Benfica – Liverpool 1-3: Liverpool med ena benet i semifinal

Tillbaka på portugisisk mark var både Luis Díaz och Liverpool. Denna gång var däremot motståndet nytt i form av Benfica. Trots ett ineffektivt Liverpool och en storspelande målvakt i hemmalaget kunde Liverpool ta första steget mot semifinal.

På plats i Liverpools andra hem, Portugal, var det dags för den första kvartsfinalen i Champions League mot Benfica på Estadio Da Luz i Lissabon. Inledningsvis var spelet böljande och båda lagen anföll mot varandra, dock skulle det dröja till matchminut nio innan den första möjligheten skulle dyka upp.

Sadio Mané spelade elegant fram Salah med en klack, och med en stressande Otamendi i ryggen mäktade egyptiern inte med ett bättre avslut än att Odysseas Vlachodimos kunde parera med sin vänstra fot. Redan tre minuter senare var det dags för ett nytt läge när det var Keitas tur att bli förnekad av greken efter en volley från straffområdeskanten.

Däremot skulle Liverpool spräcka Benficas nolla redan i den 17:e minuten när Robertson hittade Ibrahima Konatés panna med en välslagen hörna från vänster. 1-0 Liverpool men det skulle inte visas några tendenser till avslappning. I matchminut 24 var det dags för Portugal-bekante Luis Díaz att bli framspelad, men än en gång skulle Vlachodimos stå emot och kunde med arm/överkropp parera Díaz chipp.

Därefter skulle en sekvens under en dryg minut bli intressant för matchens utgång. Först skulle Otamendi nå högst på en hörna som till slut hittar ut bredvid målet och sen var det dags för Liverpool att ”måla” igen. I en andravåg hittar den comebackande Trent Alexander-Arnold fram med en fantastisk pass till Luis Díaz som helt osjälviskt skarvar ner bollen till Mané som enkelt kan avsluta ett vackert fotbollsmål i öppen bur, 2-0 Liverpool.

I matchens sista minut skulle Salah få ytterligare ett läge att utöka Liverpools ledning, men tyvärr känns formen i dagsläget något svajig på Liverpools annars notoriske målkung. En klart godkänd halvlek till Liverpool avslutas men någonstans finns ändå en känsla av missnöje att ställningen ”bara” är 0-2 och att detta dubbelmöte inte är dött och begravet inför de tuffa kommande veckorna.

Och visst, när den andra halvleken började så dröjde det bara fyra minuter innan Benfica skulle ta vara på ineffektiviteten i Liverpools första halvlek. Efter en fenomenal första havlek där Konaté inte satt en fot fel, och dessutom krönt insatsen med ett mål, så skulle det självfallet bli han som gick bort sig. Ett inlägg som bara ska skyfflas iväg sticker under honom och hittar fram till Darwin Núñez som enkelt kunde sätta dit reduceringsmålet och väcka liv i Benfica.

Benfica blev något bättre men framför allt blev Liverpool något sämre. Överlag sjönk intensiteten i matchen och även fast inga direkta lägen skapades så fanns det en olustig känsla ju längre matchen gick. Men det farligaste som Benfica skulle skapa kom i matchminut 60. Kantspringaren med föräldrar som uppenbarligen inte älskar honom, Everton, avlossade ett skott som Alisson med viss möda kunde parera. I övrigt kom inte Benfica närmare trots allt, Núñez försökte visserligen filma för tredje gången i matchen men än en gång så synade den spanske domaren Manzano honom.

Nej, den andra halvleken går inte till historien som världens roligaste halvlek men som Liverpool-supporter skulle det komma en sak till att glädjas åt. I matchens slutskede kunde Naby Keita hitta fram till Luis Díaz och med hans fart kunde han enkelt runda Vlachodimos och säkra denna seger, och även kanske detta dubbelmöte inför nästa veckas drabbing på Anfield? Någon som definitivt hade kunnat begrava detta dubbelmöte var Diogo Jota som på tilläggstid fick ett gyllene läge att sätta dit fyran men, matchens lirare, Odysseas Vlachodimos kunde än en gång agera sista utväg för Benfica och ge de någon procents extra chans i detta dubbelmöte.

En positiv första halvlek sett till skapade chanser, att Trent med sina delikata passningar är tillbaka och att ena benet och lite till är i semifinal tas med från denna match men till helgen måste effektiviteten höjas om Manchester City ska rubbas och pole position ska övertas i ligan.