2 - 2

Charlton - Portsmouth 2–2
Clare placerar in matchens första kvittering.

Trots underläge vid två olika tillfällen visade Charlton äntligen karaktär denna helg och krigade till sig en poäng i hemmamötet med Portsmouth.

Med tredje matchen på en vecka gjorde Nigel Adkins fem ändringar sedan veckomatchen i Gillingham. Defensiven hölls till större delen intakt, förutom på vänsterbacken där Papa Souaré gjorde ett rakt byte mot Ben Purrington. Ben gjorde sin första start för säsongen mot Gillingham och var inte redo att gå in för två starter direkt. Tremannamittfältet strukturerades med Ben Watson som var riktigt bra mot Gillingham, Harry Arter som inte riktigt är i hundraprocentig matchform än, och Alex Gilbey som äntligen kunde göra startdebut för ´den här säsongen. Längst fram ställdes Jonathan Leko, Jayden Stockley och Elliot Lee upp. En trio som pappret ser så pass bra ut att det rådande tabelläget verkligen känns obegripligt. Det ska även berättas att Stephen Henderson nu inledde sin andra sejour i klubben med att vara med i en matchtrupp för första gången sedan 2016.

Laguppställningarna såg ut på detta vis:
Charlton: MacGillivray; Matthews, Lavelle, Pearce (c), Souaré; Gilbey, Watson, Arter (Clare 46); Leko, Stockley (Davison 82), Lee (Blackett-Taylor 82).
Ej använda avbytare: Henderson, Famewo, Dobson, Kirk.

Portsmouth: Bazunu; Freeman, Raggett, Williams; Romeo, Morrell, Tunnicliffe, Brown (c); Harness (Hackett-Fairchild 78); Curtis, Marquis (Hirst 82).
Ej använda avbytare: Bass, Downing, Thompson, Azeez, Harrison.

Trots att inledningen av säsongen inte alls har blivit vad man tänkt sig och att de flesta matcher slutat i besvikelse, så är det ändå en återkommande förväntansfull känsla som till en början omger en i början av varje match. Denna helg försvann den snabbt då gästerna från Portsmouth snabbt tog ledningen i matchen. Den högerfotade vänsteryttern, Ronan Curtis, fick relativt ostört vandra in från sin kant och skickade iväg en rejäl raket som Craig MacGillivray inte hade en chans att nå när det dök in i bortre krysset. Ett mycket vackert mål. Adam Matthews såg ut att agera passivt i situationen men kunde inte heller gå i full press när en överlappning hotade på hans utsida. Sedan är irländaren Curtis fel spelare att ge det utrymmet. 0-1 (6), Portsmouth.

Charlton svarade med chanser åt andra hållet men utan att få till en kvittering. Elliot Lee samarbetade med Leko och kom med skott ur snett högerläge. Skottet såg ut att vara bra men på något vis kom någon i Pompey i vägen och det styrdes ut till hörna istället.

I nästa skede luktade det mål för Portsmouth igen. John Marquis var nära två gånger om. I första läget avstyrde Adam Matthews i sista stund med en glidtackling, och i nästa var Marquis bara slarvig när han inte riktigt kontroll på bollen och från sexmeterslinjen såg en stumprullare till avslut gå utanför bortre stolpe. Otroligt att inte ens träffa mål från där Marquis befann sig.

Som det nu framgått svängde det med chanser åt bägge håll. Det var Leko och Gilbey med skott å ena sidan, och det var Marcus Harness med möjlighet å andra sidan. Under de första 45 var det bara Gavin Bazunu som kunde skryta om att ha sin nolla intakt men sett till mängde chanser borde nog Charlton gjort något mål. Positivt var att det för andra matchen i rad fanns en fantasi och frejdighet offensivt som gjorde det svårt för Portsmouths defensiv, genom ständiga löpningar i de öppna kanalerna och spel på tredje gubben som kom löpandes i den lediga ytan. Dessvärre var det samma problem som hotade Charlton i baken när Portsmouths anfallare fick utrymme att agera.

Ett byte gjordes i halvtidsvilan. Harry Arter var inte redo för full speltid och presterade utefter de. Sean Clare fick chansen att ersätta och det skulle betala av sig önskvärt snabbt. En frispark skaffades nere vid högra kortlinjen och Elliot Lee gjorde ett smart drag när han valde att passa snett inåt bakåt mot straffområdeslinjen. Ett bolltittande Portsmouthförsvar upptäckte Sean Clares löpning för sent, när han mötte upp Lees passning och behärskat placerade in kvitteringen vid Bazunus första stolpe. 1-1 (47) och Clares första mål i Charltontröjan.

Charlton var inte dåliga i första halvlek men spelade upp sig avsevärt i andra. Speciellt efter kvitteringen hade man en bra period och man gick för ett ledningsmål. Lee hade bland annat ett nytt skott som nekades och Jonathan Leko hade ett vänsterskott från distans som Bazunu fick visa upp sin klass på när han viftade det över ribban. Chanser som var värda på bättre öden. När de inte togs till vara på svängde det åt andra hållet igen.

Mitt i Charltons positiva period släpptes Portsmouth fram på en omställning. Samtliga av Portsmouths offensiva ess var inblandade när Curtis drev boll och hittade Marquis med en lång passning på marken. Marquis fick upp Jason Pearce i ryggen och kunde på ett skarva till Marcus Harness som löpte in i den fria ytan och sköt in 1-2 (72) med 20 minuter kvar att spela. Charltons försvarslinje var inte synkad överhuvudtaget och båda mittbackarna blev alldeles för lätt bortspelade i ett kritiskt läge.

Tungt med underläge igen men här hade Charlton varit för bra för att släppa ifrån sig samtliga poäng. Förändringar krävdes och ny energi behövdes. In kastades Corey Blackett-Taylor och Josh Davison med cirka tio minuter kvar. Två spelare som gjort bra ifrån sig under tisdagen i Gillingham. Utdelning skulle också dessa byten ge. I 87:e minuten hämtade Ben Watson boll på egen planhalva och tog beslutet att svepa en helt lysande krossboll ut mot CBT på vänsterkanten. I den form som han är tog CBT bara med sig bollen på ett och trampade sig förbi sin försvarare. På sitt numera patenterade vis slog han sedan ett hårt inspel i sidled mot bakre stolpen och där mötte Josh Davision upp och enkelt sköt in den nya kvitteringen i öppet mål. Välförtjänt och snyggt.

Charlton fortsatte ha spelet under tiden som återstod men fotbollsguden hade sagt sitt och lät matchen förbli oavgjord. 2-2, slutresultat.

Efter match
Om matchen i Gillingham var ett litet steg i rätt riktning så var det likadant med den här matchen. Charlton möter ett bra lag på sin hemmaplan men står upp bra och byggde vidare på förra matchens första halvlek. Nu ser vi ett annat kombinationsspel spelarna emellan, vi ser mer löpvillighet för varandra och vi ser mer glädje i det spelarna gör tillsammans. Det stora minuset är ju att det gick ännu en match utan att det genererade tre poäng. Av den anledningen lyfter inte Charlton i tabellen och är kvar på en deppig 22:a plats med endast sex poäng.

Det väntar dock en ny vecka med matcher som duggar tätt. Redan under tisdagen är det match mot Bolton Wanderers och till helgen blir det Fleetwood Town. Nu borde Charlton få ut en fördel av att man har en så pass bred trupp till godo. Det gjordes massivt med förändringar i startelvan under veckan som gick och det gav ändå bättre insatser spelmässigt och ett par poäng. Portsmouths tränare, Danny Cowley, påpekade svårigheten med att scouta Charlton då flera olika konstallationer kan ställas på planen. Där kan Charlton störa sina motståndares förutsättningar och de har redan visat i veckan som varit att de kan ta sig an matcher på varierande spelsätt.

Omgångens poäng
3p – Elliot Lee: Var bra mot Gillingham och lyfte sig ytterligare några procent i denna match. Har redan visat sig användbar på flera olika positioner och uppträder med en aggressiv spelstil som vinner mycket boll och kan få igång övriga spelare i laget. Är samtidigt het med att hota om poäng. Ny assist denna match och borde nog fått in ett mål med.

2p – Sean Clare: En av tre lyckade inhoppare. Med sina 45 minuter på plan är det dock Clare som premieras med poäng. Gör den mycket viktiga kvitteringen tidigt i andra halvlek och byggde sedan vidare på den känslan med att vara aktiv hela halvleken. En bra pådrivare i jakten på poäng och bidrog till att det blev verklighet.

1p – Ben Watson: Ny stark insats av Watson som också verkligen är en av dem som steppat upp den senaste veckan. Alltid bra i positionsspelet och gör mycket i skymundan som inte alltid är i tv-kamerans fokus. Det egna initiativet i att skicka en magisk krossboll mot Blackett-Taylor och inte spela upp centralt på en bolltiggande Clare, blev poängavgörande.