2024-03-23 18:15

Stockport - Milton Keynes Dons

Bipolära League Two - Stockport har åter allt i egna händer
Powell firar vinnarmålet mot MK Dons under bortamötet i oktober 2023. Foto: Stockport County

Bipolära League Two - Stockport har åter allt i egna händer

Efter ligaledaren Mansfields kryss mot nedflyttningshotade Colchester är titeln återigen Stockports att vinna eller förlora. Först måste de besegra ett annat topplag, MK Dons.


Avsparkstider klockan 16 i League One, League Two och ofta även Championship är något av en kutym. Dagens spelschema är emellertid annorlunda då det sändande tv-bolaget, engelska Sky Sports, vill sätta ligans titelutmanare i fokus. Mansfield spelade mot Colchester 13.30, Stockport ska spela 18.30 medan resterande lag hade avspark klockan 16.

Mansfield mötte bottenlaget Colchester som var piskade att vinna för att få andrum i botten. Inför denna omgång hade gulblå Mansfield 72 poäng på 38 matcher medan Stockport hade 68 poäng på 37 matcher. Detta gjorde att ligaledaren skulle vinna ligan om de gick rent de sista åtta matcherna.

Det var en underhållande match på Field Mill där bottenlaget tog en tidig ledning. I andra halvlek rivstartade kronhjortarna och det var egentligen bara en tidsfråga innan reduceringen skulle komma. I 63:e matchminuten kom kvitteringen på en hörna. Hemmalaget Mansfield tryckte på genom hela matchen, men de kvalificerade chanserna skapades åt båda hållen. Ett rättvist kryss sett till skapade chanser, och därmed tappade Mansfield matchbollen till Stockport.

Tabell och förutsättningar

När denna ”inför”-artikel skrivs leder Wrexham med 3-0 i paus mot det svartvita bottenlaget Grimsby. Det innebär att Wrexham för närvarande är på en andraplats med 70 poäng efter 39 matcher. Mansfield leder som bekant League Two med 73 poäng på 39 matcher. Stockport däremot har 68 pinnar på 37 matcher och innehar den sista direktplatsen till League One. 

Countys motståndare MK Dons ligger hack i häl med 67 poäng på 39 matcher. Det gör MK Dons till en realistisk utmanare och en stark utmanare, men antalet spelade matcher talar emot dem oavsett hur kvällens match slutar. Det viktiga att veta är att the Hatters återigen har allt i egna händer, och även om direktplatsen är prio ett vill väl ingen ha en annan valör än guld?

Form och startelvor

Det är värt att påminna om att form är temporärt. County var nämligen vinstlösa efter säsongens första tre matcher innan de tog fart mot toppen. Stockport må vara obesegrade de senaste fem matcherna, men de har bara mäktat med en vinst. Sju pinnar på fem matcher skrämmer ingen. 

Milton Keynes är en klubb som är svåra att greppa då de svänger mer än Vilda musen på Gröna Lund. De kommer senast från en stark 3-1 vinst mot toppkonkurrenten Crewe Alexandra. Inom det här spannet på fem matcher vann de även mot Mansfield. Tre vinster och två förluster, nio poäng, ger bortalaget hopp.

Höstens match gick Stockport vinnande ur med 2-1 efter att MK Dons endast lyckades skjuta tre av tjugo avslut på mål. Stockport är nog sugna på en trepoängare nu, och supportrarna på ett fullsatt Edgeley Park har bara ett krav: VINN!


Målskyttarna Barry och Powell firar Powells vinnarmål. Foto: Stockport County

Stockports elva är lika offensiv som mot Salford då alla Countys tre stjärnanfallare startar. Det är inte alltför långsökt att tro att formationen bli densamma och att the Hatters därför frångår 3-5-2 för att spela 4-1-2-1-2 med kapten Madden som hjärnan precis bakom Olaofe och Wootton.

Matchen visas för svensk publik på Viaplay och startar 18.15 svensk tid.

Stockports elva: (4-1-2-1-2)
Hinchliffe (MV), Touray, Horsfall, Camps, Madden (K), Powell, Pye, Wootton, Lemonheigh Evans, Olaofe, Kane


MK Dons elva: 
Kelly (MV), O’Hora, Williams, Gilbey (K), Payne, Tomlinson, Harvie, Tezgel, Wearne, Lofthouse, Bate

Joel Goldman2024-03-23 18:16:31
Author

Fler artiklar om Stockport