Brentford – Chelsea 0-2
Seger och avancemang!

Brentford – Chelsea 0-2

Chelsea vinner matchen mot grannen och avancerar till semifinal i ligacupen där Tottenham väntar.

Det var svettigt inledningsvis för Thomas Tuchels lag. Ett par viktiga räddningar krävdes från Kepa Arrizabalaga i den första halvleken för att det inte skulle rassla i nätmaskorna till hemmalagets fördel. Spanjoren nekade Yoane Wissa och Rico Henry på nära håll. Den andra halvleken blev det desto mindre att göra för spanjoren då laget pressade på bra och till slut lönade det sig.

Det fanns tre Chelsea-debutanter bland startspelarna när Tuchel gjorde åtta förändringar från helgens drabbning mot Wolves, där akademitrion Harvey Vale, Xavier Simons och Jude Soonsup-Bell alla kom in i laget för sina första framträdanden på seniornivå. Den sistnämnde ledde anfallet längst fram med Vale och Ross Barkley vid sin sida, medan Mateo Kovacic och Saul startade på det centrala mittfältet.

Cesar Azpilicueta, Trevoh Chalobah, Malang Sarr och Marcos Alonso var de andra som startade matchen.

Trots att Chelsea dominerade det tidiga bollinnehavet och snabbt slog sig till ro med sonderande anfall var det Brentford som tvingade fram matchens första räddning tio minuter in i matchen. En brytning och snabbt uppspel på vänsterkanten och inlägg, en pålitlig taktik som har varit ett vinnande koncept hittills den här säsongen för de rödvitrandiga. Det funkade även sånär även igår när Wissa till slut avslutade från nära håll, men hans nick motades skickligt bort av Kepa.

Chelsea skapade också chanser, med Alonsos framfart längs vänsterflanken som ett användbart vapen. Spanjoren levererade fina bollar till bland annat Barkley som inte fick ordning på avsluten, i stället kunde oftast Alvaro Fernandez i hemmamålet plocka ner bollarna.

Azpilicueta hade sedan ett bra läge efter ytterligare en Alonso-leverans, dessvärre sköt backen högt över. Även Barkley hade tidigare ytterligare ett fint läge efter snyggt spel med Kovacic, Vale och Soonsup-Bell, dessvärre utan resultat.


Brentford fortsatte under tiden att kontra vasst och Kepa var återigen tvungen att hålla Mathias Jensens slängnick borta efter att Henry skickat in bollen.

Med fem byten tillgängliga så roterade Tuchel i halvtid och gjorde en dubbel förändring och tog in Christian Pulisic och Jorginho för att stärka leden. Vilket visade sig vara en succé, vilket våran tyska manager har visat så många gånger förut när det kommer till fingertoppkänsla vid byten. Soonsup-Bell och Kovacic var den utgående duon.

Besökarna tryckte på för ledningsmålet. Med Tuchel oroad över de minuter som hans seniorspelare står inför under denna hektiska period och med så många borta, väntade tränaren tills den sista kvarten av matchen innan han skickade på Mason Mount och Reece James i ett försök att hitta en sent avgörande.

James var omedelbart bra och sköt ett hårt vänsterskott men Fernandez visade sig återigen vara lika med och slog bort bollen. Brentfords hot hade vid den här tiden avvärjts i den andra halvleken, deras möjligheter minimerades och motattackerna stoppades allt oftare.  James och N'Golo Kante, som också kom in från bänken till allas förvåning då Tuchel medgav tydligt att Kanté inte skulle spela matchen stod för den fina kombinationen, där fransmannen snyggt gjorde bort två försvarare innan han skickade tillbaka bollen till James på vingen.

Som oftast har James precision på inläggen och nu la han in bollen med Pontus Jansson som slängde sig fram för att ta bort bollen, men oturligt nog för svensken så rakar han in den i eget mål och bortalaget tog nu sin efterlängtade ledning. Några minuter senare så kommer Christian Pulisic igenom och blir nedriven av Fernandez i Brentford-kassen och domare Andre Marriner hade inget val än att peka på punkten från elva meter. Jorginho som har blandat och gett det senaste halvåret när det kommer till straffsparkar gjorde inget misstag denna gången och matchen var avgjord.

Laget som startade:

Kepa, Azpilicueta, Chalobah, Sarr, Simons, Kovacic, Niguez, Alonso, Barkley, Vale, Soonsup-Bell

Statistik

Bollinnehav: 33-67%
Målchanser: 4-15
Skott på mål: 3-7
Skott utanför mål: 1-4
Blockerade skott: 0-4
Frisparkar: 11-6
Hörnor: 3-2
Offsides: 1-2

Publik: 16577
Domare: Andre Marriner

I nästa omgång som är semifinalen så ställs vi mot ett annan Londonlag i form av Tottenham. Chelseas nästa ligamatch är på söndag, då en lurig uppgift väntar borta mot Aston Villa med avspark 18.30. Väl mött då!

 

Daniel Karlsson2021-12-23 13:40:54
Author

Fler artiklar om Chelsea