Bertrand Traoré – globaliseringens foster

Bertrand Traoré – globaliseringens foster

17-årige Bertrand Traoré har börjat beta sig in i var och varannan Chelseaanhängares medvetande. Burkina Faso-sonen är noterad i historieböckerna, stod för en bejublad insats för Chelsea senast och är redan given i landslagselvan: en kanontalang i vardande, alltså. Ändock riskerar Chelsea att tappa talangen och hans framtid är mer än oviss.

Bertrand Traoré har fallit offer för fotbollens alltmer globaliserade tillvaro. Elitklubbarnas extensiva scoutingnätverk sträcker sig inte sällan världen över, i den frenetiska jakten på den vassaste talangen. Världsdelar som Sydamerika och Afrika, i synnerhet kustområdena, täcks kilometer för kilometer, nation för nation, för att sälla de verkliga agnarna från vetet och hitta en spelare som kan komma bringa framgång, finansiell som kollektiv.

Just i fallet Bertrand Traoré drogs de europeiska toppklubbarnas blickar åt den afrikanska västkusten när mittfältaren 2009, blott 14 år gammal, med bravur ledde hemlandet Burkina Faso i U17-världsmästerskapen. Såväl Chelsea som Manchester United fattade tycke för ynglingens kapacitet och gick i kamp om afrikanens tjänster. Det dröjde till året därpå, 2010, innan Chelsea kunde gå segrande ur striden och kontraktera Traoré, sades det.

Hemlighetsmakeriet angående övergången och det påstådda kontrakterandet har varit omfattande. Faktum är att FIFA:s stadgar ogillar kontinentalt gränsöverskridande övergångar av minderåriga. Traoré var och är därför inte bunden till Chelsea på vad sätt – men då frågan inte ställdes, gav inte heller Chelsea något svar. Det dröjde så pass länge som till förra året innan the Blues fick krypa till korset och tillstå med de verkliga premisserna för kompanjonskapet. Bertrand Traorés framtid i Chelsea är alltså långt ifrån huggen i sten.

För spelare över 16 år som önskar spela på de brittiska öarna, men härstammar från ett land bortom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES – som bistås av Bosmans och Kolpaks övergångsstadgar – måste ett arbetstillstånd innehas. För erhållandet av sådant tillstånd krävs att landet vilket spelaren kommer ifrån tangerar topp 70 på FIFA:s officiella världsranking. Därtill måste han ha verkat i en majoritet av landets tävlingsmatcher över de två senaste åren. Traoré fattas båda. Detta gör honom icke-kvalificerad fram till hans artonde födelsedag – som infaller i september senare i år – då regelverket ser annorlunda på seniorer.

Han är inte en Chelseaspelare än, han är provspelare,” klargjorde Chelseas tränare José Mourinho på lagets presskonferens fortsatte:

Vi har blivit garanterade att han får spela i sitt landslag. Detta gör att, förr eller senare, kommittén måste ge honom tillstånd att spela i England. Hans land är ett av de viktigaste i afrikansk fotboll för tillfället. Om inte, måste vi låta honom lånas ut.

När Chelsea 2010 plockade upp Bertrand Traoré huserade ynglingen i den franska klubben Auxerres ungdomsled. Hans bror, Lorientspelaren Alain Traoré, gjorde detsamma och antagandet att Bertrand, likt sin bror, förfogade över ett franskt pass kan därför ha gjorts. Bertrand Traoré verkade då utan giltigt tillstånd, och Chelsea behövde därför inte kontakta Auxerres ledning innan de närmade sig.

Bertrand Traoré sitter i nuläget i exakt samma sits. Han är inte kontrakterad – inte bunden – till Chelsea på något vis och såväl utomstående klubbar som han själv är fria att agera utanför de annars stränga regelverk som avser ungdomsövergångar.

Den unge brasilianaren Lucas Piazon anlände till Chelsea under liknande omständigheter 2011. Ynglingen flyttade till London och Chelsea fem månander innan sin artonårsdag och han, officiellt, kunde bli en del av Chelsea. Skillnaden situationerna emellan är följaktligen endast att Traorés varat längre.

Vanmakten gällande tillåtelse att spela tävlingsmatcher för Chelsea åsido – Traoré har presterat på annat håll. Ynglingen skrevs in i historieböckerna när han, 17 år gammal, spelade sista halvtimmen i Burkina Fasos förlustmatch mot Sudan i Afrikanska mästerskapen 2012 och blev yngste spelare i turneringen någonsin. Han hade året tidigare redan hunnit med att debutera i en träningsmatch mot Ekvatorialguinea och, månaderna innan det, plockat hem juniorernas dito.

Sedan debuten har yngligen mäktat med ytterligare sju matcher i landslagsdressen och har nu ett fast grepp om startplatsen. Att Chelsea är måna om att behålla sitt guldkorn och är redo att kämpa för det, är därför inte speciellt svårt att förstå.

”Han är en 17-årig grabb och har bra rörelsemönster och bolltouch, ni kan ju tänka er att han är en bra kille för ungdomslaget,” klargjorde Mourinho ytterligare.

Trots att unge Traoré än alltså inte hunnit bevisa sitt värde i form av prestationer av verklig betydelse, har han likväl kunnat göra sig ett namn runt om lagets träningsanläggning Cobham.

Han är lång, stark och snabb. Han har en rad olika knep att komma förbi sin man och avslutar med lugn och elegans. Det finns en tydlig mognad i hans spel, och hans välutvecklade teknik gör honom till en spelare med mycket att erbjuda,” skrev thechels.net om den unge ytterspringaren.

Just det, dessa kvaliteter, har Bertrand Traoré redan givit smakprov på. Men vad som komma skall, är omöjligt att veta. Om problemet, krånglet, kommer vara värt det; om man så småningom kommer känna den tunna is man begett sig ut på rämna eller inte. Men att Chelseas ledning nu håller andan och inte kommer kunna pusta ut förrän i september, det råder det inga tvivel om.

Casper Danielsson2013-07-23 12:42:11

Fler artiklar om Chelsea