Bettinelli: ”Mendy och Kepa är ligans bästa målvaktspar”
Bettinelli i Fulham-tröjan.

Bettinelli: ”Mendy och Kepa är ligans bästa målvaktspar”

Marcus Bettinelli axlade ansvaret som tredjemålvakt i Chelsea sedan Willy Caballeros kontrakt löpt ut i somras. För The Athletic berättade Bettinelli om valet att komma till Chelsea, vad som gör Henrique Hilario så speciell och mycket mer.

Den 29-årigen målvakten Bettinelli har över 200 matcher under bältet, men vad som fick honom nervös var ingen fotbollsmatch. I stället var det insikten han slogs av i bilen på väg till Chelseas träningsanläggning Cobham för första gången.

”Att påstå att jag var nervös vore en underdrift. Jag var nog mer nervös då än när jag spelade playoff-final på Wembley inför 90 000 åskådare. Jag minns att jag kvällen innan tänkte ’imorgon kommer du träna med några av världens bästa spelare.’ Jag tänker fortfarande på det ibland. Här finns killar som vunnit VM och EM, truppen vann Champions League i våras. Det blir inte mycket större än så. Det enda jag kan jämföra med är när jag spelade i Fulhams akademi och fick höra att jag flyttats upp till A-lagets träning för första gången. Denna gång med Chelsea var det dock annorlunda, för jag är äldre än de flesta i laget!”

Bettinelli signerade ett tvåårskontrakt i juli, han väntar fortfarande på att debutera för sin nya arbetsgivare. Han har meriter från Premier League sedan tidigare, men beskriver trots det ett uppvaknande i och med att han lämnat lillebror Fulham för europamästarna Chelsea.

”Du vet att du kommer jobba med de stora namnen och du måste vara på tå varje dag. Att bara dyka upp utan att anstränga sig är oacceptabelt, du kommer inte vara i närheten av rätt nivå. Du ser det varje morgon, killar som kör stenhårt i gymmet. Det är en helt ny nivå av professionalism, inte bara hos spelarna, utan i hela klubben. Som målvaktspar så tror jag inte att det finns något bättre. Du har David De Gea och Dean Henderson i Manchester United, men jag tycker att [Edouard] Mendy och Kepa [Arrizabalaga] är bättre än dem. Om någon annan klubb hade erbjudit mig platsen som reservmålvakt så hade jag tackat nej. Innan Chelsea hörde av sig så var jag inställd på att hitta en klubb där jag kunde spela regelbundet, men det fanns inte alltför mycket att välja på. Delvis på grund av covid-19 så var det få målvakter i The Championship som bytte klubbar.”

Fulham-fostrade Bettinelli behövde inte flytta särskilt långt, om ens alls, i samband med klubbytet. Han avslöjar att Chelsea varit efter hans tjänster tidigare.

”Det folk inte får glömma är att jag redan hade tackat nej till Chelsea en gång i min karriär. Det var efter min första hela säsong för Fulham (2014/15). Petr Cech hade lämnat och de behövde en reserv (bakom Thibaut Courtois), men jag var 23 år då och ville bygga vidare på vad jag åstadkommit. Somliga undrade vad jag höll på med när jag avvisade dem. Det är ett tufft beslut att ta som ung spelare. Jag hade många konversationer med familj och vänner, men när jag tittar tillbaka så är jag glad att jag inte flyttade. Min målvaktscoach i Fulham berättade att det är viktigt för en ung målvakt att spela så många matcher som möjligt. Han hade rätt. Jag har upplevt två uppflyttningar med Fulham och en degradering, bra och dåliga stunder, men det gav erfarenhet. Den här gången så tänkte jag annorlunda. Jag visste inte om den här möjligheten skulle komma tillbaka. Om jag nekade Chelsea en andra gång så hade det antagligen inte blivit någon tredje gång.”

Att ha en tredjemålvakt innebär en sorts försäkring för klubben. Om osannolika förutsättningar skulle inträffa och de två ordinarie burväktarna båda blev otillgängliga, så finns där ett alternativ. Alla involverade parter förstår den otacksamma rollen som tredjemålvakten förväntas fylla. Att lämna ett Championship-lag för de regerande europamästarna hör inte till vanligheterna, Bettinellis karriärsteg fick en del att höja på ögonbrynen.

”Jag vet att många tror att jag skrivit på för Chelsea på grund av kontraktet de erbjöd. Men lita på mig när jag säger att känslan du får i samband med den första lönechecken försvinner snabbt. Om du inte trivs med din fotboll, med dina kollegor, så spelar pengarna ingen roll. Jag har aldrig varit en person som låter pengarna avgöra, jag kastade mig inte över Chelseas första försök att värva mig. Det fanns andra tillfällen då jag kunnat lämna Fulham, men jag valde att stanna. Att jag fick spela och kände mig hemmastadd var prioriterat. Vissa ser min situation och tänker att det är en ung ålder för att vara tredjeval, och jag håller med dem, men visa mig en bättre plats att lära sig på? Den målvaktsfilosofi och de karaktärer som är här, det är en fantastisk grupp. Det är inte bara Edou och Kepa jag kan lära mig av, jag kan även prata med Cech. Han är en legendar, inte enbart hos Chelsea, utan för alla målvakter.”


Bettinelli verkar sannerligen frälst av omgivningen på Cobham. Han har bara lovord om organisationen och människorna i sin omgivning och sätter sin situation i ett långsiktigt perspektiv.

”Sedan har vi Henrique Hilario och Carlo Cudicini. Om du var på jakt efter en grupp människor som vet vad som krävs för att stoppa bollar och vad målvaktsspel faktiskt handlar om så hade du inte hittat något bättre än denna grupp. Jag hade inte kunnat komma till en bättre slututbildning. Det är ett fantastiskt ställe, med otroliga mentorer och människor. Jag har många år kvar. Det jag lär mig under de kommande två åren kommer göra stor nytta under resten av min karriär.”

Bettinelli får finna sig i att han kanske aldrig kommer göra en tävlingsmatch under sin kontraktstid. En annan spelare som har en del att jobba med mentalt är målvaktskollegan Kepa, som gått från att vara förstaval till att sitta på bänken bakom Edouard Mendy. Reserven till reserven berättar att målvakterna trots sin speciella situation kommer bra överens.

”De är polare. Båda två är otroliga tävlingsmänniskor, de driver varandra åt rätt håll. I fotboll så vill alla spela. Såklart finns det en rivalitet, Kepa vill spela och Edou vill behålla förstaspaden, men vi gör det här tillsammans. Du såg i UEFA Super Cup-segern när Edou blev utbytt mot Kepa alldeles innan straffläggningen. Det var min första match och alla visste vad som skulle hända. Edou visste. En målvakt som kommer från en fantastisk säsong men ändå mäktar med att bli utbytt på grund av Kepas fina statistik när det kom till straffar – att göra det för laget, försaka sin stolthet och sitt ego och glädjas åt laget efter segern – det är helt enkelt otroligt. Jag tror inte att det finns många målvakter där ute som utan gnäll hade lämnat planen i den 119:e minuten och låta någon annan få rampljuset. Faktumet att han kan göra det och att Kepa är redo att hoppa in och göra det han gjorde, det bevisar hur bra de är tillsammans.
De är på en egen nivå. Ibland är det svårt att inte bli lite nedslagen, för jag ser dem och de gör det så bra. Du ifrågasätter dig själv. De gör otroliga räddningar som du aspirerar till att klara av, på träning och på match. De är väldigt olika. Tekniskt sett är Kepa en av de bästa jag sett och Edou är helt enkelt fantastisk på att hålla bollen utanför nätet.”


”Folk förstår inte att The Championship är en väldigt hög nivå av fotboll, hur svårt det är att nå dit. Men steget därifrån till toppen, till Champions League-vinnaren, är signifikant.”



Bettinelli är full av beundran för såväl målvakterna själva som staben runt dem. Han beskriver ingående hur vardagen ser ut på Cobham, där målvaktstränare Henrique Hilario redan efter ett par månader hjälpt Bettinelli att bli en bättre målvakt.

”Hilario är en av de mest noggranna målvaktsmänniskor jag någonsin stött på. Hans dagliga arbete innehåller mycket kaos. Han vill ha flera bollar i gång samtidigt. På så sätt så är vi lugnare i straffområdet när kaoset faktiskt uppstår i en match. Varje träning filmas, saktas ned till en millisekund, och han visar om din högerfot är felpositionerad i ett klipp eller din vänsterfot i ett annat. Du ser på honom att han gillar att se på, lära sig och hjälpa alla. Jag har redan blivit en bättre målvakt under honom. Han visade mig faktiskt videor från mina första veckor, det var hur jag hamnade på fötter igen efter en räddning och gjorde mig redo för returen. Han jämförde det med hur det ser ut nu, och det har förbättrats. Min teknik gick ut på att jag placerade mitt högra ben bakom mig för att ställa mig upp, men nu förblir benet framför mig hela tiden. De pekar ut det faktum att jag ställer mig upp snabbare nu än när jag först började jobba med dem. Jag har aldrig coachats på det här viset tidigare. Folk är inte medvetna om hur mycket av målvaktsspelet som sitter i detaljerna. Det handlar om en bråkdel av en sekund.”

Målvakten har en utsatt position, minsta detalj i ens prestation kan bli matchavgörande. Betinelli har insett vilka effekter Hilarios upplägg har och uppskattar sin överordnades filosofi till det dagliga arbetet på Cobham.

“När jag kör till träningen så vet jag inte vad jag har att vänta. Det håller dig vaken. Vi använder vanliga fotbollar, fotbollar i storlek tre, tennisbollar. Det finns lite av varje. Du kan behöva hålla flera bollar i luften samtidigt som det är kroppskontakt. Många målvaktstränare fastnar i samma rutin varje dag. Det blir lätt tråkigt, men med Hilario så är ingen dag den andra lik. Du ser hans entusiasm i hans tränarskap. När du tror på något så mycket som han gör så får du ett starkt självförtroende.”

Målvakterna är oftast isolerade från resten av truppen under träningspassen, förutom när det vankas skottövningar och tvåmål såklart. Utöver Henrique Hilario så har dennes chef, en viss Thomas Tuchel, gjort stort intryck på Bettinelli.

”Jag hade haft några riktigt bra träningar och han [Tuchel] tog mig åt sidan. Han frågade hur jag hade det och sade att jag kommit in i det riktigt bra. Han sade, ’Jag älskar hur du pratar med grabbarna. Hur högljudd du är på planen, din kommunikation.’ Att få höra det efter dina första tio dagar där gav mig en bra känsla. Jag kände mig sedd. Tuchel fick mig att känna mig så välkommen, så önskad, som en stor del av truppen. Sådana små detaljer gör en stor skillnad, både mentalt och fysiskt.”

Liksom alla nya rekryter så var Bettinelli tvungen att sjunga en sång, vilket fångade Tuchels uppmärksamhet. Bettinelli vill inte avslöja låtvalet på grund av dess starka språk, men Tuchel berömde honom för en ”grym föreställning”. Målvaktens tolkning fick en varm applåd från tränarstaben.

”Det finns många fina människor inom fotbollen, men det här är en verkligt speciell grupp att vara del av. Det är ett så starkt band. Jag vet inte om det kommer från tränaren och den grupp han skapat, atmosfären. De har alla fått mig att känna mig delaktig. Jag fick ingen Super Cup-medalj. Det fanns bara ett visst antal tillgängliga. Tuchel tog mig åt sidan innan matchen och sade att han ville sätta mig på bänken, men han ville involvera Emerson som var del av Champions League-segern. Jag var ändå med på uppvärmningen, vilket var en fantastisk upplevelse. Det var fantastiskt, firandet i omklädningsrummet efteråt. Det bästa sättet att lära känna dina lagkamrater är att gå på middag, ta en öl tillsammans. Jag kommer minnas den dagen resten av mitt liv.”

”Folk avfärdar Supercupen, men det är en fin trofé att vinna. Det gav mig en tidig belöning för att ha gjort flytten till Chelsea. Du fick en känsla för klubben, hur viktigt det är för dem att vinna titlar.”

Thomast Tuchel ansvarar för en extremt bred och namnkunnig trupp och har hittills lyckats få ut nära nog maximal prestation från samtliga spelare. Bland alla superstjärnor finns det dock de som sticker ut, menar Bettinelli.

”Jag tror inte att jag sett Jorginho eller Kanté tappa en boll på träning ännu. Om du frågat vilka jag hänförts mest av så är det de två. De verkar aldrig bli stressade, de och Thiago Silva. Spelet pågår i 160 km/h, men det är som att de spelar korpfotboll i parken, sparkar boll med sina polare. De är så lugna, så intelligenta. N’Golo har ögon i nacken. Jag förstår inte hur han gör det. Samma stämmer in på Jorginho. När jag tänker efter så kan jag inte utesluta Mateo Kovacic, han har den egenskapen också. De tre som ett mittfält, med tränarens spelsätt – vi ska hitta dem – du förlitar dig på dem stenhårt. Även om du sätter dem i en svår situation med din passning så hittar de en lösning.”

Chelsea har bara släppt in tre mål i ligan så här långt, man hjälper sina målvakter på ett bra sätt och de chanser motståndarlagen faktiskt får är ofta svåra att förvalta. Bettinelli menar att hela truppen värdesätter sitt fina försvarsspel.

”Det finns en riktig stolthet i att hålla nollan här. Samtidigt så ser du dig omkring och inser att vi har Silva där bak. Han är den enda spelaren i världen som kan passa med skallen. Jag bara står där och tänker, ’Dra åt helvete!’ Jag trodde att jag spelat med bra spelare förut, och det har jag, men det finns bra spelare och så finns det spelare som är från en annan planet. Vi har nog en av Premier Leagues bästa trupper.”

Bettinelli verkar trivas som fisken i vattnet på rätt sida SW6 trots den potentiella ökenvandringen utan speltid. Men någonstans måste det väl finnas en tanke på att faktiskt få chansen mellan stolparna?

”Om det händer så kommer en viss nervositet infinna sig. Men jag har spelat många matcher och vet vad jag går för. Jag kommer debutera för Chelsea med några av världens bästa spelare. Att kunna säga det vore fantastiskt. Jag kommer vara glad oavsett om jag gör tio eller noll räddningar, så länge vi vinner.”
”Chelsea har två fantastiska målvakter och de kommer dela på bördan så långt det går. De är de två han måste se efter i första hand. Men om skador, avstängningar eller sjukdomar ställer till det så är det min uppgift att vara redo. Det är min roll, det är mitt jobb.”

 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-11-03 19:59:40
Author

Fler artiklar om Chelsea