Callum Hudson-Odoi lycklig efter ännu en derbyseger
Beating Spurs home and away. It's a Chelsea thing.

Chelsea besegrade under söndagskvällen Tottenham med 2–0. Callum Hudson-Odoi växte in sig i matchen och var en av planens bästa spelare. Efter slutsignal intervjuades Chelsea unga ytter av officiella hemsidan om ännu en derbytriumf för de kungsblå.

Efter söndagskvällens 2–0-seger mot Tottenham så har Chelsea slagit Spurs tre gånger på drygt tre veckors tid. Totalt fyra möten med lillebror i norr denna säsong och Chelsea tar med sig fyra segrar och 8–0 i målskillnad mot de liljevita. Callum Hudson-Odoi utgick till vänster i en för det Tuchel-styrda Chelsea ovanlig 4-3-3-uppställning. Ytterspringaren avslöjar tränarens råd efter den mållösa första halvleken.

”Vi fortsatte att spela så som vi vill spela – försöka skapa så många chanser som möjligt och spela direkt,” säger Hudson-Odoi. ”Vi försökte ta oss förbi lagdelarna, de gjorde det svårt för oss i första halvlek och vi insåg det.”

Chelsea dominerade bollinnehavet i den första halvleken men lyckades inte förvalta den handfull skarpa målchanser man vaskade fram. Callum Hudson-Odoi beskriver en match med två olika ansikten.

”Första halvlek var jämn, de stängde ytorna för oss,” säger Hudson-Odoi. ”Visst, vi kom igenom, men i andra halvlek öppnade vi upp och tog våra chanser. Vi tog vara på möjligheterna på ett bra sätt.”

Europamästarna Chelsea rivstartade den andra halvleken med två mål inom dess första tio minuter. Därefter verkade matchen i det närmaste avgjord. Inte helt olikt de föregående mötena lagen emellan, där Spurs på sedvanligt Spurs-vis kollapsat när man väl hamnat i underläge. Callum Hudson-Odoi pekar på det kollektiva arbetets roll för att få med sig segern.

”Vi pressade bra som ett lag. Vi låste upp matchbilden på ett bra sätt, vi fortsatte att leta efter luckor och tog vara på dem,” säger Hudson-Odoi.

Chelseas första mål var en verklig pärla från Hakim Ziyech. Marockanen har visat en benägenhet att oftare använda sitt trollspö till vänsterfot i de senaste matcherna. Något alla supportrar säkerligen väntat på, det var ju med sina iögonfallande skott och passningar som Ziyech stack ut när han och Ajax gästade Stamford Bridge. Han fortsatte dessutom en mycket fin och långtgående tradition av att göra vackra mål mot Tottenham. Callum Hudson-Odoi agerade framspelare åt ledningsmålet och vet att uppskatta teknisk briljans när han ser den.

”Berätta inte för honom att jag sagt detta, men jag tar åt mig äran för det målet,” säger Hudson-Odoi med glimten i ögat. ”Om jag ska vara lite mer allvarlig så är jag glad för hans skull, målet var ett fantastiskt avslut. Jag sade till honom att jag visste att det var mål direkt när han sköt. Jag bara visste. Nej, lovorden ska gå till honom, för det var ett fantastiskt mål. Jag är glad för hans skull, han förtjänade ett mål efter sin insats idag. Det var ett stort rivalmöte, så vi är glada för tre poäng. Jag ler väldigt brett!”

Nu väntar lite välförtjänt vila för herrlaget, nästa tävlingsmatch är först den 5 februari, FA-Cupens fjärde runda mot Plymouth Argyle. Chelsea är tillsammans med Manchester City ett av två Premier League-lag som inte fått någon match uppskjuten tack vare de senaste veckornas covid-kris. Detta trots flertalet spelare i karantän och på skadelistan. Ligans inkonsekventa agerande i frågan har skapat oförstående och frustration. Trots många poängtapp, främst tack vare oavgjorda matcher, så har Chelsea tagit sig ur den hektiska perioden på ett relativt bra sätt. Striden om ligatiteln må vara drömlik för Chelseas del, men man befinner sig på tredje plats i tabellen och slåss fortfarande om ytterligare fyra cup-titlar. Callum Hudson-Odoi kommenterar de tuffa förutsättningarna, men är inte intresserad av att använda dem som ursäkter för oönskade resultat.

”Det har varit tufft. Vi har inte fått vila särskilt mycket, i stället har vi spelat matcher,” säger Hudson-Odoi. ”Vi vet att matcherna kommer tätt inpå varandra och att de innebär utmaningar. Ibland så har vilan inte varit tillräcklig, men vi måste spela och prestera så bra som möjligt.”