Ben Chilwell hyllar Chelseas defensiv under Potter
Hållna nollor får försvararen Chilwell att må bra.

Ben Chilwell hyllar Chelseas defensiv under Potter

De gamla antagonisterna Chelsea och Manchester United utkämpade en jämn batalj på Stamford Bridge under lördagen. Lagen fick med sig en poäng var efter varsitt sent mål. Ben Chilwell grämer sig över gästernas sena kvittering.

Kepa Arrizabalaga gjorde på nytt en fin insats när United kom på besök till Stamford Bridge. Bortalaget hade de bästa lägena i första halvlek, men spanjoren stod pall. Chelsea jobbade sig in i matchen och tog ledningen med bara fem minuter kvar av ordinarie tid. Ben Chilwell intervjuades av officiella hemsidan efter slutsignal och var opartisk i sin analys.

”När du gör mål i 85:e minuten tror du nog att det ska stänga matchen. Sättet vi försvarade på fram tills den allra sista minuten var fantastiskt, det känns som en förlust även oavgjort säkert var rättvist. Det var två bra lag som neutraliserade varandra,” säger Chilwell. ”Båda lagen hade bra perioder, de i första, vi i andra halvlek. Det var en bra match, väldigt intensiv, vi är trötta, men oavgjort var nog rättvist.”

Under matchens första halvtimme hade Chelsea svårt att ta sig ur egen planhalva. Graham Potter agerade och plockade av sin adept Marc Cucurella. In kom istället en mittfältare, Mateo Kovacic, och matchbilden var med ens förändrad.

”Under de första 30 minuterna fick de dominera, så vi gjorde ett taktiskt byte,” säger Chilwell. ”Jag var spelaren som var närmast honom [Potter] och fick instruktioner om att gå över till en fyrbackslinje. Han ska ha kredd, vi också, vi anpassade oss snabbt även om det inte ens hunnit bli halvtidspaus. Vi spelade med en diamant på mitten där vi tog över, i andra halvlek kontrollerade vi matchen mer. Formationsbytet var positivt för oss med mer bollinnehav, vi anpassade oss väl, vilket tränaren förväntar sig.”

Straffsparken i den 85:e minuten var verkligen en gratischans. Inhopparen Scott McTominay tog livgrepp runt Armando Brojas midja innan hörnan ens nått in i straffområdet. När Jorginho efter en viss fördröjning tilläts lägga ned bollen på straffpunkten var Ben Chilwell inte orolig.

”Jorgi är den lugnaste personen på arenan, särskilt när det kommer till straffar, jag tror att det är något du föds med,” säger Chilwell. ”Du ser det gång på gång. Hans straffstatistik för Chelsea är fantastisk, han levererade igen. Vi har fullt förtroende för honom när han stegar fram, sättet han gör det på är grymt.”

Veckans matcher har kanske inte bjudit på någon champagnefotboll från Chelsea, men försvarsspelet börjar ta form. Under Graham Potter har de kungsblå radat upp hållna nollor, de senste mycket tack vare en målvakt i storform. Kepa är dock inte ensam. Trevoh Chalobah utsågs till matchens lirare och är fortsatt obesegrad som Chelsea-senior.

”Vi har bra självförtroende när vi går in i en match,” säger Chilwell. ”Även om du tittar på första halvtimmen idag så var vi en solid enhet i försvaret. Det är något som förbättrats väldigt mycket sedan tränaren kom in – sammanhållningen i försvaret, hållna nollor, nästan en ny idag. Vi måste fortsätta bygga på det, från en stark defensiv kan vi utvecklas som lag.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-10-23 14:57:28
Author

Fler artiklar om Chelsea