att donera allt till välgörande ändamål. £1.75 miljarder är öronmärkta framtida investeringar i arenan, akademin, damlaget och Chelsea Foundation. Detta enligt bland andra Daily Mail. 

Todd Boehly själv är en amerikansk affärsman, investerare och filantrop som inom sportens värld mest är känd för att vara delägare i basebollaget Los Angeles Dodgers.

I relation till övertagandet rapporteras det vidare att Tuchel kommer att få en stor budget att spendera i sommar samt att Guy Laurence, klubbens CEO som har haft hand om affärssidan av klubben, kommer att kliva ner från sin roll, något som varit bestämt sedan tidigare. Det är ännu oklart vem som kommer att tillträda den rollen och det är även oklart hur det blir med såväl Marina Granovskaia som med Bruce Buck.

Chelsea Supporters Sweden välkomnar det nya ägandet och önskar dem all lycka till. Vi följer händelseutvecklingen med spänning.

Daniel Joannou2022-05-28 13:10:00
Author

Fler artiklar om Chelsea