Bortamatchen mot Juventus var en vändpunkt för Thomas Tuchel
De regerande europamästarna har gott självförtroende.

Bortamatchen mot Juventus var en vändpunkt för Thomas Tuchel

Vilka lag som avancerar till Champions Leagues slutspel från grupp H är i det närmaste klart. Chelsea vill såklart helst göra det som gruppetta, men då krävs seger mot Juventus ikväll. Thomas Tuchel intervjuades av amerikanska CBS inför stormötet.

I slutet av september inkasserade Chelsea sina två enda förluster hittills denna säsong, två uddamålsförluster mot Manchester City respektive Juventus. Den gamla damens segermål var i och för sig deras enda avslut på mål, men förlusten var där och då en ganska logisk följd av Chelseas sviktande form. Man förlitade sig på Edouard Mendy och sin fina mittbacksuppsättning för att hålla tätt och var nästan orimligt effektiva framför motståndarnas mål, vilket till slut straffade sig mot två bra lag. För Thomas Tuchel var mötet i Turin en tankeställare.

”Mycket förändrades efter den matchen," säger Tuchel. "Förlusten mot Manchester City precis som förlusten mot Juventus gjorde att du ifrågasatte dig själv, du tvingas dra lärdomar från de förlusterna. Vi hade ganska god kontroll över matchen i Turin men saknade rytm, vi saknade precision, vi saknade kanske en viss frihetskänsla för att våga ta risker på rätt ställen på planen. Vi skruvade lite på spelsättet, det gav oss en annan mentalitet och vi hittade tillbaka till vår bästa version av oss själva.”

Efter förlusten mot I Bianconeri har Chelseas balans blivit mer framåtlutad. Tuchel har verkligen fått effekt på de förändringar han utfört. Man har vunnit alla matcher utom en, det snöpliga krysset hemma mot Burnley. Tysken föredrar att pressa fast bollen på offensiv planhalva för att skapa så många chanser som möjligt.

“Det bästa försvaret är alltid att fortsätta anfalla. Ibland så påverkar ett mål inte bara ditt eget lag, utan ger även motståndarna lite mer mod för att gå framåt. De har ingenting att förlora. Fotboll är en sport med få mål i matcherna, så när de kommer så har de en enorm påverkan på attityden, på självförtroendet – så det är inte bara oss det påverkar när vi kanske inte lyckas få in fler mål.”

Det nya, något offensivare Chelsea har fått bra betalt för de förändringar man implementerat. Man har gjort tre eller fler mål fem gånger på de nio senaste matcherna. Den fina målkvoten i ligaspelet hade dessutom med lätthet kunnat vara ännu större. Tuchels mannar har en enorm offensivlusta för tillfället, oavsett motstånd.

”Generellt så skulle jag säga att vi försöker skapa så många chanser som möjligt, vi försöker anfalla i 90-94 minuter. Vi vill absolut få in ett beteende som att det alltid stod 0-0. Vi spelar på högsta nivå och gör det obönhörligt, med en frenesi och en kvalitet som inte påverkas av hemma- eller bortaplan, av andra omständigheter, av vilken tävling det är eller vad som står på resultattavlan.”

Vi är snart i december och Chelsea har alltså endast två förluster i protokollet, alla tävlingar inräknat. Man började säsongen något trevande, men avgick trots det oftast med seger. Tuchel ger oss en förklaring till säsongsinledningen.

”I början av säsongen så förlitade vi oss alltför mycket på Edouard [Mendy] och Kepas kvaliteter i mål, vi släppte till fler chanser. Med den speciella försäsongen i åtanke och spelares sena ankomster från landslagsspel så är det förståeligt. Vi jobbar på det.”

Om prestationerna inte var förtjänta av så pass många segrar under säsongens första veckor så har de definitivt gjort så på slutet. Nog för att man mött på pappret svagare motstånd, men Chelsea har kört över vilka som än stått på andra sidan. Thomas Tuchel var trygg i vetskapen om att prestationerna låg på en bra nivå.

”Vi har rättat till det i de senaste matcherna. Vi höll nollan, vi förtjänade att hålla nollan och tillät inte motståndarna skapa farliga chanser. Det är statistik som vi håller koll på, du kan inte bara stirra dig blind på resultaten. Slutresultatet är ofta vilseledande i fotboll, tur är en stor faktor i matcherna. Vi fortsätter bevaka statistiken, men vi är glada med utvecklingen.”

Chelsea är inte matematiskt klara för CL-slutspel ännu, men med sex poäng ner till Zenit på tredje plats så kan man närapå kvittera ut slutspelsbiljetten redan nu. Vid seger ikväll så är platsen i en åttondelsfinal säkrad. Tuchel ger sin syn på var han helst inleder ett framtida dubbelmöte.

”Frågar du mig personligen så finns det ett scenario som är att föredra; du börjar på bortaplan, spelar returmatchen hemma och det innebär en liten fördel enligt mig. Det kan påverkas av din personliga åsikt, lottningen, på varje situation.”

Vi supportrar har kanske avancemanget klara i våra huvuden, men Thomas Tuchel hör inte till de som tänker på slutspel. Hans fokus ligger såklart på mötet med Juventus, tysken verkar tämligen sugen på att ta revansch och samtidigt säkra avancemang.

”För det första så är det inget vi chansar på. Vi tittar inte på andra grupper i det här stadiet, vi har inte kvalificerat oss ännu, så det är vad vi måste fokusera på. Innan vi kan prata om att vinna gruppen så måste vi säkra vår plats i slutspelet, det gör vi genom att vinna matcher. Det är vad vi gör, du kan inte fastna i tankar om en första- eller andraplats. Det är bara en distraktion.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-11-23 11:20:00
Author

Fler artiklar om Chelsea