Charly Musonda om tre års skadefrånvaro och att se ljuset i tunneln
Musonda är fast besluten om att göra comeback.

Charly Musonda om tre års skadefrånvaro och att se ljuset i tunneln

I en lång intervju med BBC öppnar det forna jättelöftet Charly Musonda Jr upp om sin långa väg tillbaka efter ett alldeles särskilt påfrestande skadehelvete.

Den unge belgaren, med rötter i Zambia, anslöt till Londons stolthet Chelsea FC som 15-åring från Anderlecht. Värvningen sågs som en kap, då hela Europas elit, däribland Manchester City och Real Madrid, jagade Musondas signatur. Charly Jr gjorde sina äldre bröder Lamisha och Tika sällskap när flyttlasset gick över Engelska kanalen sommaren 2012. Brödernas far, Charly Musonda Sr, hade varit tydlig med att för att signa minstingen så var köpande klubb tvungen att ta sig an hans storebröder. Att Chelsea var beredda att göra detta var ett trumfkort.

I akademien visade Charly tidigt framfötterna, och bidrog i allra högsta grad till segrar i FA Youth Cup, Premier League U21, samt UEFA Youth League. Januari 2016 anslöt han till Real Betis i jakt på spel i ett seniorlag, och blev utsedd till matchens lirare i sin debut för de grönvita Andalusierna. Det mesta pekade uppåt för Musonda, som återvände till SW6 ett år senare. Hösten 2017 fick han så göra sin PL-debut under Antonio Conte, och gjorde sedan sitt första mål för klubbens A-lag i ligacupen mot Nottingham Forest. Musonda berättar om känslan att vara del av matchtruppen:

”Jag minns inför cupmatcherna att tränaren sa att vi fick bo kvar hemma, till skillnad från Premier- och Champions League, då du bor på hotell med laget. För mig var det som en VM-final, jag följde med till hotellet och hade ett eget rum. Jag gjorde mål och en bra match, så jag var väldigt glad. Det var ett fantastiskt ögonblick.”

Säsongen 2017/18 skulle bli ganska stormig för Chelseas del, och Musonda kände på nytt ett behov av att gå på lån för att få ordentligt med speltid. Ett nytt lån under januarifönstret, men inte till soliga Sevilla denna gång, utan till gråa Glasgow och Celtic. Hans sejour i Skottland var dock bara en vecka gammal när olyckan som skulle forma resten av Musondas liv var framme – i en vänskapsmatch mot Antwerp gick det bakre korsbandet av efter en duell.

”Jag förstod direkt att något var fel, för när jag reste mig upp så kunde jag inte gå,” berättar belgaren. Den första undersökningen sade att Musonda skulle bli borta i några månader, men när han försökte göra comeback – han åstadkom fyra inhopp för Vitesse mellan hösten 2018 och våren 2020 – så var smärtan kvar. Hans knä var omgärdat av is mellan träningarna.

”Läkarna sade: ’Om du opererar dig nu så kommer du vara borta i ett år till. Det kommer innebära totalt tre år i stort sett helt utan fotboll, så du kommer inte kunna återvända.’
Att operera det bakre korsbandet är ovanligt i fotboll,”
fortsätter Musonda. ”Det är inte alls samma sak som att operera det främre korsbandet, där du kan göra comeback ett halvår efter att du opererat dig. De gav mig 20% chans att kunna spela fotboll igen, att göra det på högsta nivå och hävda sig i en klubb som Chelsea, det ansågs vara snudd på omöjligt. Det var väldigt, väldigt tufft.”

Det har nu passerat fyra år sedan Charly Musonda Jr kunde spela två matcher på raken, och kroppen har alltså inte klarat av mer än fyra inhopp sedan tacklingen.

”Det är tufft att vara utan något du älskar under tre års tid. Jag hade ljugit om jag sagt att det har varit enkelt, men jag har alltid haft vetskapen om att vissa utmaningar är värda att ta sig igenom. Jag känner mig som en boxare som taggar igång för att gå upp i ringen. Det vore en fantastisk comeback, en grym historia. Varje dag är en del i resan dit, ett steg närmare att komma tillbaka. Jag är på rätt väg. Jag tror verkligen på att jag med rätt förutsättningar kan spela de kommande tio åren – jag är fortfarande bara 24 år. Att få vara frisk under perioden som ska vara min bästa ålder som spelare, det är mitt mål.”

Som kontrast till Musondas ständiga plågor så har hans kamrater med examen från Cobham givits chansen på riktigt i Chelseas A-lag; spelare som Mason Mount, Tammy Abraham och Reece James. Musonda om det tudelade i att se på från sidan:

”Jag vet hur svårt det är, så jag är väldigt stolt över dem. Att se spelare du växt upp med nå sådana framgångar är glädjande. Förhoppningsvis så kan jag en dag träna och spela med dem igen.
På ett sätt har det varit svårt, ja,” medger teknikern från Bryssel. ”Mest på grund av att själv inte kunna spela fotboll. Det har inte så mycket med dem att göra, utan att jag tvingas se på fotboll på TV. Det har orsakat en del sömnlösa nätter.”


Charly Musonda Jr är trots sina motgångar tacksam för situationen han befinner sig i. Hans far, Charly Musonda Sr, stoppades också från att utöva sporten han älskade, men kunde ändå tacka sin lyckliga stjärna för att så var fallet:

”Pappa skulle egentligen spela kvalmatch med Zambia inför VM 1994. Han drogs med en knäskada, men ville absolut spela. När laget reste till matchen så kraschade planet och samtliga omkom – spelare, ledare, alla dog. Pappa hade tur, för Anderlechts ägare vägrade låta honom åka. Pappa var ursinnig, men två dagar senare störtade planet. Hade han åkt med så hade jag inte suttit här idag.”

Familjen är viktig för Charly Jr, som är fast besluten med att göra allt han kan för att realisera sin dröm till fullo:

”Han är absolut en drivkraft för mig under rehaben. Jag vill inte att min historia ska sluta på grund av en knäskada, jag vill ha det kapitlet skrivet men ett efterföljande kapitel där jag kommer tillbaka. Varje dag när jag kommer in och gör min rehab så tänker jag på min pappa, på alla som inte klarade sig. Han är min inspiration. Varje dag gör jag det för honom.”

Charly har ett år kvar på sitt Chelsea-kontrakt, låt oss hoppas att han inom kort smärtfritt kan utöva idrotten han brinner för. Kanske, kanske kan det ske i den kungsblå dräkten?

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-05-03 18:36:49
Author

Fler artiklar om Chelsea